La Cuina dels Genis: la relació els genis universals Gaudí, Miró, Casals i Picasso, i el producte de la terra

La Ruta del Paisatge dels Genis marida cultura i gastronomia aquest estiu amb La Cuina dels Genis a Costa Daurada i Terres de l’Ebre

·         Aquest estiu museus, productors i elaboradors participants a La Cuina dels Genis ofereixen propostes per posar en valor la relació entre el paisatge, els genis universals Gaudí, Miró, Casals i Picasso, i el producte de la terra a través dels fogons i les experiències gastronòmiques.

·         Visites guiades, teatralitzades i tallers per a famílies als Museus i Centres Culturals del Paisatge dels Genis per a grups petits amb reserva prèvia, com a punt de partida per descobrir el territori cultural i gastronòmic de Reus, Mont-roig, el Vendrell i Horta de Sant Joan a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.

·         Experiències sensorials i creacions gastronòmiques de la mà de cuiners i productors en els entorns d’inspiració de grans artistes universals, activitats per conèixer el territori i tastar el paisatge amb mirada de Geni.

“Mont-roig em dona la força d’un arbre”, va dir Joan Miró, qui duia sempre una garrofa de Mont-roig a la maleta. Les avellanes d’Antoni Gaudí, les garrofes de Joan Miró, la sopa de farigola de Pau Casals i la sopa de safrà de Pablo Picasso perduren al territori de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, i conviuen en el temps amb el vermut de Reus, l’oli d’oliva verge extra de Mont-roig, el xató del Vendrell i el corder d’Horta de Sant Joan.

La Cuina dels Genis, la ruta per aquest patrimoni gastronòmic i cultural de la Ruta del Paisatge dels Genis, comença amb el Vermut de Reus.

Reus va arribar a tenir, a finals del segle XIX i principis del XX, una trentena d’elaboradors de vermut fet que demostra la potència de la indústria vitivinícola de la ciutat i l’empenta dels seus comerciants que es reflecteix en l’expressió Reus, París, Londres, ciutats europees que marcaven el preu de l’aiguardent. Aquesta indústria encara es manté avui dia en plena producció gràcies als que conformen la marca ‘Vermut de Reus’, que mantenen la ciutat com l’autèntica capital del vermut.

La Ruta del Vermut de Reus permet gaudir de visites guiades amb tastos de vermut d’agents locals. Són imprescindibles la Casa del Vermut i del Vi de l’Estació Enològica, un edifici emblemàtic de la Ruta del Modernisme que explica la història del “Vermut de Reus” i les marques que en formen part; les vermuteries amb història com el restaurant Museu del Vermut, que mostra 1.300 ampolles i 3.000 etiquetes recollides pel seu propietari, Joan Tàpias; o els antics cellers on s’elaborava el Vermut Rofes, que s’han convertit en un restaurant amb immenses tines.

Reus gaudeix d’una oferta de restauració que s’abasteix dels productes típics de la zona com l’avellana DOP Avellana de Reus, l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana o el menjablanc.

Aquest estiu el Restaurant Més que Tapes ha incorporat a la seva carta una versió dels plats ‘Dutxa freda’i ‘Mar i horta passant pel bosc’, les dues creacions del seu xef Roger Murtró elaborades dins la Cuina dels Genis.

La visita es pot completar, els dissabtes, amb la Ruta del Modernisme “Reus 1900” per redescobrir la ciutat bressol de Gaudí i el seu Modernime. I el 8 d’agost, amb les visites familiars al Gaudí Centre.

La ruta continua a Mont-roig del Camp, una terra fèrtil de la qual es va enamorar Joan Miró i en la que passà molts estius de la seva vida al Mas Miró, una gran casa blanca entre mar i muntanya, on hi trobem també el taller de l’artista. El Mas Miró es pot descobrir amb les visites teatralitzades de la mà del seu masover els dissabtes 25 de juliol i 8 i 22 d’agost o les visites guiades al Mas Miró els dissabtes 18 de juliol, 1, 15 i 29 d’agost.

Les famílies podran participar els diumenges 26 de juliol i 30 d’agost, al taller familiar ‘Descobreix el Mas Miró en família’ i gaudir per primer cop del nou Joc Familiar Digital, una proposta per visitar el Mas Miró en família de manera autònoma.

L’agricultura ancestral de Mont-roig arriba als nostres dies i ofereix productes típics de la Mediterrània com l’oli, el calçot i la farina de garrofa. Olis Solé ofereix la visita al seu museu de l’oli, ubicat al centre del poble a l’antic celler de la casa pairal de la família Solé, de dilluns a dissabte, i visites amb tasts d’oli guiat de dilluns a divendres.

I la garrofa és la protagonista d’una de les creacions de l’Eva i el José del restaurant La Cuina de l’Ermita dins La Cuina dels Genis, el ‘Pastís de garrofa amb la seva crema’ i les ‘Galtes entre garrofes i oliveres’.

A la zona de costa a Miami Platja, el restaurant Fish ofereix ‘Kodai’, un plat tradicional del Japó que mostra l’atracció de Joan Miró per l’art japonès a través de l’obra ‘Cheveu poursuivi par deux planetes’ (1968).

Seguint per la Ruta del Paisatge dels Genis, descobrim La Cuina dels Genis al Vendrell part de la Ruta del Xató. Es tracta d’una proposta de turisme gastronòmic de les comarques del Baix Penedès, l’Alt Penedès i el Garraf que convida a descobrir el territori a partir d’escapades temàtiques: enoturisme, arquitectura, música, mar, cultura i gastronomia, amb el fil conductor d’un dels plats vendrellencs més reconeguts, el xató.

Coca enramada, orelletes, bufats i resolis, així com l’oli d’oliva verge DOP Siurana acompanyen la gastronomia local, juntament amb els caves i els vins elaborats a la comarca que formen part de la DO Penedès, reconeguda internacionalment.

Molts d’aquests productes, vi, cava, oli d’oliva verge extra, vinagre, olives, avellanes, dolços o melmelades, entre altres, acosten a descobrir els sabors del Baix Penedès a la botiga en línia de Terra i Taula, un col·lectiu multidisciplinari que integra cuiners, restauradors, productors agroalimentaris, elaboradors, artistes i altres professionals del Baix Penedès. Cada cap de setmana d’estiu, Terra i Taula ofereix tastos i degustacions dels seus productors.

També els cellers Avgvstsv, Mas Perdut i un Sol Cel, participants a La Cuina dels Genis, programen tastos de vins i vinagres, visites guiades amb tast, maridatges, aperitius i sopars a la fresca.

El Museu Pau Casals, durant tots els diumenges de juliol i agost, ofereix la possibilitat de visites amb guies especialitzats per conèixer i aprofundir en la vida i l’obra de Pau Casals com a músic i home de pau. A més, els divendres 24 de juliol i 7, 21 i 28 d’agost, els visitants podran conèixer la història detallada de la casa de la mà d’en Ramon, pescador de la platja de Sant Salvador, en les visites teatralitzades. Dins la programació estiuenca no hi falta la música, amb el Concert Solidari de l’Orquestra Simfònica Vozes el 31 de juliol i el cicle Música als jardins, on el públic podrà escoltar joves músics sorgits de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

A la botiga del Museu Pau Casals hi haurà disponible, a partir de setembre, el plat ‘Alcapúrries viatgeres’, un souvenir gastronòmic que transporta a fer un viatge per les ciutats on va viure Pau Casals i que està basat en la creació ‘Alcapurrias de gall negre del Penedès’ del xef Jordi Guillem dins La Cuina dels Genis.

Els dissabtes, al Vendrell la Ruta Pau Casals proposa la descoberta dels espais vinculats als mestre al Vendrell, començant per la Visita a Casa Nadiua, la Casa-museu on va néixer i viure la seva infantessa el mestre.

La ruta arriba a Horta de Sant Joan a les Terres de l’Ebre de la mà de Pablo Picasso, qui hi va realitzar dues estades, que es poden conèixer a través de la seva obra amb la visita al Centre Picasso i al Convent de Sant Salvador, dos espais que formen part dels indrets picassians.

Sempre vinculat al món culinari, ja a l’edat mitjana el poble era conegut pel cultiu del safrà, que s’exportava a l’Europa central. També era molt apreciada la destil·lació d’espígol i l’obtenció de l’aiguardent. Actualment, cal destacar l’oli d’oliva verge extra, les carns i el vi, que es produeix sota l’empara de la DO Terra Alta i de que la Garnatxa n’és la varietat més emblemàtica. A més, a qualsevol hora les pastes típiques del municipi són la millor elecció: panadons, ametllats i mantecats.

Identitat Olive Oil, participant a la Cuina dels Genis, ofereix l’experiència de degustar la clotxa, un plat tradicional que preparaven els pagesos al camp i els ramaders que cuidaven els ramats, amb la voluntat de barrejar els ingredients que més a mà tenien. El pa de pagès, la ceba, el tomàquet i l’all s’acompanyen, tradicionalment, d’arengada o sardina de casco i es rega amb un bon raig d’oli d’oliva.

Aquest productor també programa visites al seu molí d’oli al casc antic d’Horta amb vistes al Convent de Sant Salvador, així com tastos guiats per aprendre a diferenciar les qualitats d’oli.

Els restaurants d’Horta ofereixen carns de gran qualitat procedents de les ramaderies del poble alimentades de forma natural a les pastures de camps i muntanyes del terme. Carns a la brasa, el cabrit arrebossat, el crestó (cabra blanca que se serveix a taula guisada amb escabetx i herbes) i el civet de porc senglar, que ha estat caçat a les feréstegues muntanyes d’Horta.

D’altra banda, al celler Les Vinyes de Convent es troben activitats d’enoturisme amb la visita al celler i museu i tastos de vi.

INFORMACIÓ I RESERVES D’ACTIVITATS A REUS

Ruta del vermut de Reus:

Visites guiades:

La Teva Ruta. Telèfon: 638 027 366

 • RUTA DEL VERMUT DE REUS. Vermut i botigues amb història. Dijous i divendres a les 18h. PREU: 12,50€
 • Reus Secret. Dissabtes a les 18h. PREU: 15€
 • Vermut i cuina al Reus Modernista. Diumenges a les 11h. PREU: 15€

CÒDOL Educació. Telèfon: 977 327 362

 • Reus bressol del Vermut. Últim dissabte de mes a les 11:30h.PREU: 12€

Degustacions de vermut:

Elaboracions gastronòmiques inspirades en Gaudí (La Cuina dels Genis)

 • Més que Tapes. Carrer de Santa Anna, 20, 43201 Reus, Tarragona 977 34 02 24

Activitats Gaudí i Modernisme

 • Visita per lliure al Gaudí Centre Reus
 • Ruta del Modernisme “REUS 1900”. Dissabtes a les 11:30 h. PREU: 8€. Reserva prèvia a l’oficina de turisme. Plaça del Mercadal, 3, 43201 Reus, Tarragona. 977 01 06 70

Activitats familiars

 • Visites familiars al Gaudí Centre. 2on diumenge de mes (9 d’agost) a les 11h. PREU: 5€ per persona. Reserva prèvia a l’oficina de turisme. Plaça del Mercadal, 3, 43201 Reus, Tarragona. 977 01 06 70

INFORMACIÓ I RESERVES D’ACTIVITATS A MONT-ROIG

Oleoturisme:

Visites guiades i tast d’oli

Olis Solé 977 837 031 – mail@olissole.com

 • El Museu de l’Oli Solé Preu: gratuït. De dilluns a dissabte
 • Descobrint el món de l’Oli d’Oliva Verge Extra. Preu: 6 €, de dilluns a divendres
 • Catant el món de l’Oli d’Oliva Verge Extra. Preu: 10 € de dilluns a divendres

Activitats Miró

 • Visita per lliure al Mas Miró
 • Visites guiades al Mas Miró. els dissabtes 18 de juliol, 1, 15 i 29 d’agost. 11h. Preus: entrada estàndard 16€ / entrada reduïda: 12’5€. Compra d’entrades on-line: https://www.masmiro.com/entrades?lang=ca Reserves: info@masmiro.com / 977 179 158
 • Visita per lliure a l’Ermita Mare de Déu de la Roca (ruta ‘El paisatge emocional de Miró’)

Activitats per a famílies

 • Visites teatralitzades al Mas Miró: els dissabtes 25 de juliol, i 8 i 22 d’agost. 11h. Preus: entrada estàndard 12€ / entrada reduïda: 10€ /nens fins a 13 anys 7€ / menors de 5 anys entrada gratuïta Reserves: info@masmiro.com / 977 179 158
 • Taller familiar: Descobreix el Mas Miró en família. Els diumenges 26 de juliol, i 30 d’agost. 11h. Preu: 7€ Reserves: info@masmiro.com / 977 179 158
 • Joc Familiar Digital. Una proposta per visitar el Mas Miró en família de manera autònoma.

INFORMACIÓ I RESERVES D’ACTIVITATS A EL VENDRELL

Enoturisme

Celler Avgvstvs Forvm

 • Visita amb tast de 3 vins i 4 vinagres
 • Visita Gourmet
 • Maridatge de Formatges.
 • Aperitius amb o sense taula “mar de Forvm” i taula de formatges
 • Sopar a la fresca amb Selma Alta Gastronomia – 1 d’agost

Mas Perdut

Un Sol Cel

Activitats gastronòmiques Terra i Taula

Activitats tots els caps de setmana d’estiu per donar a conèixer els productors participants. Tastos d’estiu o degustacions https://terraitaula.cat/activitats/

Activitats Pau Casals

Activitats per a famílies

 • Visites teatralitzades al Museu Pau Casals divendres 24 de juliol i 7, 21 i 28 d’agost al vespre, reserva i compra prèvia d’entrades https://ticketsonline.paucasals.org/

INFORMACIÓ I RESERVES D’ACTIVITATS A HORTA DE SANT JOAN

Oleoturisme

Visites guiades i tast d’oli

Identitat Olive oil 620598182 info@identitatoliveoil.com

 • Gaudeix de l’oli. Preu de l’activitat10€ adults. Gratuït nens fins 10 anys
 • Gaudeix de l’oli entre oliveres centenàries: 15€
 • Tast d’oli i clotxa. Preu de l’activitat15€ adults, 10€ de 5 a 12 anys
 • Via Verda i Tast d’oli: Preu de l’activitat25€ adults
 • Marxa nòrdica, mindfulness i tast d’oli: 28€
 • Taller ‘Fes el teu oli’: Preu de l’activitat18€ adults

Enoturisme

Les Vinyes del Convent enoturisme@lesvinyesdelconvent.com o al 977 435 412

 • Visita Els Costums: 10,00 €
 • Visita 3 vins: 13,00 €
 • Visita completa: 16€

Activitats Picasso

 • Visita per lliure al Centre Picasso d’Orta
 • Visita al Convent de Sant Salvador (indrets Picassians)