Iceta defensa que la Mesa “no hauria d’admetre a tràmit” la llei del referèndum perquè “escapa totalment del marc legal”

El socialista diu que JxSí i la CUP s’han “guanyat a pols” que el govern espanyol recorri la reforma del reglament

ACN Barcelona .- El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat que la Mesa del Parlament “no hauria d’admetre a tràmit” la llei del referèndum que JxSí i la CUP preveuen registrar aquest dilluns. En una entrevista a l’ACN, ha manifestat que el text que fins ara es coneix “escapa totalment del marc legal” i “contravé” el Tribunal Constitucional i el Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Ha dit també que la reforma del reglament tal i com s’ha aprovat aquesta setmana “deixa ben clar que la lectura única només és d’aplicació en projectes i proposicions de llei que per la simplicitat o naturalesa ho permetin” i ha descartat que la norma per emparar el referèndum compleixi aquests requisits. Per a Iceta, el fet que la norma es registri dilluns “no mou les coses” i ha defensat que els terminis començarien a comptar des de l’admissió a tràmit. D’altra banda, ha afirmat que JxSí i la CUP s’han “guanyat a pols” que el govern espanyol recorri la reforma per les manifestacions prèvies sobre l’ús que en volen fer.
El Parlament va aprovar el passat dimecres, amb els vots de Jxsí i la CUP, la reforma del Reglament de la cambra catalana que habilita la possibilitat que els grups parlamentaris tramitin proposicions de lleis per lectura única. Els socialistes, al contrari que PPC i Cs, han decidit no portar aquesta reforma al TC perquè consideren que el text final no permet tramitar les lleis de desconnexió per aquesta via i, per tant, s’ajustaria al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Amb tot, ja van anunciar que estarien alerta de l’ús que se’n faci del mateix.

En aquesta línia, Iceta ha defensat que no es pot fer servir aquest reglament per tramitar per la ‘via exprés’ la llei del referèndum: “El reglament en els termes aprovats no empara la lectura única per a una proposició d’aquestes característiques”. Si es volgués fer, ha dit que s’estaria “privant” els diputats de determinats drets i s’estaria impedint el debat parlamentari que una llei d’aquestes característiques “ha d’incorporar necessàriament”. En aquell moment doncs, sí que ha plantejat que els socialistes demanessin empara al TC.

Davant l’anunci que la llei s’entrarà a registre el proper dilluns, Iceta ha explicat que el PSC comprovarà si el contingut s’ajusta al que ja es va presentar per part de JxSí i la CUP i es limitarà a manifestar la seva oposició al text per “manca de garanties democràtiques”. Ha matisat però que l’entrada a registre no implica un pas més sinó que aquest arribaria en el moment que la Mesa l’admetés a tràmit, cosa que ha dit que no hauria de passar i ha apuntat que el CGE va manifestar que la Generalitat “no té competències per convocar un referèndum d’autodeterminació”.

En ser preguntat sobre si malgrat això la Mesa acabés tramitant-la, Iceta ha rebutjat l’escenari de les “especulacions” i ha dit: “No ho pot fer i si ho fa haurem de demanar la reconsideració”. En el terreny de les especulacions també ha situat la llei de transitorietat perquè no ha estat presentada ni se’n coneixen detalls i ha criticat el “mal ús” que es fa del Parlament. El socialista ha defensat que si hi ha uns grups que volen impulsar una llei el que han de fer és primer registrar-la, que la Mesa analitzi la seva admissió i que els grups parlamentaris en tinguin coneixement per tal de poder començar a treballar-la.

Recurs del govern espanyol a la reforma

D’altra banda, ha valorat que el govern espanyol tenia la possibilitat de recórrer la reforma del reglament del Parlament, tot i que sigui abans que s’hagi utilitzat per a tramitar les lleis de desconnexió per la via de la lectura única i ha dit que, en tot cas, els seus impulsors s’ho han “guanyat a pols” perquè “han dit de totes les maneres possibles que voldrien aplicar-la per aquesta llei”. En el cas del PSC ha apuntat però que s’han de basar “no en intencions sinó en texts legals” i per això han decidit no anar de moment al TC.

“També és veritat que a qui es vol saltar la Constitució i l’Estatut no li ve d’aquí i també se saltarà el reglament. Però ens resistim a pensar que aquest hagi de ser el final de la historia i fins el darrer moment donem per fet que tothom s’atendrà a les lleis i els reglaments”, ha declarat.