Junqueras assumeix les competències en processos electorals i tots els consellers signaran els acords per a l’1-O

Es crea un òrgan de coordinació política format per Puigdemont, Junqueras, el secretari del Govern i el secretari general de la Vicepresidència

ACN Barcelona .- El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, assumeix des d’aquest divendres l’àrea de Processos Electorals que fins ara depenia del departament de Governació. És una de els decisions anunciades pel president, Carles Puigdemont, i el vicepresident a la roda de premsa per explicar els canvis al Govern, que inclouen aquesta reestructuració de competències. A més, Junqueras ha remarcat que tot el Govern “signaran conjuntament tots els acords” que facin referència a l’1-O. Per últim, s’ha decidit establir un òrgan de coordinació política per concentrar els preparatius del referèndum i vehicular les decisions del Govern sobre la votació. A més de Puigdemont i Junqueras, a aquest òrgan hi haurà el secretari del Govern i el secretari general de la Vicepresidència.
Els canvis al Govern que han anunciat Puigdemont i Junqueras aquest divendres des del Palau de la Generalitat inclouen una reorganització i un canvi de competències en una de les àrees clau de cara a la convocatòria del referèndum. A partir d’ara, l’àrea de Processos Electorals que tenia la consellera de Governació, Meritxell Borràs, dependrà directament del vicepresident. D’aquesta manera, tot el que es refereix a la compra d’urnes i la preparació més operativa de l’1-O passa a mans de Junqueras.

A més d’aquest canvi de competències, el vicepresident s’ha encarregat d’explicar que en aquesta nova etapa totes les decisions relacionades amb l’1-O “seran preses de forma corresponsable i solidaria per tot el Govern”, de manera que “tots els membres del Consell Executiu acordaran i signaran conjuntament els acords que corresponguin per fer possible el referèndum de l’1 d’octubre”.

Per últim, la reestructuració aplicada al Govern conclou amb l’establiment d’un nou ens per gestionar el dia a dia dels preparatius de la votació. Es tracta d’un “òrgan de coordinació política”, del que formaran part Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, el nou secretari del Govern, Víctor Cullell, i el secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové. L’objectiu d’aquest òrgan és, segons el vicepresident, “facilitar de la millor manera possible els objectius del Govern per fer possible l’1-O”. “Allà es portaran les decisions del Govern i les propostes del Consell Executiu”, ha comentat Junqueras. Per al vicepresident, les decisons preses aquest divendres i la reorganització implantada al Govern “van molt més enllà d’algun canvi i afecten a l’organització efectiva de l’1-O”. Així mateix, ha volgut remarcar que es fan amb l’únic objectiu de “prendre decisions de manera solidària entre tot el Govern” i “fer possible el referèndum de la millor manera possible”.

Per últim, Junqueras ha volgut negar que el Govern estigui o hagi estat dividit, ni que actuï en dos blocs separats entre els membres d’ERC i els del PDeCAT. “El Consell Executiu és un sol equip”, ha dit, tot assegurant que al Govern “no hi ha consellers del PDeCAT i d’ERC”. A més, ha volgut lloar el paper que en aquest executiu ha pres el PDeCAT, tot definint la formació com “importantíssima i imprescindible per assumir i portar a terme tots els compromisos que s’han adquirit”. “Tots hem de ser conscients dels esforços que es fan des de tots els àmbits. És un reconeixement imprescindible i merescut”, ha sentenciat.