El monarca coincideix amb el president de la Generalitat a l’acte d’entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona
A partir d’aquí, discurs cenyit a l’ocasió i, a diferència d’altres edicions, amb gairebé cap referència a Catalunya. A Girona, a l’acte anual d’entrega dels Premis de la FPdGi, Felip de Borbó ha coincidit amb el president de la Generalitat. Però després del discurs d’ahir a Madrid, on el rei sí que va reclamar explícitament respecte a la llei i a la Constitució, avui el monarca ha deixat de banda la política i s’ha centrat més en els vincles emotius. I aquesta part del parlament, l’ha feta en català.
Felip VI ha posat de relleu el seu “compromís” amb els valors que han “engrandit” Catalunya. D’ells, el monarca espanyol n’ha dit que han estat “la base del seu progrés i, per tant, del progrés de tot Espanya”.
La referència ha arribat al final del seu parlament, just després d’elogiar la tasca de la Fundació i el seu lligam “ferm i sincer amb aquesta terra, amb Girona, amb Catalunya”. “I aquest compromís vol dir creure en aquesta terra i estimar-la”, ha precisat Felip VI.
Excepte aquesta referència, però, el discurs del rei d’Espanya ha girat al voltant dels projectes de la FPdGi, de la trajectòria dels premiats i dels reptes i incerteses amb què es troben els joves avui dia. De la Fundació, Felip VI ha posat de relleu la seva tasca per impulsar el talent emprenedor de les noves generacions.
Dels premiats, el monarca n’ha destacat la contribució que han fet a la societat en aquells camps on se’ls ha guardonat: Arts i Lletres, Empresa, Investigació Científica, Social i Entitat. I sobre els reptes i incerteses, el rei d’Espanya ha volgut posar-ne dos damunt la taula: l’impacte de la intel·ligència artificial al món laboral i “la urgència i necessitat” de recórrer a l’educació a l’hora d’ensenyar valors com “l’autonomia, la capacitat de reflexió, l’empatia i l’aprenentatge continu”.
“Moments incerts”
Felip VI ha volgut subratllar “la necessitat” que els joves “tinguin les capacitats necessàries per gestionar moments incerts” quan s’integrin al món laboral. Una incertesa –ha dit- que en gran part es deu “a l’impacte que té la intel·ligència artificial en el treball, especialment en els dels joves”.
El rei ja ha advertit, però, que més enllà de pensar a curt termini, cal fer-ho pensant en el futur, perquè les noves tecnologies suposaran “una transició profunda”. “Una transició que contempli aspectes fonamentals com el marc educatiu i la legislació laboral, i que demandarà lideratge polític i un important grau de consens”, ha subratllat.
I aquí, el monarca espanyol és on ha reivindicat el paper de les Humanitats a l’hora de “fixar les regles de convivència i els límits del món robòtic”. “La filosofia, l’ètica, la psicologia, la sociologia, el dret… ens hi ajudaran”, ha afegit.
“No és la primera vegada que m’heu sentit afirmar que l’educació potser és la prioritat més important de totes les que tenim per a les properes dècades”, ha volgut posar de relleu Felip VI. I ha conclòs: “Només podrem prendre bones decisions sobre el futur del treball dels joves si coneixem els fets, les alternatives i les seves conseqüències”.
Diàleg Banderas i López-Otín
L’entrega dels Premis FPdGi ha començat amb un diàleg a tres bandes entre l’actor Antonio Banderas, el bioquímic Carlos López-Otín i la periodista Júlia Otero. Banderas ha volgut animar els joves a no defallir i no “tenir por al fracàs” i ha recordat que, a ell, l’impuls i l’èxit de la seva carrera com a actor li va arribar ja gran, quan superava la trentena, i després d’arribar als Estats Units sense parlar anglès.
Aquest any, els guardonats a les diferents categories han estat l’artista plàstic cordovès Juan Zamora (Premi Arts i Lletres), l’arquitecta gaditana Míriam Reyes (Social), el biòleg valencià Damià Tormo (Empresa) i l’enginyer gallec Héctor Gómez (Recerca Científica). La llista es completa amb l’organització britànica Teach a Man to Fish. Precisament, aquest és el primer any que aquest guardó, el d’Entitat, traspassa fronteres i es torna internacional.
Demà, la Fundació donarà protagonisme a la gestió del talent dels joves amb dues jornades simultànies a l’Auditori-Palau de Congressos. Una serà la primera trobada del programa ‘Rescatadors de talent’ per fomentar l’ocupabilitat dels joves; l’altra, la IV Jornada de Girona: ‘Com s’educa el talent emprenedor’.