El Grup Schwabe liquida DHU Ibèrica a Tarragona

El gegant alemany ha comunicat l’acomiadament col·lectiu a gairebé 40 treballadors de la seu del polígon Francolí

Redacció.- Laboratoris DHU Ibèrica, filial de la companyia alemanya DHU (Deutsche Homoöpathie Union) fundada en 1961 dins del poderós grup farmacèutic Schwabe –amb més de 150 anys d’antiguitat i en mans de la cinquena generació-, tancarà les seves instal·lacions de Tarragona després de gairebé 30 anys des del seu naixement en 1990 per iniciativa de l’empresari Antonio Castella. Així informa Roberto Villarreal a la pàgina web el diari ‘Indicador de Economía’.

La cúpula de Schwabe ja ha comunicat als prop de 40 treballadors amb seu al polígon Francolí la seva intenció d’iniciar un procés d’acomiadament col·lectiu dins de la reestructuració del grup germà a Espanya, on actualment la plantilla ronda els 85 treballadors. “És un moment trist i delicat; volem tancar l’ajust amb el menor perjudici possible als nostres treballadors, el comportament dels quals és intachable… No podem donar encara una xifra d’ocupacions afectades, perquè estem iniciant la negociació, i tampoc una data de tancament, ja que els terminis en aquest tipus d’expedients poden variar molt”, van informar fonts de l’adreça de DHU Ibèrica, que desapareix com a marca en quedar integrada en Schwabe.

Des de la defunció del fundador Antonio Castella en 1997, va anar la seva família la que va orientar la destinació de DHU Ibèrica fins a convertir-la en un dels laboratoris pioners a nivell nacional com a punta de llança del líder mundial en fabricació i comercialització de medicaments homeopáticos d’alta qualitat. L’empresa va quedar primer en mans de la seva germana Isabel, i posteriorment d’Álex, un dels fills d’Antonio, en qualitat de director general i membre de l’equip d’estratègia global del Schwabe Pharmaceuticals. El seu germà Antonio (Toni) Castella exerceix en l’actualitat de director de vendes.

Durant una dècada, DHU Ibèrica va fabricar també a Tarragona, però a principis del segle XXI la producció ja es va traslladar a Alemanya. Fa aproximadament tres anys, l’activitat logística de l’empresa també va ser traslladada a Guadalajara. A dia d’avui només roman a Tarragona la central administrativa del grup, amb 38 persones que ja han estat advertides de les intencions de la matriu alemanya. Els afectats han posat el cas en mans d’un advocat laboralista.

Segons informen des de l’empresa, en l’actualitat s’està analitzant el nou escenari d’encaix de l’estructura de l’equip comercial, la plantilla del qual ja va registrar una ampliació a la fi de 2012 fins a superar les 30 persones. La gestació del tancament gens té a veure amb la conjuntura política actual: la cúpula de DHU Ibèrica subratlla que l’operació actual va començar a gestar-se fa ja uns anys per la crisi de l’homeopatia a Europa, especialment greu al mercat espanyol, i s’ha accelerat per les fortes pèrdues de l’últim exercici.

Al llarg dels últims 50 anys, DHU havia mantingut una expansió constant fins a convertir-se en un dels productors capdavanters a nivell mundial amb presència en més de 40 països. Les arrels de DHU com a laboratori expert en homeopatia estan lligades al Dr. Willmar Schwabe, autor en 1872 del primer compendio aplicable i reconegut sobre la qualitat d’aquests medicaments. Ell mateix va inaugurar en 1866, fa ja 150 anys, el Dispensari Central Homeopático que portava el seu nom; va ser l’arrencada d’un gegant que va explotar la gran oportunitat de definir i documentar els estàndards de qualitat i producció