La Diputació realitza les obres per abastir d’aigua potable el Monestir d’Escornalbou

En marxa les obres d’abastament d’aigua potable i millora de l’entorn natural i patrimonial del Castell Monestir d’Escornalbou

Els treballs a l’entorn del castell monestir ja han començat

Les obres per abastir d’aigua potable i ordenar l’entorn natural i patrimonial del Castell Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou ja estan en marxa. Amb aquests treballs s’inicia el projecte impulsat per la Diputació de Tarragona que preveu millorar Escornalbou i impulsar el seu entorn com a atractiu cultural, turístic i identitari al Camp de Tarragona i al conjunt de Catalunya. L’execució del projecte contempla una inversió superior als 4 milions d’euros. Aquesta primera fase tindrà un cost d’1.704.919 euros i comptarà amb un ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de 613.908 euros.

A l’entorn del castell ja s’han començat a restaurar les construccions existents, reconstruint teulades de coberts, corralines, corrals i cases amb l’objectiu d’afavorir la interpretació de la vida monàstica i secular. A més, s’hi estan realitzant tasques per adequar l’espai exterior de les muralles i les balmes sota la roca perquè es puguin visitar. Es recuperaran basses, aljubs i el sistema de recollida d’aigües pluvials del castell, i es millorarà l’entorn dels Horts dels Frares. Totes aquestes reformes permetran recuperar els recursos naturals i posar en valor els elements etnològics i patrimonials que s’hi han trobat sota l’espadat del castell.

D’altra banda, aquests dies també s’han iniciat les tasques de preparació del terreny per pujar la canonada que permetrà dur aigua potable al castell. Fins ara, l’abastament d’aigua al Castell Monestir d’Escornalbou es feia mitjançant camions cisterna. Per aquest motiu, s’ha projectat una canonada d’aigua des del pou municipal de l’Argentera. Es tracta d’una inversió imprescindible per al conjunt del projecte turístic de la Baronia d’Escornalbou. Aquesta actuació també contempla la connexió amb els serveis WC de l’exterior del castell i amb els altres elements que s’abasteixen d’aigua. Per últim, aquests dies s’han realitzat moviments de terres per tal de construir-hi una bassa antiincendis homologada pels Bombers.

Les reformes que s’estan duent a terme actualment a l’entorn d’Escornalbou formen part de la primera fase d’un projecte global de recuperació i millora d’aquest espai. En el marc d’aquestes millores, cap a finals d’any començaran les obres de restauració del mur de contenció del passeig dels Frares i de la Font del Sarraí i s’iniciaran les tasques d’interpretació que permetran construir un relat i senyalitzar l’entorn. L’any vinent es construirà una estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) per depurar l’aigua dels serveis WC i, durant el 2019 està previst que es treballi en la recuperació i millora dels camins i senders que relliguen les 7 poblacions amb el Castell Monestir d’Escornalbou.

Projecte de recuperació del Castell i de l’entorn d’Escornalbou

El projecte de recuperació i millora del Castell Monestir d’Escornalbou, copropietat de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat de Catalunya, consta de tres fases:

1ª Fase: Millorarà l’entorn de la Baronia d’Escornalbou. S’està desenvolupant actualment.

2ª Fase: Preveu obres de conservació dels immobles del Castell Monestir: la restauració de l’església i de la torre, l’estabilització estructural de la planta noble, la rehabilitació de les golfes, la teulada i les antigues dependències de la família d’Eduard Toda, i la creació d’un espai d’acollida de visitants i d’una àrea de repòs.

3ª Fase: Servirà per a la promoció turística, cultural i de lleure de l’espai, acollint esdeveniments puntuals, impulsant activitats que atreguin el turisme cultural i familiar, i potenciant els esports de natura a la zona, entre d’altres.

L’operació Baronia d’Escornalbou té com a objectiu la posada en valor del Castell Monestir i el seu entorn, un tresor patrimonial i rural a pocs minuts de l’epicentre de Tarragona, conformat pels municipis de Riudecanyes, Vilanova d’Escornalbou, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, l’Argentera i la Torre de Fontaubella. La muntanya d’Escornalbou, que dona nom a aquest petit territori, ha estat històricament un mirador excepcional sobre la Mediterrània. Restes neolítiques, iberes, romanes, musulmanes i cristianes posen de manifest que la muntanya ha estat habitada al llarg dels segles, cobdiciada com a torre de guaita. Un territori rural, el de la Baronia d’Escornalbou, que té la seva icona en el castell-monestir, construït al segle XII, en el mateix moment que alguns dels monestirs medievals més cèlebres de Catalunya, fruit de la repoblació del territori arran de la conquesta cristiana.