JAVIER SANCHO: ‘Hem fet un acte de transparència impulsant l’Observatori de Qualitat de l’Aire’

Javier Sancho és director del Complex de Repsol a Tarragona. CEDIDA

Javier Sancho, director del complex industrial de Repsol a Tarragona, afirma en aquesta entrevista que l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona, “és l’eina que ens ha de servir a les empreses com a pauta per validar la feina que fem de manera continuada per a la millora de la qualitat de l’aire i, alhora, ha de ser també el recordatori permanent del nostre compromís amb la qualitat de vida del territori i un espai de debat per a la millora continua”. Segons Sancho, “Repsol ha fet un acte de valentia i transparència impulsant l’Observatori de la Qualitat de l’Aire que ara ja és un instrument de tot el territori”.

Els tarragonins poden estar tranquils amb la qualitat de l’Aire?

Gràcies als indicadors que tenim podem saber quina és la qualitat de l’aire del Camp de Tarragona i les xifres ens donen tranquil·litat, malgrat que per a nosaltres són un termòmetre permanent del nostre compromís amb el territori, en el sentit que ens permet veure l’evolució i validar que aquesta ha estat molt bona els darrers anys però, el nostre objectiu segueix essent la millora continuada.

En aquesta línia, què aporta l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona?

Per a nosaltres és l’eina que ens ha de servir a les empreses com a pauta per valorar i validar la nostra feina en la gestió continuada de la millora de la qualitat de l’aire i, alhora, ha de ser també el recordatori permanent del nostre compromís amb la qualitat de vida del territori i un espai de debat obert a tots els agents del Camp de Tarragona. Si ara no tinguéssim l’observatori el trobaríem a faltar per l’aportació que fa a la transparència i al coneixement de la qualitat de l’aire.

I per a Repsol, què ha suposat l’Observatori?

Repsol va fer en el seu moment un acte de valentia i transparència impulsant l’Observatori de la Qualitat de l’Aire i avui hem vist com s’ha convertit en un instrument al servei de tot el territori. Sens dubte està essent una experiència molt positiva de col·laboració territorial i social, en el sentit que una eina impulsada per una empresa es converteix en molt poc temps en un canal que aglutina molts dels agents del territori i que encara n’ha d’aglutinar molt més. És important que hi siguem tots els agents representatius del teixit institucional i social del Camp de Tarragona dins l’Observatori per poder seguir avançant en el debat i la millora contínua de la qualitat de l’aire.

L’Observatori anirà ampliant anualment els punts de mesura fins a cobrir tot el territori?

Actualment ja cobrim tot el territori amb un total de 21 punts de mostreig, més els que tenim a Prades, Barcelona, Lleida, i Girona que ens serveixen per comparar dades. Fins ara sempre hem donat resposta a les demandes que ens han fet des del territori i especialment els ajuntaments, sol·licitant nous punts de mostreig i, seguim oberts a anar donant resposta a aquestes demandes.

L’Observatori s’ha convertit en una experiència única a Europa, com ho valora?

Crec que massa sovint no som prou conscients ni valorem suficientment moltes de les iniciatives que duu a terme el sector químic a Tarragona, quan aquestes van sovint per endavant de la resta d’Europa. L’observatori és un cas clar d’innovació que es convertirà en un referent europeu però hi d’altres on també anem per davant a nivell Europeu. Hem creat una experiència única impulsada pel sector privat i amb l’adhesió del sector públic quan a Europa la majoria d’iniciatives que hi ha a l’entorn de la gestió de la qualitat de l’aire són de l’àmbit públic o, quan són de l’àmbit privat, el seu radi d’anàlisi es limita a les zones limítrofes de les plantes industrials i no tenen la nostra vocació anar a mesurar en zones urbanes per avaluar l’aire que respirem els veïns.