Junqueras defensa que la llei del referèndum s’aprovarà amb normalitat com “qualsevol altra iniciativa legal”

El vicepresident assegura que el TC “òrgan polític” que “està fart” que el govern espanyol “li faci fer el paper de repressor”

ACN Barcelona .- El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha assegurat que la llei catalana del referèndum es podrà aprovar amb normalitat, “igual que s’aprova qualsevol altra iniciativa legal”, encara que aquest dilluns a la tarda el Tribunal Constitucional suspengui la reforma del Parlament. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Junqueras ha assegurat que el TC és un “òrgan polític” que “està fart” que el govern espanyol “li faci fer el paper de repressor i prohibidor de tot”. En relació als interrogatoris de la Guàrdia Civil, el líder republicà ha dit que “ja n’hi ha prou” de “guerra bruta” i “abús de les institucions”. Junqueras ha afirmat que una de les coses que s’havien preguntat als interrogats és si ja s’havien comprat les urnes.

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha defensat la “normalitat” amb què s’ha dut a terme la reforma del reglament del Parlament i ha subratllat que el que és “excepcional” és que el govern espanyol “prohibeixi a Catalunya allò que es permet en qualsevol altre lloc”. En aquest sentit, Junqueras ha recordat que l’executiu estatal va reformar la Constitució en lectura única “una nit d’agost” i gairebé ningú es va “escandalitzar”.

A més, ha defensat la “serenor i tranquil·litat” en les actuacions del govern i ha dit que “no passa res” si el TC suspèn aquesta tarda el reglament del Parlament. També garantit que l’1-O hi haurà urnes i “farem el que estigui al nostre abast perquè estiguin plenes de vots”. Tot i això, no ha deixat clar si ja s’havien adquirit.

En referència al Tribunal Constitucional, Junqueras ha subratllat que la majoria dels seus membres estan nomenats pel PP i ha recordat que si el TC suspèn les lleis a Catalunya és perquè està obligat a fer-ho quan admet a tràmit un recurs del govern espanyol. El vicepresident ha posat de manifest que per exemple l’anul·lació del cànon digital es va dur a terme amb 5 vots en contra del ple de l’alt tribunal.

Demana explicacions pels interrogatoris de la Guàrdia Civil

Pel que fa als interrogatoris de la Guàrdia Civil, ha assenyalat que són duts a termes per “uns membres de la Guàrdia Civil, no del conjunt de la institució” i que el TSJC ha desmentit que “cap jutge els hagi ordenat”. Així, ha demanat explicacions al ministeri de l’Interior perquè aclareixi el motiu dels interrogatoris a “càrrecs, treballadors i eventuals del govern de Catalunya”.

“Sobretot es feina del govern espanyol veure qui ordena uns interrogatoris dels quals després ningú se’n vol fer responsable”, ha reblat. “De guerra bruta n’hi ha hagut molta, fa molt de temps i algunes vegades ha estat terriblement bruta”, ha dit en referència a episodis del segle passat. Actualment, “hi ha uns determinats límits que són mot difícils de superar i excessos molt difícils de cometre”, ha reblat Junqueras. Pel vicepresident com més s’expliqui aquesta “guerra bruta”, “més difícil els ho posarem”.

Preguntat sobre la possibilitat de ser inhabilitat, Junqueras ha contestat: “Nosaltres farem la consulta l’1 d’octubre i en funció d’això prendrem les decisions que pertoquin. Estic convençut que aquesta república no inhabilitarà ningú per defensar un dret democràtic com el dret a vot”.

En relació a la manifestació que la CUP farà aquest migdia davant la Guàrdia Civil, Junqueras ha manifestat: “Espero que tot es faci a fi de bé”.

Sobre l’atac d’Arran a un autobús turístic dijous passat, ha manifestat: “em sembla lògic que les coses no es solucionen punxant rodes d’autobusos”.

Catalunya no necessitaria el FLA si l’Estat “calculés bé” les bestretes

Junqueras ha assegurat que Catalunya no necessitaria el FLA si el govern espanyol “calculés bé” el model de bestretes del finançament. També ha confiat que el govern espanyol tindrà una “actitud prou responsable” com per no tallar l’aixeta del FLA. I és que “la immensa majoria” del FLA actualment serveix per “fer front als venciments del propi FLA”. A més, “el deute públic és tot del Regne d’Espanya”, així que tallar el FLA suposaria perjudicar el deute espanyol, segons Junqueras. El vicepresident ha afirmat que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, no ha contestat de moment la carta que va enviar-li el divendres en relació als controls de despesa.