El Govern reconeix el talent de 15 investigadors del sistema universitari català amb els premis ICREA

Amb la concessió de les distincions, els guardonats reben 40.000 euros anuals durant un període de 5 anys

ACN Barcelona .- El conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha presidit el lliurament de les distincions ICREA Acadèmia a 15 investigadors del sistema de recerca català. Els 15 professors guardonats enguany amb el premi ICREA Acadèmia rebran 40.000 euros anuals cadascun, durant un període de 5 anys. Aquestes distincions estan destinades exclusivament al professorat universitari que està impartint docència i que es troba en fase plenament activa i d’expansió de la seva activitat investigadora. El conseller Vila ha expressat que “ICREA és un programa d’excel·lència basat en captar el millor talent per fer recerca de qualitat que està donant uns resultats extraordinaris”. Segons el conseller, el premi ICREA Acadèmia és un reconeixement a la feina feta però també “un estímul i al·licient per continuar progressant i retenir un capital humà de primera línia que dóna prestigi al sistema universitari català”.

Vila també ha destacat l’impacte que té l’activitat investigadora dels premiats en el teixit productiu del país perquè amb la seva feina “augmenta la captació de fons competitius i augmenta la capacitat d’internacionalització dels grups de recerca”. Aquest model, segons el conseller d’Empresa, “és un dels motors més importants del país perquè genera riquesa, garanteix competitivitat i procura llocs de treball”. En aquest sentit, Vila ha assenyalat que “gràcies a programes com ICREA, Catalunya destaca com l’àrea de recerca més activa al Sud d’Europa”.

5 professors de la UPC i 4 de la Pompeu Fabra

Els investigadors distingits avui pertanyen a la Universitat de Barcelona (3), la Universitat Autònoma de Barcelona (1), la Universitat Politècnica de Catalunya (5), la Universitat Pompeu Fabra (4), la Universitat Rovira i Virgili (1) i la Universitat de Lleida (1). Per àrees de coneixement, la distribució ha estat la següent: ciències experimentals i matemàtiques (3), tecnologia i enginyeria (4), ciències de la vida i la medicina (3), humanitats (3), i ciències socials i del comportament (2). Entre els guardonats en la present edició n’hi ha 4 que ja havien rebut la distinció durant la tercera i quarta convocatòria (anys 2010 i 2011). Després de completar cinc anys d’investigació tornen a ser seleccionats per a un segon període (2015-2019).

Amb les noves distincions ja són 192 els investigadors que han obtingut la qualificació ICREA Acadèmia a les universitats catalanes en el marc d’aquest programa finançat pel govern amb 6 milions d’euros anuals. La convocatòria de la propera edició dels guardons s’obrirà a l’inici del proper curs acadèmic. Durant l’acte, Vila ha estat acompanyat pel secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, i el director de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), Antonio Huerta.