El Govern prepara els plans de desconfinament dels equipaments culturals públics

  • El cap de l’Executiu sosté que “són deures fets que permetran guanyar temps” quan arribi el moment de relaxar les restriccions
  • El president Torra i la consellera de Cultura s’ha reunit aquest migdia per videoconferència amb els sector dels equipaments culturals públics de Barcelona

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat avui als representants del equipaments culturals públics de Barcelona, que els plans de desconfinament que han elaborat es traslladaran de manera immediata al Procicat per a la seva avaluació. “Són deures fets per quan arribi el desconfinament”, que segons el president “permetran guanyar temps” quan arribi aquest moment.

El cap de l’Executiu, que ha participat en aquesta sessió de treball, juntament amb la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha posat en valor la feina prèvia en col·laboració amb el Departament per tenir llestos aquests documents i ha aprofitat la seva intervenció per agrair-los “l’esforç enorme” que han hagut de fer davant la “greu crisi” que pateix el sector i que ha obligat a aturar les seves activitats.

La preocupació és màxima pel que ja ha passat i el que pugui passar en el món de la cultura, el turisme i el comerç”, els ha dit , i  els ha recordat que per això el Govern va posar en marxa la setmana passada la Comissió del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social, que vetllarà també per la priorització de totes les partides pressupostàries.

En aquest sentit, el president ha reiterat que hi ha altres mecanismes que el Govern “no pensa renunciar”, com l’endeutament  superior al 0’2% que proposa l’Estat i com els superàvits dels ajuntaments, a més de “reclamar a l’estat espanyol aquelles transferències directes que creiem que han de ser necessàries”.

El cap del Govern ha defensat que en el futur “un país com el nostre no pot continuar amb aquest menysteniment pressupostari de la cultura” i ha assegurat que “ara més que mai és ja una obligació rescatar el món de la cultura”.

El president, que ha participat a la reunió que ha tingut lloc per vídeoconferència des del Palau de la Generalitat, també ha posat en relleu el Pla de rescat al món cultural i ha aprofitat per agrair a la consellera, “l’agilitat” del Departament per tirar-lo endavant.

A la reunió que ha tingut lloc per videoconferència hi ha participat el president i el director del Liceu, Salvador Alemany i Valentí Oviedo, respectivament; la directora executiva del Teatre Nacional de Catalunya, Mònica Campos; el president del Consell Rector i de la Comissió Executiva de l’Auditori i el director, Joan Subirats, i Robert Brufau, respectivament; la presidenta i el director general de la Fundació Palau de la Música, Mariona Carulla i Joan Oller; el president i el director del Patronat Teatre Lliure, Guillem López i Joan Carlos Martel, i la directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit.

A més també hi ha pres part el president delegat de l’àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, i Joan Subirats en representació de l’Ajuntament de Barcelona.