ELVIRA FERRANDO. Recuperar la Rambla Nova

Amb motiu de les obres de restauració del Mercat Central, el mercadet dels marxants dels dimarts i dijous, com tots ja sabem, es va haver de traslladar. Després d’una certa polèmica, es va decidir que el lloc adequat era la coca principal de la Rambla Nova de Tarragona.

A finals del 2016 i amb la previsió immediata de la finalització de les obres, vam crear la Taula de Marxants, formada pels quatre presidents de les associacions que conformen el “mercadet”: Associació de Marxants de la Província de Tarragona, Tarragona Associació de Marxants, Marxants de Tarragona i Associació Gitana de Tarragona. L’objectiu era clar: planificar el retorn a la Plaça Corsini tan aviat com les obres estiguessin enllestides i treballar per implementar noves fórmules per tal que aquesta tornada servís també per convertir el mercadet en un model propi del segle XXI, amb una estètica adequada i propiciar un procés de modernització de les quatre associacions que ajudés a adaptar-se a aquest important col·lectiu de venedors i empresaris, als nou models comercials dels nostres temps.

La primera reunió es va celebrar el 30 de novembre del 2016, de la que hi ha la corresponent acta i constància fotografia, i es van tractar amb detall tots aquests temes esmentats. Vam continuar mantenint diferents trobades els dies 2 de maig, 14 de juny i 22 de juny del 2017 per tal de concretar i definir tots els punts i condicions del retorn, sense que, en cap moment, ningú posés damunt la taula cap esment a cap condició específica de temporalitat, període o data específica que dificultés aquest retorn.

Des de llavors, hem anat mantenint reunions successives per tractar temes diversos: ubicacions de les furgonetes, distribució de les parades, informació sobre el nou pla d’autoprotecció, nous criteris estètics dels tendals, formació per adaptar-nos als nou temps. De totes elles en queda constància a les xarxes socials, hemeroteques i naturalment a les diferents actes que s’han elaborat, sempre, de cada trobada.

I ara aquest mes de juliol, està tot a punt. La plaça Corsini està preparada per acollir el mercadet de Tarragona. Un retorn llargament anhelat i reclamat per tots els tarragonins i tarragonines i en especial pel Mercat Central i les diferents Associacions Comercials de Tarragona, que durant molt de temps han mantingut i han confiat que aquest anhel es fes realitat i que complementarà aquest espai comercial a cel obert.

Sempre hem considerat els marxants com un col·lectiu professional, seriós, i al qual hem escoltat i entès en totes i cada una de les seves opinions i expressions. També creiem que ells comparteixen la idea que el seu retorn a Corsini donarà normalitat al conjunt del comerç de la ciutat i dinamitzarà a tots per igual.

Per això, ens ha sorprès, i molt, que pocs dies abans de l’esperat trasllat, algú posi en dubte allò que ja estava tractat, tancat i acordat. Han aparegut opinions -si més no curioses-, indicant que ara no podien marxar de la Rambla perquè es trencava la temporada d’estiu i perquè la provisió d’estoc ja estava feta.

Val a dir que el canvi no es fa a quilòmetres ni a gaires carrers de distància. Ans al contrari. Pel qui no conegui la ciutat, la nova ubicació es troba a menys de 100 metres lineals d’on està ubicat ara i unit per un dels carrers més transitats de la ciutat, el Carrer Canyelles.

Entenem que implementar canvis, en algunes ocasions, pot generar inquietuds i interrogants, però estem segurs que aquests seran beneficiosos per tots els tarragonins i tarragonines, pel comerç de la ciutat i especialment pels mateixos marxants.

De vegades, prendre decisions no és fàcil. Però si la decisió ha estat parlada amb les parts implicades i ratificada pel Consell d’Administració de l’empresa Espimsa, amb el suport de les diferents formacions polítiques que en formen part – excepte C’s-, podem dir que el que s’ha acordat, s’ha fet atenint-nos a criteris compartits, objectius i clars, i sempre pensant en el bé comú per sobre del bé particular.

El retorn a Corsini, beneficia a molts i diferents col·lectius. Però voldríem remarcar una de les demandes més esperades: recuperar el principal passeig de la ciutat, la Rambla Nova, per a tots els ciutadans i ciutadanes de Tarragona, després d’onze anys.

Vull aprofitar per aclarir que avui, dia 24 de juliol, dia estipulat pel retorn i veient la problemàtica que s’estava generant, lluny de defugir la meva responsabilitat, en el moment en què em dirigia cap a Corsini, per parlar amb els marxants, m’han comunicat que ells es dirigien cap a l’Ajuntament. He optat doncs, per esperar-los allí i hem mantingut una reunió de més de dues hores, on hem tractat de fer entendre la necessitat i la conveniència del compliment de l’acord, per bé de tots els implicats. Fins i tot, per una part del seu col·lectiu, que complint amb el que estava establert, havia instal·lat la seva parada a la plaça Corsini, tal com estava acordat.

Confiem amb el bon criteri i el sentit de la responsabilitat dels marxants i amb la necessitat de tenir en compte tots els elements que hem parlat aquest matí. Els hi hem ofert totes les possibilitats de diàleg, tenint present l’obligació de complir els acords, i una oferta especifica pel tema de l’aparcament. Els hi hem traslladat la necessitat de respectar, també, les peticions de tota la ciutadania, així com la responsabilitat de complir els acords, pensant sempre en el bé comú i no en el bé particular. Confio que tot el col·lectiu analitzin tot el que hem parlat, i que tinguem el Mercadet de Marxants que la ciutat es mereix. Un col·lectiu al qual sempre he considerat una part important del comerç d’aquesta ciutat i amb el que estic sempre disposada a dialogar.

Després d’11 anys i ara que ja es donen totes les condicions, suficients i necessàries, els tarragonins i tarragonines volen recuperar la Rambla per passejar i el conjunt comercial del Mercat i Voltants estan esperant als seus companys a Corsini amb els braços oberts.

ELVIRA FERRANDO
Tinenta Alcalde Relacions Ciutadanes, Universitats i Comerç Presidenta d’Espimsa