Es presenta la associació empresarial ImpulsCatSud Regió del Coneixement

D'esquerra a dreta: Jordi Colet (Proacit), Berta Cabré(FEHT), Sergi Novo (TICSud), Blanca Vallcorba (ImpulsCatSud), Miquel Maria Aragonès (ImpulsCatSud) , Maria Mas (AEQT), Josep-Xavier Pujol (Consorci d'Aigües de Tarragona). CEDIDA

El nou ‘lobby’ aglutina la veu dels sectors econòmics  de les comarques de Tarragona  per “la competitivitat i el desenvolupament sostenible” del territori

ImpulsCatSud Regió del Coneixement s’ha presentat aquest matí fixant com a objectiu principal “potenciar la competitivitat i el desenvolupament  sostenible de les comarques de Tarragona, tant a nivell econòmic com social”. Es tracta d’una associació  empresarial independent i sense ànim de lucre a la que ja s’han adherit més de 50 empreses i  organitzacions empresarials i que neix amb vocació de mà estesa cap a les Administracions, la Universitat  Rovira i Virgili i tots els agents del territori.  

El president d’ImpulsCatSud, l’empresari Miquel Maria Aragonès (Invall), ha explicat que “volem impulsar un  creixement econòmic que generi cohesió social i que tingui cura del medi ambient en el marc dels  Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU”. Aragonès assegura que “tot i les turbulències  actuals, vivim un moment d’oportunitat, amb els fons Next Generation, el procés de reindustrialització  que ha començat a Europa, el Pla Nacional per a la Indústria del Govern o els canvis de paradigma que  suposen la digitalització i l’economia circular. En aquest context, els territoris que facin els deures i  estiguin preparats podran aprofitar aquestes oportunitats”.  

La vicepresidenta d’ImpulsCatSud, Blanca Vallcorba, ha fet una crida a que “més empreses se sumin a  aquesta associació, perquè la unió fa la força, com més múscul tinguem més podrem treballar pels nostres  objectius”. Vallcorba ha enumerat alguns dels objectius d’ImpulsCatSud, com són generar, atreure i  retenir el talent, la innovació, la captació d’inversions, el suport a l’emprenedoria o la generació  d’ocupació de qualitat.  

La nova entitat es fa seves les consignes de la Regió del Coneixement impulsada des del 2016 per la URV  i la Diputació de Tarragona i que posa el focus entre el vincle entre la recerca científica i la innovació amb  les necessitats dels sectors empresarials de Tarragona. ImpulsCatSud reivindica aquest model de  col·laboració público-privada per consolidar una estratègia específica per assolir fites com la transferència  del coneixement a l’empresa o l’impuls als ecosistemes d’empreses emergents, entre d’altres.  

Implicació d’associacions empresarials  

A ImpulsCatSud ja s’hi ha integrat diverses associacions sectorials com l’Associació Empresarial Química  de Tarragona (AEQT), el Clúster TIC Catalunya Sud, la Federació d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT)  o l’Associació d’Empreses de les Comarques de l’Ebre (AECE). Les dues primeres han participat a la  presentació d’avui.  

La directora gerent de l’AEQT, Maria Mas, ha posat el focus en què “la competitivitat és clau per aprofitar  les oportunitats” i ha coincidit en què “hem de treballar de forma col·laborativa buscant sinergies que ens permetin materialitzar aquestes oportunitats”. Mas ha posat en valor actius del territori com “la mà  d’obra qualificada o disposar de centres de recerca de primer nivell” i ha identificat mancances com  “solucionar el problema dels costos energètics amb, entre altres, les xarxes tancades o els dèficits històrics  en infraestructures, especialment les ferroviàries”.  

Per la seva banda, el gerent del Clúster TIC Catalunya Sud, Sergi Novo, ha assenyalat “el repte digital” com  un dels objectius en el que treballarà ImpulsCatSud. “La transformació digital afecta a tots els sectors, i  per afrontar-la necessitem talent digital, hem de treballar per generar-lo i retenir-lo”, ha apuntat Novo,  que ha posat el focus també en les grans oportunitats que suposen els fons europeus, als que “és més  fàcil optar si sumem esforços, que és un dels objectius d’aquesta associació”.