La participació serà possible mitjançant sessions presencials i a través del portal participa.gencat.cat
-
Les aportacions recollides permetran al departament d’Acció Exterior fixar una visió pròpia de la cooperació al desenvolupament davant l’Agenda 2030
El director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila i Motlló, i el director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña López, han presentat avui ha Girona la iniciativa ‘Visió 2030: La contribució catalana al desenvolupament global’. L’acte ha tingut lloc a la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a Girona i ha comptat amb la participació del delegat del Govern, Pere Vila i Fulcarà.
Amb el títol ‘Visió 2030: La contribució catalana al desenvolupament global’, el departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència posa en marxa un procés participatiu per a elaborar una nova estratègia de cooperació que s’emmarqui plenament en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
La iniciativa es duu a terme des de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, amb la col·laboració de la Secretaria de Transparència i Govern Obert, i resultarà en un document, anomenat Visió 2030, que servirà de punt de partida dels futurs plans directors de la cooperació catalana.
Durant la seva intervenció, el responsable de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, ha recordat que “en la política pública per al desenvolupament hi incideixen múltiples actors, i en aquest sentit l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i els Objectius de Desenvolupament Sostenible promouen i faciliten el treball transversal”. Vila ha fet una crida a institucions, entitats i ciutadania perquè ajudin el Govern a “definir la contribució catalana al desenvolupament global”.
Per la seva part, el director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña López, ha reivindicat la necessitat d’obrir la cooperació catalana a la participació “per planificar millor” i per promoure’n l’apropiació per part de tots els actors implicats. “Volem que la participació sigui una pràctica constant i no pas puntual”, ha afegit.
El delegat territorial del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila i Fulcarà, ha agraït que la iniciativa s’hagi presentat a Girona, i ha animat la ciutadania a “difondre el procés participatiu i fer-hi aportacions pels diferents canals disponibles”.
Com participar-hi?
El procés participatiu de la Visió 2030 està obert a la ciutadania catalana i a la societat civil dels països on el Govern porta a terme iniciatives de cooperació al desenvolupament. En particular, hi ha tres formes diferents d’incidir en el debat de la Visió 2030:
· A través de sessions temàtiques de debat, organitzades pel departament d’Acció Exterior. Tindran lloc a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona entre el 19 de setembre i el 30 d’octubre, amb 24 sessions sobre 21 temes diferents.
· A través de sessions de treball autogestionades. Hi ha disponible un joc d’eines perquè qualsevol grup de persones pugui organitzar autònomament una sessió abans del 30 d’octubre de 2018.
· A través de la participació online. S’ha habilitat un espai al web participa.gencat.cat per poder fer aportacions sobre qualsevol dels eixos de treball de la campanya.
El divendres 7 de setembre tindrà lloc una nova sessió informativa a Lleida, i posteriorment a d’altres punts del territori.
Tota la informació i les eines sobre el procés de consulta està disponible al web participa.gencat.cat, i restarà obert fins el 30 d’octubre. Al finalitzar el procés participatiu s’explicarà quines aportacions s’han incorporat al document de la Visió 2030 i quines no, i s’argumentarà el perquè. La iniciativa representa també una oportunitat per a ampliar i diversificar les relacions que conformen el sector de la cooperació catalana, tot identificant noves oportunitats de treball conjunt.
Amb la Visió 2030, la Generalitat de Catalunya referma el seu compromís amb la pau, els drets humans i la govenança global, i aposta per una contribució al desenvolupament internacional més decidida que mai.