Un centenar de personalitats de la política, l’empresa, la universitat i l’advocacia reclamen al Govern que aturi l’1-O

Amb “el mateix sentiment d’urgència” reclamen al govern espanyol que s’esforci “al màxim” per trobar solucions per a Catalunya

ACN Barcelona .- Un centenar de personalitats de la política, l’empresa, la universitat, l’advocacia i el periodisme han exigit al Govern “per dignitat democràtica” que suspengui la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre, atès que, al seu parer, “no es compleixen els requisits imprescindibles per que sigui democràticament homologable”. És una de les idees del manifest ‘Per Catalunya i la democràcia’, que publica aquest dijous el rotatiu ‘El Periódico’ i que signen, entre d’altres, l’exlíder d’Unió Josep Antoni Duran i Lleida, l’exprimer secretari del PSC Pere Navarro o l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu. Al text s’hi pot llegir que el referèndum “no es fonamenta ni en l’Estatut, ni en la Constitució, ni en el Dret Internacional”, i s’hi especifica que “ben al contrari, atempta a l’essència mateixa de la pervivència de l’Estat de Dret”.
El manifest afirma que Catalunya és una “entitat nacional i jurídica” que “existeix i existirà abans i després del primer d’octubre”. També alerta que les lleis que “conduirien a una pretesa declaració d’independència” romanen “amagades” a les forces polítiques de l’arc parlamentari “que representen més de la meitat del poble català”. És un “artifici” que constitueix una “veritable sostracció” a l’exercici de la potestat legislativa “pròpia d’una nació civilitzada i d’una democràcia madura”.

Per tot plegat els signants del manifest demanem la suspensió de la convocatòria del referèndum. I “amb la mateixa convicció i el mateix sentiment d’urgència”, reclamen “als qui tenen la legitimitat política per fer-ho, i en particular al govern espanyol, que s’esforcin al màxim per acordar solucions positives per a Catalunya i per al conjunt d’Espanya”.

A banda de Duran i Lleida, Navarro i Hereu, el manifest està signat per l’exdiputat d’Unió Jordi Casas; pels exconsellers de Treball i d’Ensenyament d’Unió Ignasi Farreres i Josep Xavier Hernández; per l’exconseller d’Agricultura de CDC Josep Miró i Ardèvol; per l’exdiputat de CDC Carles Gasòliba; pel degà del Col·legi d’Advocats de Sabadell, Juan Antonio Garcia; per l’exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay; per l’exdirector general d’ESADE Carlos Losada; pel president de Miquel y Costas, Jordi Mercader; per l’exdirector de Càritas Jordi Roglá; pel periodista Joan Tàpia; per l’expresident de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya Joan Torres; pel president de Justícia i Pau, Eudald Vendrell; per l’exdirectora de TVE a Catalunya Montse Abbad, i pel degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Blanquerna i expresident del CAC, Josep Maria Carbonell.