Forn diu a Millo que els Mossos faran “complir la llei” i garantiran que la gent “pugui votar” l’1-O

El delegat del govern espanyol demana al nou conseller que segueixi la línia del seu antecessor

ACN Barcelona .- eferèndum previst per l’1 d’octubre serà el de fer “complir la llei” i “permetre, com qualsevol policia de qualsevol país del món quan hi ha eleccions, que la gent pugui votar”. Aquest missatge és el que el conseller ha traslladat al delegat del govern espanyol, Enric Millo, en la reunió que han mantingut aquest dimecres al matí, segons ha explicat davant els periodistes. Segons fonts de la delegació del govern espanyol a Catalunya, Millo ha traslladat a Forn la necessitat que l’actual equip segueixi la línia de l’anterior conseller Jordi Jané de complir amb la llei. Quan els periodistes li han demanat a Forn quines indicacions donarien als Mossos en cas que arribés una ordre judicial perquè els Mossos intervinguessin en el referèndum, Forn ha respost que no preveu aquest escenari: “Quan arribi, en parlarem. Però no contemplem la situació”.
Forn, que va prendre possessió com a conseller d’Interior divendres passat, i el nou director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler, que va ser nomenat en el càrrec aquest dimarts, han mantingut aquest dimecres a la tarda la primera reunió amb els comandaments del cos a la seu d’Interior després de la marxa de Jordi Jané i Albert Batlle. Els nous responsables han volgut explicitar “tot el suport” de la direcció política al cos i a la feina que realitza. En la trobada, Forn i Soler han estat acompanyats pel secretari del departament, Cèsar Puig, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

Després de la reunió amb els comandaments i preguntat pels periodistes de cara a l’1-O, Forn ha reiterat que els Mossos faran “complir la llei com han fet sempre” i ha assegurat que aquesta mateixa posició ha traslladat a Millo en la primera reunió oficial que han mantingut. “Ell ha dit el que diu sempre i jo també”, ha resolt el conseller sobre aquest tema.

Segons fonts de la delegació del govern espanyol a Catalunya, la trobada entre Millo i Forn ha estat “cordial”, El delegat del govern espanyol ha demanat al conseller que segueixi la línia del seu antecessor; un missatge que li ha fet arribar just després que s’hagi nomenat Soler com a nou director general dels Mossos. La reunió s’ha celebrat a la seu de la delegació a petició d’Enric Millo, segons aquestes mateixes fonts.

Un altre dels temes que han abordat han estat els convenis que la Generalitat i el govern espanyol van signar la setmana passada en la Junta de Seguretat de Catalunya i la manera de fer-ne seguiment. Forn ha destacat que són convenis “molt importants” per als Mossos, ja que han de permetre “una coordinació millor” entre cossos policials i “tenir accés a la informació dels organismes internacionals”.

Per la seva banda, Millo li ha demanat que es mantingui la col·laboració dels Mossos amb la policia espanyola així com els acords que es van assolir en el marc de la Junta de Seguretat, segons fonts de la delegació. En la junta, que es va reunir després de vuit anys, es va acordar la integració dels Mossos al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i a les meses d’avaluació i coordinació de l’amenaça terrorista, així com crear una comissió mixta per a l’accés a la informació de l’Europol.

Després de la reunió amb els alts comandaments dels Mossos, Forn ha presidit la reunió del Gabinet de Coordinació Antiterrorista amb els màxims responsables del cos, també a la seu d’Interior. Forn ha afirmat que la lluita antiterrorista és un “tema cabdal” per a la societat catalana i que els Mossos hi tenen una “dedicació molt important” i ha ratificat que es tracta d’una de les màximes prioritats del cos.

El conseller també ha destacat que, en plena campanya d’estiu, la prevenció i extinció d’incendis és un front per al departament i s’ha compromès amb el pla estratègic per al cos de Bombers, que s’ha de desplegar en els propers anys amb inversions importants. Una altra de les prioritats de la conselleria que Forn ha ratificat és la de la seguretat viària amb la Visió Zero, que estableix com a únic objectiu admissible que no hi hagi ni una sola víctima mortal ni ferit greu en accident, i ha assenyalat que un dels col·lectius més vulnerables són els motoristes.

El director general dels Mossos: “Vinc a servir tots els ciutadans”

El titular d’Interior també ha presentat el nou director general dels Mossos, que ha definit com una persona “dialogant” i “capaç d’interactuar dins el cos i amb la resta d’agents socials”. Soler s’ha mostrat “molt content i honorat per tornar al Govern i a servir el país”, després del seu pas per la direcció general de Serveis Penitenciaris, i ha recordat també que va ser regidor a l’oposició a Terrassa.

“Allà es pot acreditar que la meva manera de fer en cap cas és frontista, sempre he estat dialogant i he tingut un tarannà proper, perquè m’agrada el respecte i que em respectin”, ha ressaltat Soler, amb referència implícita a les critiques que va rebre, després que es conegués que seria el substitut de Batlle, per una sèrie de comentaris que va fer a Twitter a favor de la independència i en què afirmava que els espanyols li feien “pena”. “El que està clar és que vinc a servir i a servir tots els ciutadans”, ha insistit.