Categories: Noticies de Smartcity

Instal·lacions d’ozó a l’ETAP de l’Ampolla

Dins d’el Pla Estratègic del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), es va construir una planta d’ozó per substituir el clor en el procés de potabilització

 

Redacció.- En el marc de compliment del Pla Estratègic del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), en el capítol de millora de la qualitat i el servei, a 2017 destaca el projecte de construcció d’una planta d’ozó per substituir el clor en el procés de potabilització, tant en les fases de pre-potabilització com en finalitzar el procés de tractament, que va entrar en servei el maig passat.

Es tracta d’un projecte tecnològic i d’innovació que comporta una millora en la qualitat de l’aigua, alhora que també suposa una mesura de compromís amb el Medi Ambient i també de millora de la seguretat, per les implicacions del sistema actual de clor en l’emmagatzematge, el transport i la manipulació.

La preozonització suposa l’aplicació d’ozó a l’aigua crua, un sistema del qual el CAT n’és pioner a Catalunya en la seva implantació en aquest punt del procés de potabilització.

L’ozó s’obté a partir d’aire i oxigen pur, que es vaporitza a gas i se li aplica una corrent elèctrica, actua amb una gran capacitat desinfectant i amb dosi suficient per tal d’inactivar diferents microorganismes (virus, bacteris, protozous i d’altres) i també oxidar alguns microcontaminants (nitrits, ferro i manganès, entre d’altres).

El projecte, plantejat com a concurs de projecte i obra, tenia un import de licitació de 7,1 M€, es va adjudicar a la millor solució tècnica i proposta econòmica més avantatjosa. En aquest cas va ser la que va presentar la UTE integrada per Sorigué-Aquambiente, d’entre les nou que concursaven. Les obres s’han executat en 12 mesos i han tingut un cost de 4.870.041 €.

La nova planta s’ha construït en terrenys de l’ETAP (l’Estació de Tractament d’Aigua Potable) de l’Ampolla, i té efecte sobre tot el sistema CAT (62 ajuntaments, 26 indústries, 85% de la població de la província de Tarragona, 36% del territori, 700.000 persones a l’hivern i gairebé 1,5 milions de persones a l’estiu).

Tres són els objectius que han justificat l’aplicació d’una desinfecció alternativa al clor.

Per ordre d’importància són els aspectes: sanitaris i de qualitat (amb l’aplicació d’ozó no cal utilitzar més la precloració i per tant s’elimina el risc d’incompliment de paràmetres d’analítiques sobre trihalometants), de seguretat industrial (eliminar el transport per carretera de matèries perilloses i l’emmagatzematge de clor) i econòmics (l’estalvi anual que es preveu és d’uns 200.000 €/any)

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

2 dies ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

1 setmana ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

1 setmana ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

1 mes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

1 mes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago