Inauguració de l’exposició “Set segles de l’arxiu de la corona d’Aragó”

Es podrà veure a l’Antic Ajuntament fins el dia 19 d’agost

Demà dimecres, a les 19 h, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Set segles de l’Arxiu de la Corona d’Aragó”, que podrà veure’s fins al dia 19 d’agost a l’Antic Ajuntament de la ciutat (c. Major, 41), en el marc del Programa Cultural dels Jocs Mediterranis.

La inauguració comptarà amb la presència de la consellera d’Esports de l’Ajuntament de Tarragona, Elisa Vedrina; el director de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, Carlos López, i el subdirector general adjunt dels Arxius Estatals, Antonio Alonso.

L’ACA constitueix un dels dipòsits documentals més importants de l’Europa medieval, però també de les edats moderna i contemporània. Va ser fundat en 1318 com a arxiu centralitzat de la memòria administrativa, econòmica i política de la monarquia de la Corona d’Aragó.

A l’exposició es podran veure dos audiovisuals especialment preparats per a aquesta ocasió. En el titulat ‘Una Corona, unes Corts’, acompanyarem a Marina, una estudiant que s’endinsa en l’ACA per iniciar una investigació històrica sobre les Corts, origen dels actuals parlaments.

En el titulat ‘Joies de la Corona’, es mostren de manera molt innovadora alguns dels documents més representatius conservats al ACA des del segle IX.

L’Arxiu de la Corona d’Aragó

Els fons documentals conservats a l’ACA es refereixen a tots els territoris que en algun moment de la seva història van pertànyer a la Corona d’Aragó i que actualment formen part d’Espanya, França, Itàlia, Malta i Grècia. També documenten les intenses relacions polítiques, econòmiques i culturals dels reis d’Aragó amb gairebé tots els estats i països d’Europa i el nord d’Àfrica en l’Edat Mitjana, especialment en els segles XIII al XVI, d’Anglaterra a Albània i del Marroc a Egipte, així com amb altres entitats sobiranes, algunes ja desaparegudes: ordres militars com la del Temple o la de Sant Joan de Jerusalem, els regnes croats de Terra Santa, l’antic regne musulmà de Granada, a més de l’Església romana.

Els seus set-cents anys d’existència ininterrompuda el converteixen en una de les institucions arxivístiques vives més antigues d’Europa. Per tot això, l’ACA ostenta des de 2007 la distinció del Segell de Patrimoni Europeu en la categoria intergovernamental, guardó que li va ser renovat per la Comissió Europea el 2015.

La importància d’alguns documents de l’ACA ha merescut que fossin inclosos en el Registre de la “Memòria del Món” de la UNESCO, com és el cas de les Capitulacions de Santa Fe o de Cristòfor Colom (el 2009), un fragment d’un Beat de Liébana (el 2015) i, molt recentment, un manuscrit del “Liber Sancti Jacobi” o Codex Calixtinus (el 2017).