El Govern recapta 8,5 milions d’euros en els dos primers mesos de l’impost de begudes ensucrades

Foto CCMA

La xifra està “per sobre de les expectatives” i mantenir el ritme d’ingressos suposaria 35 milions aquest 2017

ACN Barcelona .- L’Agència Tributària de Catalunya ha recaptat 8,46 milions d’euros per l’impost de begudes ensucrades durant els dos primers mesos d’aplicació del tribut, maig i juny. La xifra està “per sobre de les expectatives” inicials, tal com ha explicat en una entrevista a l’ACN el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó. Si la recaptació segueix a aquest ritme, el 2017 l’administració rebria 35 milions pels 8 mesos que haurà estat en vigor l’impost, quatre milions més dels previstos inicialment. Al llarg d’un any sencer, la xifra superaria els 50 milions. Durant el termini d’autoliquidació, de l’1 al 20 de juliol, 471 companyies distribuïdores han pagat el tribut. El 52% de la recaptació total correspon només a 5 empreses. Salvadó ha mostrat “satisfacció” perquè “en tots els casos s’ha repercutit l’impost sobre el preu que paga el consumidor”.
L’objectiu de l’impost sobre begudes ensucrades “no era tant la recaptació econòmica sinó un canvi de comportament, dels consumidors i dels fabricants i distribuïdors”. En aquest sentit, Salvadó ha valorat positivament que el cost no s’hagi assumit per la cadena de distribuïdors, ja que la intenció és “aconseguir els canvis d’hàbits en el consum” aconsellats per l’Organització Mundial de la Salut i per les associacions mèdiques, com a mesura per ajudar a reduir el sobrepès, l’obesitat, la diabetis i malalties relacionades amb la síndrome metabòlica. A més, ha celebrat Salvadó, recentment hi ha hagut fabricants que han fet públiques les seves intencions de reduir el percentatge de sucre en les seves begudes.

Les xifres d’autoliquidació mostren que la distribució de productes alimentaris es tracta d’un sector concentrat en poques mans. El 52% de la recaptació total correspon a 5 autoliquidacions, mentre que amb les 10 majors s’arriba al 67%.

Tot i que la voluntat del Govern era incrementar el preu final de les begudes ensucrades, els encarregats d’abonar el tribut han estat els distribuïdors. L’impost, que va entrar en vigor l’1 de maig, grava amb 8 cèntims per litre les begudes que porten entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres, i amb 12 cèntims per litre si superen els 8 grams.

Funcionament “molt adequat” del nou programa informàtic de l’ATC

L’impost de begudes ensucrades ha estat el primer que s’ha recaptat amb el nou programa informàtic de l’Agència Tributària de Catalunya, l’e-Spriu. La resposta del sistema ha estat “molt adequada”, assenyala Salvadó. Es tracta d’un ‘software’ amb capacitat de gestionar tot tipus d’impostos, que “fonamentarà les bases de la futura Hisenda catalana”, tal com ha explicat Salvadó. Per ara, l’e-Spriu es farà servir per a la gestió dels tributs propis. Així, a l’octubre s’utilitzarà per liquidar la taxa turística i més endavant per a l’impost de béns de luxe.

L’e-Spriu acabarà substituint de manera progressiva el programa G@udí (Gestió i Atenció Unificada d’Impostos), que es va implementar fa 15 anys. A curt termini, però, el G@udí se seguirà fent servir per a la gestió dels impostos cedits, com són l’Impost de Transmissions Patrimonials i el de successions.