L’informe dels serveis jurídics de la Paeria considera que no s’avindria a la legalitat després que el TC hagi suspès la Llei del referèndum
Àngel Ros ja s’havia pronunciat en el sentit que la Paeria només cediria locals municipals en el cas que el referèndum fos legal, dins el marc constitucional i estatutari. Per això, va sol·licitar aquest informe als serveis jurídics municipals.
A l’entrevista a Rac1, el paer en cap ha concretat que va acabar la carta enviada ahir al vespre oferint-se al Govern a “col·laborar en tot el que pugui facilitar el diàleg, que és el que ha faltat en tot aquest procés; no podem fer un referèndum sense un acord i fora del marc legal”.
Àngel Ros ha lamentat que es vulgui “municipalitzar el problema” i ha recordat que els ajuntaments ni convoquen, ni tenen la logística ni els cens per fer el referèndum. “Amb una clara intencionalitat política s’ha intentat passar el problema i el previsible fracàs als ajuntaments”, ha afirmat.
Sigui com sigui, l’alcalde ha puntualitzat que si la Generalitat vol tirar endavant les votacions “hi haurà molts punts de votació”, ja que disposa de 31 col·legis electorals a la ciutat i se’n podrien habilitar d’altres. “Però jo no puc forçar els funcionaris a incomplir la llei”, ha reblat. També ha dit que si fa falta mobilitzar més agents de la Guàrdia Urbana per garantir la seguretat l’1 d’octubre, es farà perquè “la Guàrdia Urbana està on estan els ciutadans”. En tot cas, descarta que la policia local retiri urnes perquè “no és la nostra competència”.
D’altra banda, Ros -que també és president del PSC- s’ha mostrat convençut que la gran majoria d’ajuntaments socialistes actuaran de la mateixa manera que Lleida i no se situaran “fora del marc legal de la Constitució i l’Estatut”. Ell personalment ha reiterat que no votarà l’1-O perquè el referèndum no és la seva opció, sinó que ell aposta per la reforma constitucional que vagi encarada a un estat federal. A més, assegura que, encara que es faci, el referèndum “no tindrà efectes legals ni reconeixement internacional”.
Unes 1.500 persones participen en una concentració per exigir a Ros la cessió de locals municipals
Aquest divendres al vespre unes 1.500 persones, convocades per partits i entitats sobiranistes, es van concentrar a la plaça Paeria de la capital del Segrià per exigir a l’alcalde Ros el suport de l’Ajuntament de Lleida a la celebració del referèndum, ja sigui cedint aquells locals municipals que s’utilitzen a la ciutat en els diferents comtesses electorals o facilitant espais per a propaganda durant la campanya per l’1-O.
El PSC descarta delegar el l’oposició la signatura del decret de suport al referèndum de l’1-O
Els grups municipals del PDeCAT-Unió, ERC-Avancem, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida a la Paeria havien demanat el divendres al matí a l’alcalde Ros –que esperava l’informe dels serveis jurídics- que delegués en els regidors d’aquestes quatre formacions la signatura del decret per tal que l’Ajuntament de Lleida col·labori amb l’1-O. En cas que el Paer en cap no signés el decret d’alcaldia i tampoc accedís a delegar-ne la signatura a l’oposició –tal com permet la llei-, aquests grups van anunciar que preveuen posar en marxa una recollida de signatures, presencial i/o telemàtica, amb l’objectiu de visualitzar tots aquells lleidatans que volen que la Paeria doni suport a la celebració del referèndum.
La resposta de l’equip de govern del PSC no va trigar gaire en arribar. La primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, Montse Mínguez, va assegurar que no s’atendria la petició dels grups de l’oposició perquè “un alcalde delega funcions però no responsabilitats” i sobretot ha apel·lat a la necessitat de “protegir els funcionaris” garantint-los la seguretat jurídica. Aquest dissabte l’alcalde ha dit que no es pot fer perquè “seria una ficció jurídica enganyant les institucions”.