Iceta repta Puigdemont a assumir la responsabilitat del referèndum “vist l’èxit” aconseguit fins ara al Govern

Imatge general del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa el 22 de maig del 2017. (horitzontal)

El primer secretari del PSC veu la legislatura “esgotada políticament” després que hagin transcorregut els 18 mesos per declarar la independència

ACN Barcelona .- El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reptat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a assumir les responsabilitats de la celebració del referèndum de l’1-O. “Potser calgui un conseller del referèndum, no ho sé calibrar, però vist l’èxit gairebé li demanaria que fos vostè qui entomés la responsabilitat”, ha declarat Iceta en la seva resposta a la intervenció de Puigdemont al Parlament per explicar els darrers canvis a l’executiu. Iceta ha recordat que s’havia encomanat l’organització de la consulta al vicepresident Oriol Junqueras i al conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, però ha constatat que fins ara “només sembla que ho ha intentat” la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Iceta ha considerat la legislatura “esgotada políticament” ja que no han complert amb declarar la independència en 18 mesos.
El primer secretari del PSC ha reconegut que és responsabilitat del president del Govern decidir la composició del seu executiu tal i com estableix l’Estatut i per això ha dit que no li discutirà la “conveniència” o no de destituir Jordi Baiget com a conseller d’Empresa per les seves declaracions sobre l’1-O. Tot i això, sí ha dit que els hagués agradat alguna explicació “ni que fos fumera” i ha valorat que les paraules de Baiget coincideixen amb allò que altres “pensen o murmuren en veu alta”. Als nous consellers –Santi Vila a Empresa i Coneixement i Lluís Puig a Cultura- els ha desitjat “sort i encerts” però a la vegada “no un mandat llarg”, ja que ha asseverat que no els volia “cap mal”.

En aquest sentit, Iceta ha defensat que la legislatura està “esgotada” ja que no ha portat el país a la independència en 18 mesos. El socialista ha considerat que aquest objectiu no es podia assolir “per raons materials i perquè van perdre el plebiscit del 27-s”. “No hi va haver una majoria ciutadana per la independència, sí que hi ha, i mai li hem negat la legitimitat, una majoria parlamentària per la independència”, ha declarat.

Ha destacat aixi l'”incompliment” dels objectius expressats pel Govern en el moment de la seva pressa de possessió i ha apuntat que aquests han estat “substituïts” pel referèndum de l’1-O. “La vida a vegades t’obliga a modificar els teus plantejaments i és legítim però també és legítim dir que no ho han fet”, ha apuntat.

Entre d’altres, ha manifestat que el fet de recórrer al Tribunal Constitucional (TC) ha fet que la voluntat de desconnectar de l’Estat espanyol quedés “desmentida pels fets” i ha afegit que tampoc s’han dut a terme iniciatives com el fòrum social constituent del que havia de sortir una “fantasmagòrica” assemblea constituent, entre d’altres. Ha afegit que totes aquestes accions havien d’estar supeditades a la celebració d’un referèndum “que no es podrà celebrar” i ha vaticinat que quedarà recollit en el proper programa electoral. “Tot és un punt i seguit i no un punt i apart”, ha valorat.

En tot cas, Iceta ha dit que des de l’oposició consideren “mancats de credibilitat” els objectius del Govern i “esgotats” en la seva pròpia lògica. Per a Iceta, el problema és la “mala lectura” dels resultats electorals i la “mala tria” d’objectius i eines per assolir-los.

Per últim, ha manifestat els “millors desitjos” als nous consellers i ha assegurat que la seva formació vol el millor per a Catalunya. Precisament per això ha expressat el “neguit” que tenen perquè el plantejament del Govern “pot impedir que vagi bé”. El socialista ha fet una apel·lació al “respecte de les lleis” però també al respecte “entre totes les idees que en democràcia s’expressen i ha acabat la seva intervenció desitjant “curta vida” a la legislatura per poder “passar a millor vida”.