Categories: Opinió

En el nostre imaginari: La Transformació de Tarragona en una Ciutat Verda

Com organització empresarial tenim un conjunt de dures i obligacions amb la societat que ens envolta, ens hem de declarar “Stakeholders” actius d’aquest territori i comprometre’ns a ser factor i oportunitat de canvi per les nostres ciutats. En un moviment estratègic cap a la sostenibilitat, on la nostre visió de Tarragona està en curs de convertir-se en una de les capitals verdes del sud d’Europa. Aquesta transformació no només reafirma el compromís de la ciutat amb el medi ambient, sinó que també obre una porta d’oportunitats significatives per al món empresarial, especialment en termes de creació d’una economia resilient i sostenible. Veiem el futur de la ciutat en un conjunt de mesures que la impulsara a un lideratge territorial per aquests propers anys.

Ecoeficiència i Infraestructura Verda

Un dels pilars d’aquesta transformació és l’implementació d’un projecte integral d’ecoeficiència en tots els edificis públics municipals, així com la substitució de l’enllumenat públic urbà per opcions més eficients energèticament. Aquestes iniciatives no només redueixen la petjada de carboni, sinó que també generen demanda per a empreses locals especialitzades en solucions energètiques verdes i tecnologies de baix impacte ambiental.

Gestió Circular de Recursos

La gestió circular dels residus i un cicle integral de l’aigua amb infraestructures avançades de sanejament i dipòsits anti-tormenta exemplifiquen el compromís de Tarragona amb els principis de l’economia circular. Això ofereix oportunitats per a empreses que operen en els sectors de gestió de residus, reciclatge i tecnologies de l’aigua, incitant a l’innovació i a la col·laboració en projectes de desenvolupament sostenible.

Centres d’Excel·lència i Innovació

Un altre component clau és la creació d’un centre d’excel·lència a la Savinosa, dedicat al coneixement i a les empreses vinculades a la transició verda. Aquesta iniciativa posiciona Tarragona com un hub d’innovació, atraient startups i corporacions enfocades en tecnologies sostenibles, i facilitant la sinergia entre la recerca acadèmica i les aplicacions industrials.

Infraestructures Sostenibles

El projecte també contempla grans millores urbanes com el soterrament de l’A7, alliberant la façana marítima del traçat ferroviari, i la promoció extensiva de la mobilitat elèctrica i carrils bici. Aquestes transformacions no només milloraran la qualitat de vida urbana, sinó que també obriran nous mercats per a les empreses de construcció sostenible, mobilitat verda i planificació urbana.

Un Nou Model Econòmic

La visió de Tarragona inclou la creació d’un districte d’innovació digital i l’impuls d’un model econòmic que integri la iniciativa privada amb suport públic. Aquest enfocament fomenta un ambient empresarial dinàmic on la innovació i el desenvolupament sostenible són al centre, oferint un terreny fèrtil per a inversió i creixement econòmic.

La transformació de Tarragona en una ciutat verda no només està alineada amb les necessitats ambientals globals, sinó que també crea un marc econòmic propici per al creixement en sectors emergents i tradicionals, tot redefinint la ciutat com a líder en sostenibilitat i innovació. Amb aquesta direcció clara, Tarragona no només es prepara per un futur més verd i sostenible, sinó que també estableix un exemple de com la sostenibilitat pot ser el motor d’una prosperitat econòmica compartida i duradora.

Sebastià Cabré

Share
Published by
Sebastià Cabré

Recent Posts

Anatrac expandeix el seu abast internacional exportant a 48 països de quatre continents

Des de la seva fundació el 2002, Anatrac ha treballat per portar els seus avançats…

1 setmana ago

Grupo Fermator posa en marxa la seva segona fàbrica a l’Índia

Grupo Fermator, multinacional reusenca referent en la producció de portes d'ascensor, ha posat en marxa…

3 setmanes ago

Grupo Vivanco y Eiffage envían por barco un primer pedido de 50.000 toneladas de árido de Vilanova d’Escornalbou a EEUU

Grupo Vivanco, con sede central en Reus, y Eiffage han unido sus fuerzas y han…

3 setmanes ago

El cementiri de Tarragona estrena un espai de memòria per al dol gestacional, perinatal i neonatal

La Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, propietària del cementiri, ha impulsat aquesta…

3 setmanes ago

El Teta, festival feminista de Tarragona, escalfa motors

Tarragona se situa aquest divendres a la tarda al centre de la creació cultural en clau…

3 setmanes ago

Empresaris de Tarragona destaca la importància de la formació d’un Govern ràpid per impulsar els motors econòmics regionals

Amb les recents eleccions catalanes del 12 de maig i les pròximes eleccions europees del…

1 mes ago