El govern espanyol rebutja l’aplicació de la vinyeta a les autopistes catalanes

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, contrari a la idea, argumenta que qualsevol decisió s’hauria de prendre sobre el conjunt del territori estatal

ACN Cambrils .- El govern espanyol descarta de ple la implantació d’una vinyeta per finançar les autopistes catalanes que planteja la Generalitat per substituir l’actual model de peatges. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha mostrat el seu rebuig a un model que, assegura, suposa “pagar per tots els llocs que un recorre” –una espècie de tarifa plana per utilitzar les infraestructures viàries-. En aquest sentit, ha argumentat que, en tot cas, qualsevol decisió al respecte s’hauria de prendre tenint en compte el “conjunt” del territori estatal. “És difícil explicar a una persona de Burgos que quan travessa una comunitat autònoma hagi de pagar un vinyeta i quan una persona surt, no ha de pagar res en aquesta comunitat”, ha declarat el ministre, qui considera “de sentit comú” una política única en l’àmbit estatal perquè “no hi hagi diferenciació d’usos i de tarifes”. “O s’aplica al conjunt del territori, o no s’aplica”, ha sentenciat.
De la Serna ha apuntat que la Comissió Europea, dins del nou “paquet de mobilitat”, ja preveu un mòdul específic sobre els sistemes de pagament i criteris específics per aplicar l’eurovinyeta –que, a diferència de la vinyeta, preveu el pagament en funció del trajecte recorregut-, però “sempre amb caràcter voluntari”. I, en aquest sentit, ha reiterat el govern ja ha pres la decisió que aquest sistema “no es farà”. “Estic intentant traslladar que no tenim cap intenció d’aplicar l’eurovinyeta”, ha assegurat.