Iceta assegura que després de l’1-O la reforma de la Constitució “caurà pel seu propi pes”

El socialista aposta per un pacte “transversal” postelectoral d’aquells que volen ser “alternativa” al procés

ACN Barcelona .- El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s’ha mostrat convençut que després del que pugui passar l’1-O, la reforma federal de la Constitució espanyola que defensen els socialistes “caurà pel seu propi pes”. En una entrevista a l’ACN, Iceta ha defensat que aquest és un dels camins “més ferms” per cercar una solució al conflicte entre Catalunya i l’Estat i ha assegurat que tot el que passi fins el primer dia d’octubre els “carregarà d’arguments” en aquesta direcció. “Cada cop és més evident que no hi ha una altra solució”, ha dit en defensa del diàleg i la solució pactada. Ha reconegut que no és fàcil però sí la millor alternativa: “Fer la Constitució no va ser senzill, reformar-la tampoc ho serà”. D’altra banda, ha apostat per un pacte postelectoral “transversal” d’aquells que volen ser “alternativa” al procés si s’obre l’escenari que en unes futures eleccions no hi ha majoria independentista.
“Cada dia que passa hi ha més gent i després de l’1-O serà tal l’evidència que caurà pel seu propi pes”, ha asseverat Iceta sobre la reforma federal de la Constitució. El socialista ha reivindicat la necessitat de cercar diàleg entre els dos governs, més encarà l’endemà de referèndum. Ha reconegut que cada “cada dia que passa sembla més difícil” però ha reivindicat que no hi ha una altra via.

El primer secretari ha lamentat que els líders actuals tant a Catalunya coma l’Estat “no són capaços” de portar a terme aquest diàleg i ha posat en dubte que després de l’1-O estiguin en millors condicions per a fer-ho. “Tendeixo a pensar que no perquè tindrem tot el d’ara més les conseqüències del que hagi pogut passar l’1-O i els preparatius per part del Govern”, ha declarat.

Davant d’això, el socialista reivindica la ‘Declaració Barcelona’ acordada entre el PSOE i el PSC i que conté la reforma federal de la Constitució espanyola, entre d’altres mesures. Posa sobre la taula que fins ara “no hi han hagut altres propostes d’acord possible” i ha assegurat que el 2-O “hi haurà encara més interès del que hi ha ara” per la proposta socialista.

Ha dit que el primer que cal és poder crear una comissió al Congrés dels Diputats per estudiar aquesta reforma de la constitució, cosa que els socialistes pretenen fer a partir del proper període de sessions. “Fins ara no hem estat capaços d’arrencar el procés però tot el que passi fins l’1-O ens carregarà d’arguments per la via de la negociació, el diàleg i començar a estudiar entre tots una reforma de la constitució”, ha manifestat.

Posar fi al procés

“Quants anys estem disposats a perdre en un camí que no porta enlloc”, s’ha preguntat el líder dels socialistes catalans i ha defensat que tot i que hi hagi camins “que puguin semblar il·lusionants o desitjables” per alguns, “no són practicables”. Iceta ha afirmat que s’ha demostrat que el procés català és un “camí que no avança” i per això els socialistes ofereixen una alternativa “més raonable i a la llarga més satisfactòria per més gent”.

Pacte “transversal” després d’eleccions al Parlament

Iceta ha explicat també que el PSC està donant les passes per estar preparats per a unes eventuals eleccions al Parlament, en les que ell serà el candidat socialista. En aquest sentit, ha descartat un pacte preelectoral entre diferents formacions però no un de postelectoral si no hi ha majoria independentista. “Després de les eleccions jo voldria un pacte d’aquells que vulguin l’acord que permeti renovar el pacte constitucional, no podem pactar amb els que vulguin seguir endavant amb el procés, la independència o trencar l’estat de dret”, ha dit.

Per a ell, aquest pacte ha de ser “transversal” i hauria de suposar una “alternativa forta” als defensors de la independència de Catalunya. Ha obert la porta a que inclogui “gent que fins ara ha acompanyat el procés però que està comprovant que no obté rendiments”, al·lusió en la que ha inclòs els ‘comuns’ “però també sectors independentistes que després de l’1-O pensin que és moment d’atendre altres camins i el resultat de les eleccions”. Iceta ha puntualitzat que aquest pacte es pot obrir camí en un escenari en que l’independentisme no obtingui la majoria per poder tirar endavant el seu projecte ja que ha reconegut que si ho fa continuaran endavant amb el procés.

El socialista ha defensat especialment la idea de la transversalitat assegurant que a Catalunya “no li convenen els fronts” i per això no fa “exclusions d’entrada”. En ser preguntat concretament si pactaria amb ERC o el PPC, ha reconegut la dificultat ja que en el cas dels primers caldria que “canviessin” de plantejament polític deixant de banda la independència i en el cas del segons també, ja que reclama que s’accepti la reforma federal de la constitució com a via de solució. “Amb tots els que ens puguem posar d’acord per renovar la constitució i trobar un pacte hi estem disposats a col·laborar, treballar, formar part d’un govern i assumir la presidència, a fer el que toqui, però sempre en funció d’un objectiu: un ampli acord per canviar i millorar les coses”.

Iceta ha insistit en la necessitat que l’acord inclogui “també gent de l’altre cantó” perquè sinó “no serà possible” i ha afegit però que la seva prioritat seria que fos “el més d’esquerres possible”. “El que és més importat és per a què es vol l’acord, després veurem amb qui es pot fer”, ha reflexionat.

En qualsevol cas, el primer secretari del PSC veu el pacte com un dels escenaris més possibles perquè totes les enquestes indiquen “major fragmentació”. Tot i això, ha dit que hi ha “dubtes raonables” sobre en quin context es faran les eleccions, com per exemple si JxSí es podria reeditar, i per això ha apuntat que no té gaire sentit especular sobre què pot passar.

Tot i això, el PSC s’ofereix a tots els catalans “que no volen sortir fora de la llei ni de l’estat de dret” i s’ha dirigit a aquells votants de Cs i el PDeCAT defraudats i a la gent d’esquerres “que no vol aparèixer com a arrossegats per un procés que no porta enlloc”. En aquest sentit, també ha fet una crida a la gent “que no està còmoda amb la posició ambigua dels comuns”.