Guerra oberta dels restauradors de la Plaça de la Font amb l’Ajuntament

Els empresaris, que han demandat al consistori per lesionar els seus derets, tanquen aquesta tarda, demà i dijous en protesta per la gestió municipal imposada en alguns actes de Santa Tecla

Els establiments d’hosteleria, restauració i bars de la Plaça de la Font manifesten el seu rebuig a la criminalització del sector executada per la regidora Inés Solé “en un exercici de manipulació i irresponsabilitat impropi del cárrec que ocupa”

La Plaça de la Font segueix en peu de guerra. Aquesta tarda, els bars de la plaça de la Part Alta tornaran a tancar durant el Pregó de Santa Tecla -que anirà a càrrec de l’baríton Àngel Òdena- com a mesura de protesta per manifestar el seu rebuig “a la criminalització de el sector executada per la regidora Inés Solé en un exercici de manipulació i irresponsabilitat impropi d’el càrrec que ocupa”.

Els establiments se senten especialment dolguts per les declaracions que va realitzar ahir la regidora de la CUP, que va afirmar que «hem deixat de parlar de el nombre de morts per l’Covid a com distribuïm els bars i ens enriquim. És intolerable ». “L’hosteleria -manifesten els empresaris- ha defensat durant la pandèmia els negocis i els llocs de treball amb exemplaritat, com la societat en general. No podem permetre, per raons de dignitat que des d´una institució com l’Ajuntament se´ns assenyali d’insolidaris. Exigim una rectificació expressa”. 

“La rectificació del bàndol per part de l’Ajuntament arriba tard i és parcial. Demanem amb la nostra protesta, que persistirà demà i dijous, i així ho esperem, que l’Ajuntament, la propera vegada consulti abans d´imposar, i escolti als professionals. Així s´evitarà rectificar tard i malament, i no serà necessari atemptar a la dignitat de cap col.lectiu”. 

L’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, ha comparegut davant els mitjans de comunicació acompanyat per la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, per explicar i valorar la posició del consistori davant la decisió unilateral dels establiments de restauració de la plaça de la Font de tancar durant les Tandes de Lluïment del Seguici Petit. 

L’alcalde Ricomà ha demanat als bars que, “de la mateixa manera que el consistori ha estat al seu costat durant aquests temps difícils, ara els demanem que demostrin empatia amb la ciutat, amb els tarragonins i tarragonines”. “Lamento que una interpretació poc solidària amb la ciutat enfosqueixi la bona feina de tantes i tantes persones i entitats”.

La consellera Solé, que ha recordat que “a hores d’ara encara no hem rebut cap notificació per part dels bars comunicant el seu tancament”. Solé ha lamentat també la situació i ha expressat el seu desig que“ el sector redirigeixi la situació, ja que des del Consistori estem oferint tot el diàleg que convé i totes les nostres entitats i ciutadania mereixen tenir la millor santa Tecla que el PROCICAT ens permet. Hem deixat de parlar de morts pel coronavirus a parlar de taules i com ens enriquim”.

José Luis Martín (PP): “Exigim que el Sr.  Ricomà pagui de la seva butxaca la  possible indemnització als restauradors  de la Plaça de la Font” 

Davant la situació en la que es troben els restauradors de la plaça de la Font arran del decret de l’alcalde que prohibeix posar terrasses els dies 19, 21, 22 i 23 de setembre, fet que ha motivat accions de protesta -el tancament dels locals- i una denúncia al jutjat contenciós administratiu, el portaveu del Grup Municipal del Partit Popular de Tarragona vol manifestar que que: 

“El Sr. Ricomà estava a temps de rectificar. Aquest matí tenia ocasió de fer-ho a la seva roda de premsa però com ja va fer en plena pandèmia, ha optat per esbroncar-los i titllar als hostalers de falta d’empatia. Que, després d’una situació duríssima com la que el sector ha afrontat i de la que encara està patint les conseqüències, les declaracions de l’alcalde són un escàndol. 

El decret que va emetre l’alcalde la setmana passada restringeix els sues drets. Encara que les mesures cautelars acabin sol·licitant la suspensió d’aquest decret, probablement no arribaran a temps per a evitar les quantioses pèrdues que haurà suposat per a tots els negocis i famílies que tenen bars i restaurants a la Plaça de la Font. Si la justícia declara nul el decret, probablement l’Ajuntament de Tarragona haurà d’indemnitzar, com és lògic, pels ingressos que hauran deixat de percebre. En el cas de que la justícia doni la raó als restauradors, el Grup Municipal del Partit Popular de de Tarragona exigeix que el Sr. Ricomà pagui de la seva butxaca aquestes indemnitzacions. La seva negligència, incapacitat gestora i falta de sensibilitat vers un sector tan castigat no l’hem de pagar tots els tarragonins. Ell és l’únic responsable. 

Volem expressar, com hem fet tantes vegades i no ens cansarem de fer-ho, tot el nostre suport al sector de la restauració tarragonina. Van començar el mandat del govern Ricomà amb una persecució inèdita vers els seus negocis mitjançant una ordenança que pretenia reduir les seves terrasses. Després van patir la nefasta gestió compartida amb la Generalitat de Catalunya, governada pel seu propi partit, que els ha deixat absolutament abandonats i estigmatitzats durant aquesta crisi sanitària i econòmica. I hem arribat a unes Festes de Santa Tecla en les que torna a mostrar el seu acarnissament amb un sector que fa uns esforços titànics per a sobreviure i recuperar-se. El Sr. Ricomà ha d’entendre que és possible la convivència entre la seguretat sanitària i l’activitat econòmica i que els nostres restauradors són un sector vital i una part de l’ànima de la ciutat, a més de que donen un servei imprescindible durant les Festes de Santa Tecla; unes festes que, per aquests motius i la pèssima gestió d’entrades, el Sr. Rocomà està aconseguint carregar-se”. 

Lorena de la Fuente (Cs): “Els restauradors tenen tot el dret a protestar per una decisió del govern municipal desencertada”

“Tarragona té altres indrets més adequats que la Plaça de la Font per acollir el seguici de Santa Tecla”. Així ho ha assegurat la portaveu municipal de Cs, Lorena de la Fuente. Ha explicat que “ha estat una decisió desencertada de la consellera de Cultura, Inés Solé”, ja que “moltes persones s’han quedat sense veure el seguici petit perquè no van aconseguir entrada”. “La Rambla Nova, per exemple, hauria estat un lloc millor perquè té una llargada de més d’un quilòmetre i això hauria permès que molts més tarragonins haguessin pogut gaudir dels elements tradicionals de Santa Tecla”.

De la Fuente, a més, ha destacat que “un emplaçament diferent a la plaça de la Font no hauria causat molèsties als restauradors, un dels sectors que més pateix les conseqüències de la pandèmia”. “Celebrar-lo a la Rambla no hauria afectat els bars i restaurants i, a més, hauria beneficiat el sector i la ciutadania en general”. En aquest sentit, s’ha referit a la protesta protagonitzada pel sector, que va tancar per mostrar el seu desacord amb l’Ajuntament, i ha remarcat que “els restauradors tenen tot el dret a protestar per una decisió del govern municipal desencertada i que els causa molèsties”.

Per això, la portaveu municipal de Cs ha lamentat que el govern municipal hagi carregat contra els empresaris de la plaça de la Font i ha assenyalat que “quan és la CUP qui es manifesta, a la consellera Solé no li molesten aquestes accions, encara que causin perjudicis als ciutadans, però si ella és part afectada, llavors critica els manifestants”. Ha finalitzat dient que “tot i la protesta dels restauradors, la Santa Tecla petita es va poder celebrar i, per tant, amb la seva decisió no van voler alterar el desenvolupament de les festes”.