Categories: Noticies d'Economia

Fitch alerta que l’augment de tensió amb Espanya confirma la nota BB amb perspectiva negativa de Catalunya

L’entitat de qualificació de crèdit veuria beneficiosa una autonomia fiscal superior però alerta que primer cal normalitzar les relacions polítiques

ACN Barcelona .- Fitch Ratings ha alertat que l’augment de tensió entre Espanya i Catalunya després de l’aprovació de la llei del referèndum i la suspensió cautelar del Tribunal Constitucional confirma la nota BB amb perspectiva negativa que l’agència de qualificació va donar a Catalunya pel juliol. Fitch subratlla que les relacions amb el govern espanyol són importants per al perfil de crèdit de Catalunya, en tant que “la regió és altament dependent del suport de la liquiditat estatal “. En aquest sentit, apunta que les postures d’ambdues parts a l’entorn del referèndum, “sense importar si se celebra o el resultat”, podria tenir un impacte en les relacions de Catalunya amb Espanya a mig termini. Fitch afegeix: “Considerem poc probable la separació d’Espanya, però una escalada de les tensions podria ser qualificada de negativa per a Catalunya si el suport de la liquiditat del govern central es debilités o fins i tot fos retirada”.
Fitch recorda que Catalunya ja va perdre la qualificació BBB- que aplica a les autonomies espanyoles a finals del 2015 per “l’empitjorament” de les relacions amb el govern estatal. I subratlla el fet que, tot i això, el suport financer ha continuat arribat “de manera notable” a través del Fons de Liquiditat Autonòmica “i també a través d’avançaments del Tresor”.

La perspectiva negativa a la nota BB de Catalunya reflecteix, afirma Fitch, el “risc” de la confrontació política que pot comportar la reducció o eliminació del suport financer estatal a mig termini, al costat del “dèbil rendiment pressupostari de Catalunya, tot i que en fase de millora”, un deute elevat i el risc del refinançament.

L’agència afirma que Catalunya ha registrat balanços negatius des del 2008 i que és el principal receptor del suport financer estatal. Segons les seves dades, a finals del 2016 havia rebut més de 50.000 milions d’euros, un 80% del deute directe estimat de Catalunya.

Finalment, Fitch considera que un moviment cap a una devolució major amb més autonomia fiscal podria ser positiu per al perfil de crèdit de Catalunya si millora els ingressos fiscals, en línia amb “l’economia forta de la regió i la base impositiva”, mentre el suport del govern central continua. “Creiem que una normalització de les relacions polítiques amb el govern central seria un primer pas necessari. Si això passa, podríem restablir el sostre de qualificació per a Catalunya”.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

Empresaris de Tarragona Destaca la Importància de la Formació d’un Govern Ràpid per Impulsar els Motors Econòmics Regionals

Amb les recents eleccions catalanes del 12 de maig i les pròximes eleccions europees del…

3 dies ago

Participació Activa d’EdT en les Eleccions Catalanes amb 82 Propostes Econòmiques per Tarragona

A l'aproximació de les eleccions a Catalunya, l'associació Empresaris de Tarragona ha estat particularment activa,…

3 dies ago

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

2 setmanes ago

En el nostre imaginari: La Transformació de Tarragona en una Ciutat Verda

Com organització empresarial tenim un conjunt de dures i obligacions amb la societat que ens…

2 setmanes ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

3 setmanes ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

3 setmanes ago