Els ERTO ja afecten a més de 18.000 treballadors al territori

El comerç ha estat un dels sector més perjudicats per les restriccions. CEDIDA

Comerç, turisme i restauració demanen urgentment la suspensió imminent en el pagament d’impostos

El nombre de treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a Catalunya arran de l’aturada econòmica derivada de les mesures de confinament per contenir l’expansió del coronavirus ha incrementat en 223.353 des de principis de setmana i ja n’hi ha més de 247.690. En total, 25.160 empreses han presentat fins aquest cap de setmana un ERTO

Al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès s’han presentat 3.092 ERTO durant aquesta setmana, 3.069 més dels que es van registrar dilluns (23). Aquests expedients han afectat 18.265 persones, 17.831 més que dilluns.

La gran majoria es concentren a la demarcació de Barcelona, d’on han sortit 18.061 expedients que afecten 203.700 persones. Des de dilluns s’han registrat 17.901 ERTO que han afectat 180.013 treballadors.

A les comarques gironines l’increment ha sigut de 2.634 expedients i ja n’hi ha 2.639. En una setmana el nombre de treballadors que s’hauran d’acollir a un ERTO a Girona ha passat de 56 a 18.408.

A les comarques de Ponent s’han registrat 1.368 expedients, 1.350 més que aquest dilluns. La primera setmana d’estat d’alarma ha acabat amb 7.317 treballadors lleidatans afectats per un ERTO, 7.157 persones més que les que es van registrar dilluns.

Comerç, turisme i restauració

El sector del comerç, turisme i restauració, demana de forma unitària, urgent i imminent que en el proper consell de ministres s’aprovi una suspensió en el pagament d’impostos, i molt especialment i de forma particular amb relació a l’IVA, IRPF i quotes a la Seguretat Social, per a totes aquelles empreses que fruit de la declaració de l’estat d’alarma i les mesures de contenció de propagació del coronavirus, han hagut de tancar o han vist significativament reduïda la seva activitat i la seva facturació.

Les patronals Foment Comerç i PIMEC Comerç, juntament amb el suport de 21 entitats, gremis i associacions del sector del comerç, turisme i restauració de Catalunya reclamen de forma excepcional, temporal, urgent i imminent:

  • Suspendre durant els pròxims tres mesos la presentació (o com a mínim d’efectuar l’ingrés en la seva totalitat) de les declaracions i autoliquidacions tributàries (especialment amb relació a l’IVA, IRPF i quotes a la Seguretat social), tant les mensuals com les relatives a la totalitat del primer trimestre, excepte aquells que tinguin dret a devolució, com és habitual en el sector d’apartaments turístics i hoteler.
  • Que la mesura s’apliqui amb independència de l’import i els subjectes que les realitzin, sense interessos.
  • Que aquestes quantitats suspeses, en el seu cas, es pugui fraccionar el seu pagament amb posterioritat durant els sis mesos següents.

La suspensió en el pagament d’impostos es una mesura d’aplicació immediata que permetria generar a Catalunya fins més de 700 milions d’euros de liquiditat immediata al mes en el sector de comerç, turisme i restauració, liquiditat que ajudaria a les empreses a poder fer front al pagament de proveïdors, treballadors, etc.
El comerç, turisme i restauració representen més del 22% del VAB de Catalunya, i són sectors de vital importància per a l’economia del país, ja que en conjunt generen més de 550.000 llocs de treball.
En la majoria dels casos, són empreses en les que més del 65% de les seves despeses mensuals estan relacionades amb el lloguer i el pagament de nòmines. En un context d’ingrés zero, és absolutament necessari facilitar la liquiditat al sector per evitar la suspensió de pagaments i/o el tancament definitiu.