El grup Balfegó pesca en sis dies les 1.650 tones de tonyina roja assignades

La companyia tonyinaire insisteix en una reassignació de quotes adequada a l’abundància actual de túnids

ACN L’Ametlla de Mar .- La flota del grup Balfegó de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), formada per nou vaixells, només ha necessitat feinejar sis dies per completar la captura de les tones de tonyina roja assignades (1.650) per aquesta campanya. Els vaixells van tornar aquest cap de setmana al port calero i ja han certificat les captures a les autoritats espanyoles i europees. Segons la companyia tonyinaire, el fet de pescar, en les primeres 24 hores, dos terços de la quota (1.100 tones) és una evidència més “de l’abundància d’estoc de tonyina roja”. Si ha costat sis dies completar la campanya al calder balear, ha estat a causa del mal temps que va obligar a aturar l’activitat tres dies. Bafelgó insisteix a l’ICCAT -la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica, en les seves sigles en anglès- que caldrà compensar el sacrifici dels darrers 10 anys per recuperar l’espècie i assignar unes quotes que s’adeqüin a la situació d’abundància actual.
El grup Balfegó ha remarcat que els temps de pesca de les darrers cinc campanyes, en els quals s’ha pescat la quota assignada en menys de sis dies, evidencien que la recuperació d’aquesta espècie de túnids “és un fet inqüestionable”. Per al nou pla de la tonyina roja que es determinarà al novembre, la companyia de l’Ametlla de Mar reclama una pujada gradual de fins a les 40.000 tones per a tot el Mediterrani, la xifra que es pescava abans del pla de recuperació de 2006. “Permetria un marc de negoci i una situació estable per a les flotes històriques responsables i sostenibles”, apunten des de Balfegó.

En canvi, les modificacions dels criteris de repartiment de la quota no haurien de significar, segons el grup de l’Ametlla de Mar, un augment excessiu del nombre de vaixells amb drets de pesca, tenint en compte el risc que això suposaria per a la sostenibilitat de l’espècie a llarg termini.

El grup calero també ha assenyalat que la recuperació de la tonyina roja ha de servir per impulsar una millora les mesures de gestió, com són les mesures mínimes de pesca dels exemplars, els inspectors de vaixells, les granges i els ports, i la introducció de mecanismes telemàtics per a les comunicacions de moviment de les captures i mercaderies. Balfegó planteja reestudiar els períodes de pesca –que van ara des de finals de maig fins a Sant Joan- i proposa una millora dels controls de la cadena comercial per evitar el frau en la venda de tonyina roja.