El Museu del Port fa vint anys

El Museu forma part de l’espai d’ús ciutadà del Port de Tarragona, la marca cultural Moll de Costa Activitats familiars, tallers, exposicions, conferències, congressos, i concursos han format part d’aquests 20 anys Una mitjana de 9000 estudiants han visitat cada any aquest emblemàtic espai cultural Tarragoni

El Museu del Port va obrir el 13 de maig de 2000 amb la finalitat de donar a conèixer el patrimoni portuari del Port de Tarragona.

Un magatzem construït al primer terç del segle XX era l’edifici idoni per exposar el fons patrimonial portuari. Atès el gran volum de la majoria de les peces exhibides, l’amplitud d’espai que oferia aquesta antiga nau de dipòsit de mercaderies, permetia plantejar un discurs integrador amb els objectes.

L’ús ciutadà i cultural en què el port havia especialitzat el Moll de Costa avalava la ubicació d’aquest espai que, amb el temps, ha anat recuperant i salvaguardant el patrimoni marítim i portuari de la nostra costa. Amb el temps les donacions de particulars han nodrit de més objectes el Museu, objectes també vinculats amb la mar i a les seves realitats. A tots ells, el Museu i el Port volen fer arribar un agraïment molt especial per la seva col·laboració i confiança.

Les activitats pedagògiques han estat una finestra oberta, on el Museu del Port ha posat els cinc sentits. Congressos, conferències, tallers familiars, activitats destinades a estudiants d’educació infantil fins a la universitat. I les dades constaten un gran èxit de participació, una mitjana de 9.000 alumnes han visitat cada any aquest espai i emblemàtic antic refugi. Petits, i joves que procedeixen de diferents regions, Catalunya, Aragó, València, Madrid i fins i tot, darrerament d’escoles franceses que realitzen estades lingüístiques a la ciutat de Tarragona.

Un aniversari atípic però carregat d’història

El Museu ha presentat un recorregut per la història del port a través del temps, des que els romans hi desembarcaren fins a l’actualitat. La vida als molls, els tipus de pesca, les activitats esportives, les embarcacions i les mercaderies vinculades a la nostra mar.

L’excepcionalitat del seu 20è aniversari també ha vingut marcada per dues situacions força especials, Per una banda la COVID 19, i per altra les obres de millora del seu espai, una remodelació integral que suposa el tancament provisional del Museu fins a la finalització de les obres. L’espai cultural tenia previst celebrar aquest aniversari al Tinglado 2 del Moll de Costa, nova seu provisional del Museu on s’han traslladat part dels continguts.

Durant aquests anys el museu ha volgut mostrar com la història de la realitat portuària englobava tres tipologies de port; el comercial-industrial, el pesquer i l’esportiu. En un primer moment el comercial va tenir més presència perquè era el principal patrimoni però al llarg dels anys les donacions, cessions i alguna adquisició, excepcional, va fer que el món de la pesca i l’esport, representats pel Serrallo i el Club Nàutic, hi prenguessin rellevància i implicació.

20 anys per apropar-se a la ciutadania i estimular la participació

Però durant tota aquesta trajectòria de 20 anys ha crescut i ha ofert moltes i variades activitats.

Exposicions de producció pròpia als Tinglados com ‘El Serrallo, ahir i avui’, ‘Remant al Nàutic’ o ‘El Vent de Dalt’ han format part del recorregut conjuntament amb les exposicions de petit format sota el lema ‘Compartint la mar…’ que trimestralment ens ha apropat elements de les col·leccions patrimonials no exposats habitualment i que han estat vinculats, en part, al port industrial.

Però un punt rellevant i emotiu és el fet de com les col·laboracions ciutadanes han aportat un valor afegit a l’espai. Des de les sinergies amb altres entitats culturals fins a les aportacions i testimonis d’antic personal que treballava al Port, o a la mar, incorporant fotografies espectaculars capturades pels mateixos pràctics o imatges que ens hi han permet descobrir la vida diària d’anys enrere.

I no podem oblidar la seva estreta vinculació amb la Biblioteca Pública que va permetre engegar un dels projectes pedagògics amb més acceptació ‘El Serrallo, un lloc de conte’. Una col·lecció de contes del ‘Petit Museu’ que actua com a memòria de les vivències de les famílies de les remendadores i dels pescadors.

Amb el pas del temps el Museu s’ha incorporat i s’ha adaptat a les noves tecnologies per tal de poder arribar al públic. Les seves xarxes socials han estat testimoni de moltes de les activitats programades, com els reconeguts concursos a Instagram destinats a grans i petits.

I com no podia ser d’altra manera, i tot haver reduït les seves activitats commemoratives per les dues situacions detallades anteriorment, el Museu convida al seu públic aquests pròxims dies amb dues activitats en format en línia, per celebrar aquests 20 anys de recorregut plegats. Un taller familiar denominat ‘Un mar de peixos: el peix menjabrossa’ i un concurs QUIZ per públic general i familiar . Tota la informació d’aquestes dues activitats en aquest enllaç https://tuit.cat/R61jb.

Aquest any també coincideix amb el 150è aniversari del Port de Tarragona, i el Museu ara es troba en una fase de remodelació que consisteix en la rehabilitació integral de l’edifici amb una durada de 10 mesos que afecta una superfície de 2.600 m² construïts i permetrà l’augment de la superfície expositiva en uns 600 m². Al mateix temps, el Museu del Port renova completament el relat expositiu.

Durant aquest any, i si les condicions ho permeten, el Museu continuarà el seu recorregut amb alguns dels actes de celebracions que havia planificat. Però a hores d’ara i, abans que arribi el futur, l’equip del Museu del Port, liderat per la seva directora, Mercè Toldrà, volen fer arribar un enorme i sonor ‘gràcies’, per aquests 20 anys del Museu!

Més informació sobre el Museu del Port: https://ja.cat/ecYQE