Junqueras al pronostica un creixement econòmic del 2,7%

Junqueras pronostica que Catalunya creixerà el 2017 per sobre del 2,7% previst inicialment pel Govern

El vicepresident destaca que Catalunya va concentrar l’any passat el 85% del total de la reducció del dèficit de totes les administracions estatals

ACN Sitges .- El vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ha vaticinat aquest divendres que la bona marxa de l’economia fa pensar que Catalunya acabarà aquest any amb un creixement superior al 2,7% que va preveure el Govern quan va elaborar els pressupostos de la Generalitat. “Si es compleixen les expectatives del Govern acabarem el 2017 amb un PIB de 233.000 MEUR, quan fa 5 anys s’havia estancat al voltant dels 200.000 MEUR”, ha assegurat Junqueras en una conferència a la XXXIII Reunió del Cercle d’Economia. Junqueras ha destacat l’esforç fet per eixugar el dèficit, defensant que Catalunya va concentrar el 2016 el 85% del total de la reducció del dèficit de totes les administracions de l’Estat.

“Estem davant de bones expectatives”, davant de “dades positives i molt esperançadores”. Així d’optimista s’ha mostrat Junqueras aquest divendres, davant d’un auditori ple d’empresaris i representants d’institucions econòmiques del país. El conseller d’Economia ha recordat que de fet les previsions de la Cambra de Comerç (2,8%) i del BBVA (3%) ja estan per sobre dels pronòstics que va fer el propi Govern per al 2017.

El vicepresident ha fet un repàs als indicadors que conviden a l’optimisme, com els rècords històrics registrats en exportacions el 2016 i en inversió estrangera els anys 2015 i 2016. Després d’haver crescut un 3,5% el 2016 i un 3,4% el 2015, Junqueras ha defensat que es tracta de “creixements molt importants i sostinguts en el temps”, un creixement “sòlid, robust i diversificat” i que se sustenta en bona part en la indústria. A tall d’exemple, Junqueras ha assenyalat que en els últims 15 mesos el sector tecnològic ha tingut inversions per valor de 1.500 milions d’euros.

Junqueras també ha destacat que el dèficit de la Generalitat entre el 2015 i el 2016 va tenir una reducció “significativa”, del 2,88 al 0,93%. Així, ha subratllat que Catalunya va concentrar l’any passat el 85% del total de la reducció del dèficit de totes les administracions de l’estat (incloent les ajudes financeres en el dèficit de la Seguretat Social). En aquest sentit, el superàvit dels ajuntaments va ajudar molt, segons apunten fonts del Govern.

El vicepresident ha reiterat la necessitat que Catalunya sigui autoritzada a fer més dèficit, per poder generar més recursos per combatre el deute. Segons Junqueras, la previsió per al 2017 és que el deute de Catalunya suposi el 35,1% del PIB.

Reclama la conversió de crèdits a llarg termini

El vicepresident també ha reclamat de nou que els crèdits que la Generalitat té a curt termini puguin passar a llarg termini. En aquest sentit, ha lamentat que el govern espanyol no ho hagi autoritzat formalment, un any i mig que els ministeris competents diguessin que acceptaven el canvi. “No té cost, és una qüestió de simplificació administrativa, la banca hi està d’acord, nosaltres també, no hi ha ningú en contra. Però després d’un any i mig, segueix sense succeir”, ha dit Junqueras en castellà, en el torn de respostes.