L’Ajuntament de Cambrils, sorprès amb l’estafa de Mas, lluita per salvar el festival de música

El regidor de Turisme va rebre una trucada del promotor confessant els seus problemes econòmics el dia abans de la seva detenció

ACN Cambrils .– L’Ajuntament de Cambrils encara no se’n sap avenir de l’estafa piramidal de l’empresari i promotor Antoni Mas, responsable del Festival Internacional de Música de la població i organitzador d’altres esdeveniments, com els campionats de balls de saló de Salou i en altres poblacions catalanes. El regidor de Turisme, Josep Lluís Abella, ha reconegut que va rebre una trucada seva el dia abans de la seva detenció, per revelar-li que patia problemes de solvència econòmica i l’alertava que el festival podia perillar. A partir d’aquí, l’Ajuntament no en va saber res més fins que va saltar la notícia als mitjans. Per cobrir-se les espatlles, el consistori ja va començar a enginyar-se un ‘pla B’ amb la ferma convicció de mantenir el festival amb el mateix cartell d’estrelles confirmades, com Tom Jones o The Cranberries. A un mes i mig d’un certamen que no se sap si es podrà celebrar o no, s’han venut almenys 2.000 entrades.
L’Ajuntament ja ha aturat la venda d’entrades a través del Patronat de Turisme, si bé encara quedava oberta algunap possibilitat de comprar-ne via Internet, per altres canals moguts per Publiolimpia SL, la societat de Mas adjudicatària del festival. Des del consistori s’ha insistit en què el promotor no s’embutxacava cap quantia del consistori i que el contracte només estipulava la cessió de l’espai -el parc del Pinaret. Si més no, l’Ajuntament assumia certes despeses sobretot en matèria de seguretat, que rondava els 20.000 euros.

El regidor de Cultura i l’alcaldessa de Cambrils, Carmí Mendoza, han comparegut aquest dimecres per parlar del futur del Festival Internacional de Música de Cambrils després de la detenció de Mas, com a propietari de l’empresa adjudicatària. “Estem treballant per resoldre-ho amb la màxima urgència possible”, ha manifestat l’alcaldessa. El consistori ja tindria emparaulat un altre possible responsable perquè agafi el timó del festival. És el que han denominat com a ‘pla B’, si bé encara no hi ha res en ferm, tancat.

De fet, abans cal que Mas renunciï legalment, o bé se l’haurà d’obligar a rescindir el contracte en constatar-se que no és capaç de portar aquest esdeveniment -mitjançant l’aplicació de l’article 1124 del Codi Civil. “L’únic que podem fer, però, és un negociat per via d’urgència, és a dir, el mateix contracte que s’havia signat s’ha de mantenir, no pot variar ni una coma”, ha dit el regidor. “Fem els passos legals que corresponen, estem treballant contrarellotge perquè la 43a edició del festival pugui ser una realitat”, ha afegit l’alcaldessa.

Un festival de referència

El promotor es va vincular amb el Festival Internacional de Música de Cambrils l’any 2012. Va començar col·laborant-hi fins que va acabar assumint completament la seva organització des de l’any 2014. Aquest era el quart any que el muntava, amb una dotzena de concerts previstos i artistes de renom com Tom Jones, Rosana, Roger Hodgson -de Supertramp-, The Cranberries, Ana Torroja i Jarabe de Palo. De fet, malgrat l'”impàs”, “entrebanc” i “cop dur” que ha suposat per a l’Ajuntament la detenció de Mas per un frau piramidal de 200 milions d’euros, també s’ha volgut trencar una llança a favor del promotor i valorar que ajudés a reflotar un festival que estava gairebé condemnat a desaparèixer i que l’any passat va captar 23.000 espectadors. El consistori li reconeix aquest “favor molt bo” a l’Ajuntament, si bé es reserva el dret de demandar-lo per danys i perjudicis, un extrem que estudiaran i reclamaran si es donés el cas.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, a l’expectativa
Arran de la detenció de Mas, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) ha explicat que el consistori havia signat contractes amb els dos empreses del promotor, ATA i Publiolimpia per a l’organització de diversos campionats nacionals de balls esportius al municipi. Els contractes que es van fer pels anys 2012,2013,2015 i 2016 es van complir i, per això, es va renovar l’acord per aquest 2017. El campionat d’Espanya de 10 Balls es va celebrar els passats 13 i 14 de maig i l’acord amb les empreses de Mas incloïa l’emissió dels programes gravats durant l’esdeveniment a diversos canals de televisió. L’Ajuntament ha detallat que es manté “a l’expectativa” de conèixer si el compliment total del contracte es podrà dur a terme després de la detenció de Mas.