La pancarta de la discòrdia

La pancarta de ‘Llibertat presos polítics’ es penjarà a la façana de l’Ajuntament de Tarragona

José Luis Martín (PP) ha anunciat que “ja estem buscant el consens necessari per instar a l’alcalde a convocar un plenari extraordinari per evitar que la pancarta independentista acabi penjant del nostre Ajuntament”.

La moció conjunta d’ERC, la CUP i Junts per Tarragona va quedar aprovada el passat divendres amb empat tècnic. L’alcalde, el republicà Pau Ricomà, va optar per fer ús del vot de qualitat. Els comuns, com havien anunciat hores abans es van abstenir. PSC, Ciutadans i el PP van votar en contra. L’absència del regidor socialista Berni Álvarez, a Israel amb la selecció espanyola de bàsquet sub-21, va provocar l’empat a vots.

El conseller Martín (PP) considera que amb aquesta votació “s’ha evidenciat el menyspreu de l’actual equip de govern vers la majoria social tarragonina”. Així mateix, ha anunciat que “des del PP de Tarragona ja estem buscant el consens necessari entre les formacions constitucionalistes per instar a l’alcalde  a que convoqui un plenari extraordinari per tirar enrere el que ha volgut fer realitat fent un lamentable ús del seu vot de qualitat. Defensarem amb fermesa a tots els tarragonins i la neutralitat ideològica de les nostres institucions. No permetrem que el separatisme s’apropiï de la casa de tots els tarragonins”.

Martín ha recordat al batlle republicà que “A Espanya no hi ha presos polítics, hi ha presos preventius per ordre judicial i sota tutela”. “L’alcalde Ricomà, sap perfectament que les Administracions públiques han de respectar el principi de neutralitat ideològica i que el sotmetiment a la llei és el principi de tota democràcia”.

L’alcalde, Pau Ricomà, va dir que es tracta d’una moció legítima i que, precisament, el que fa és treballar en benefici de la convivència. La portaveu d’En Comú Podem, Carla Aguilar, va manifestar que estan en contra de la judicialització de la política. Ara bé, sosté que penjar un símbol d’aquest tipus en un espai institucional s’hauria d’acordar amb un consens majoritari dels partits. Des del PSC, la portaveu, Sandra Ramos, va sostindre que la façana de l’Ajuntament ha de representar el conjunt de la ciutadania. Segons Ramos, que ha demanat que la moció es retirés, ha afirmat que la mesura no compta amb un suport social majoritari i que és una imposició. El portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, va deixar clar que Tarragona no és independentista.

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, va recordar que la moció ha rebut el suport de fins a 9 entitats. Pensa que privar els líders independentistes de la seva llibertat és una injustícia que clama el cel, i el portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, va subratllar que a nivell internacional els organismes en defensa dels drets humans han rebutjat la presó preventiva als dirigents independentistes.