El govern espanyol es prepara per a un debat crispat a la moció de censura

Mariano Rajoy demana a tots els seus ministres que es preparin per si han d’intervenir

ACN Madrid .- El govern espanyol preveu que el debat de la moció de censura de Pablo Iglesias contra Mariano Rajoy que tindrà lloc aquest dimarts –i previsiblement també dimecres- al Congrés dels Diputats serà crispat. El president del govern espanyol encara no ha revelat oficialment si pensa intervenir per contrarestar les crítiques que rebrà del líder de Podem, Pablo Iglesias, i de la resta de grups de l’oposició, però sí que ha demanat a tots els seus ministres que es preparin per si han d’intervenir. L’executiu espanyol –com Iglesias- disposaran de temps il·limitat per defensar les seves posicions i l’equip de Rajoy creu que Podem buscarà reblar la sessió com un “espectacle mediàtic” per “recuperar focus”. Segons la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, aquesta moció de censura és “sobretot un espectacle mediàtic” i per tant hi haurà “cops forts” per convertir el Congrés en “la seu del numeret nacional”
El debat començarà a les 9 del matí d’aquest dimarts 13 amb la intervenció de la portaveu de Podem, Irene Montero, i prendrà la paraula també el líder de la formació morada i candidat de la moció, Pablo Iglesias. No tenen límit de temps i es preveu que el discurs de tots dos s’allargui més de dues hores.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la resta dels membres del seu govern podran demanar intervenir en qualsevol moment tan per contestar la intervenció de Montero com la del candidat alternatiu, Pablo Iglesias.

El PP ha deixat entendre que Rajoy respondrà personalment a Iglesias, tot i que podria deixar la replica a Montero a altres membres del seu executiu, com la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. En tot cas, en el moment en què el govern espanyol respongui a la intervenció de Montero o d’Iglesias s’obrirà un nou torn de rèplica perquè aquests responguin.

Precisament Sáenz de Santamaría no ha volgut esvair aquest dilluns l’estratègia del seu executiu. En una entrevista a ‘Los Desayunos’ de TVE s’ha limitat a apuntar que aquest dimarts es veurà quin dels membres del seu govern respon la moció de censura. No està clar tampoc en quin moment demanarà per intervenir.

El reglament del Congrés estableix també que la resta de grups disposaran de 30 minuts per intervenir als que cal sumar 10 més de rèplica. La ronda de partits previsiblement començarà a la tarda, després de la intervenció del candidat alternatiu i –si s’escau- del govern espanyol.

Serà de menor a major, de manera que primer prendran la paraula els representants del Grup Mixt -amb el PDeCAT com a principal formació- i després la resta de grups. El PDeCAT s’haurà de repartir el temps amb la resta de formacions del seu grup. A aquests 30 minuts cal sumar-hi deu minuts més del torn de rèplica.

A hores d’ara no se sap si el debat quedarà tancat dimarts o bé si s’allargarà fins dimecres. En tot cas acabarà amb una votació que en cap cas prosperarà, perquè Podem de moment només ha aconseguit el suport dels diputats d’ERC.

Serà la tercera moció de censura que es viu al Congrés dels Diputats des de la restitució del règim democràtic. Les anteriors van tenir lloc el 1980 -de Felipe González contra Adolfo Suárez- i el 1987 -d’Antonio Hernández de la Manca (PP) contra González- i no van prosperar.