L’edifici institucional del Port acollirà la seu de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya

El conseller d’Empresa i Treball afirma que “l’oficina tècnica havia de ser al territori  on va néixer, Tarragona, al costat de qui afronta el repte, la indústria química i  energètica, i a prop de la institució que el va impulsar, la URV”  

El president de l’APT creu que “la proximitat de la URV, del clúster químic, de l’APT  i de la futura acceleradora d’empreses d’economia blava ha estat les claus per acollir  la Vall de l’Hidrogen al Port”  

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; el  president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta; i el director de l’oficina tècnica de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, Isaac Justícia, han anunciat aquest matí que la seu de l’ens que ha d’impulsar la transició energètica cap a l’hidrogen fixarà  la seva seu a la primera planta de l’edifici institucional del Port de Tarragona. Torrent,  Garreta i Justícia han donat la notícia acompanyats de Josep Pallarès, rector de la  Universitat Rovira i Virgili (URV) i vicepresident del Comitè de Promotors de La Vall de l’H2  de Catalunya; Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona i  vicepresident del Comitè de Promotors de La Vall de l’H2 de Catalunya; Albert Castellanos,  secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya; i Àngel Xifré, delegat  de la Generalitat de Catalunya a Tarragona 

El conseller Torrent, acompanyat de Saül Garreta, Pau Ricomà i Isaac Justícia ha explicat  que “Catalunya vol liderar la transició energètica i necessita espais de col·laboració  publicoprivada com la Vall per poder fer front als reptes de descarbonització plantejats per  la Unió Europea per al 2050”. El conseller d’Empresa i Treball ha explicat també que  “l’oficina tècnica de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya havia de ser al territori on va néixer,  Tarragona, al costat de qui afronta el repte de la descarbonització i la sostenibilitat -la  indústria química, la logística i l’energia- i a prop de la institució que la va impulsar, la URV”. 

Isaac Justícia ha afirmat que “la ubicació la seu de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya al  Port de Tarragona respon a l’estratègia de situar-la a prop dels impulsors públics i privats  de la transició energètica cap a l’hidrogen: el potent pol petroquímic de Tarragona -el més  important del sud d’Europa- i la Universitat Rovira i Virgili, entitat impulsora de la Vall de  l’Hidrogen Verd Catalunya Sud, el projecte que va originar la Vall de l’Hidrogen de  Calalunya, i el Port, que pot actuar com a plataforma per a la implantació de solucions  tècniques”. 

El president del Port de Tarragona ha explicat que “la transició energètica és una oportunitat  per descarbonitzar la nostra activitat econòmica i, al mateix temps ser més competitius en un futur pròxim”. Per a Garreta, la ubicació la Vall de l’Hidrogen al Port “permet que diferents  projectes de transformació econòmica de transició energètica i d’innovació col·laborin entre  ells per atraure talent, crear empresa i enfortir el teixit empresarial de Tarragona” referint se a la URV, el clúster químic, l’APT i la futura acceleradora d’empreses d’economia blava  que el Port està creant. 

Inversions 

En aquest sentit, el sector químic de Tarragona ja està treballant en importants inversions relacionades amb la producció i el consum d’hidrogen com a combustible per a la seva  activitat com per exemple l’aliança formada per Repsol, Enagás Renovable, Iqoxe i Messer  per dissenyar i construir l’electrolitzador més gran de l’Estat per subministrar hidrogen  renovable al pol petroquímic de Tarragona. El Port de Tarragona segueix amb interès aquesta transformació per adaptar-se a les necessitats dels seus clients en matèria de  logística i emmagatzematge per a tràfics de noves matèries primeres i mercaderies. 

Així mateix, la inversió en la construcció de l’Ecoplanta al Morell, impulsada per Repsol i Enerkem, és un exemple clar de la utilització de l’hidrogen per a la descarbonització en la  societat. En aquest cas, com a partir dels residus es pot aconseguir metanol verd. Aquest  projecte va ser el primer projecte que la Comissió Europea va subvencionar, amb més de  100 milions d’euros, dins de la línia Innovation Fund, dedicat a projectes estratègics en la  descarbonització. 

Projectes pilot 

Tant Garreta com Justícia han volgut destacar les sinergies que la Vall i el Port ja estan  creant amb l’impuls de projectes pilot per a provar solucions tecnològiques per a la  transformació de transports i màquines relacionades amb la logística portuària. Les dues  entitats estan estudiant la reconversió d’una màquina de tren amb motor dièsel a hidrogen, mitjançant el que és conegut com a retrofit. 

Paral·lelament, s’estan mantenint converses amb empreses estibadores del Port per tal de fer una experiència pilot de reconversió d’una grua amb l’objectiu que en un futur el sistema de translació de les grues per a les operatives d’estiba funcionin amb hidrogen i, paral·lelament, s’adaptin els sistemes de gir de la corona i d’elevació amb electricitat. 

Un altre projecte que està previst estudiar és la descarbonització de les embarcacions auxiliars del Port. En aquest sentit, s’està estudiant la utilització d’embarcacions elèctriques  i la utilització d’hidrogen en aquelles que, per la potència necessària o pel poc temps de  parada no es puguin fer elèctriques. Així, s’estudiaran les embarcacions destinades a la policia portuària i pràctics, en una primera fase, per a poder arribar en una segona fase a remolcadors.

La Vall de l’Hidrogen de Catalunya és una iniciativa estratègica de país que treballa per  consolidar un ecosistema integrat al voltant de la cadena de valor de l’hidrogen, un vector  energètic vital per assolir l’objectiu de la neutralitat climàtica, l’augment de la competitivitat  empresarial i la millora del benestar de les persones. 

El sud del país, la regió de l’energia i la química és una localització idònia per empènyer aquest repte global. De fet, la Vall de l’Hidrogen de Catalunya parteix dels treballs previs de  la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, nascuda l’octubre del 2020 amb l’objectiu fundacional d’aglutinar tots els agents que integren la cadena de valor de l’hidrogen verd i  impulsar el coneixement, la producció i la implementació d’aquesta alternativa energètica.  

Fa tres anys ja eren al voltant de cinquanta els agents (empreses, ens governamentals,  instituts de recerca i persones a títol individual) que, sota la coordinació de la Universitat  Rovira i Virgili, van participar en la posada en marxa de la Plataforma. El projecte emergia  com la resposta del territori a l’estratègia que la Comissió Europea va llançar l’estiu del 2020  per reduir les emissions contaminants i assolir una Europa climàticament neutra l’any 2050. 

L’ús de l’hidrogen, produït a partir d’energia renovable i aigua, es generalitzarà com a  matèria primera i font de calor en indústries com la química, per a la mobilitat, per a usos residencials i com a combustible. Europa preveu que el 2050 el 25% de l’energia passi a  través de l’hidrogen net, i Catalunya, amb el pol petroquímic més important del sud d’Europa  i en plena cruïlla estratègica de la futura mobilitat de l’hidrogen, hi està ben posicionada. 

Aliança de futur 

La Vall de l’Hidrogen de Catalunya està formada per més de 260 organitzacions públiques  i privades que formen part de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, que actua com a  plataforma col·laborativa multiactor i multisectorial. Actualment, està integrada per 184  empreses, 43 ens públics, 23 associacions i clústers i 13 centres de coneixement i recerca (https://www.h2valley.cat/qui-som/). 

La Vall de l’Hidrogen de Catalunya compta amb els següents impulsors institucionals i empresarials: la Generalitat de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, Enagás, Repsol, l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el Port de Barcelona, la Universitat  Politècnica de Catalunya, l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut de Recerca  en Energia de Catalunya (IREC) i el Centre Tecnològic Eurecat i Celsa Group. 

La Vall també compta amb una Aliança de coneixement, ciència i tecnologia formada per la  Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Institut  Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i el Centre Tecnològic Eurecat. És el nucli de recerca i innovació de la Vall de l’Hidrogen de  Catalunya i ja fa temps que treballa al voltant de l’hidrogen renovable.