El Govern desbloqueja el Logis Penedès

Imatge 2

Es constitueix la comissió executiva del Pla director urbanístic (PDU) del Logis Penedès, formada pel Departament de Territori i Sostenibilitat i els ajuntaments afectats per avançar en l’ordenació urbanística d’aquest centre intermodal de mercaderies

El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori i CIMALSA, i els ajuntaments de l’Arboç, Banyeres del Penedès, Castellet i la Gornal i Sant Jaume dels Domenys s’han reunit per consensuar i impulsar el planejament urbanístic que ha de fer possible la construcció del Centre Intermodal de mercaderies del Logis Penedès.

Logi Panedes
Així, s’ha constituït la comissió executiva del Pla director urbanístic (PDU), un òrgan de concertació entre el Govern i el territori, que permet analitzar en detall, des de la proximitat amb els municipis on s’implantarà, els diferents instruments que permetran desenvolupar aquest nou pol logístic i de serveis. Aquest model de treball amb els agents territorials és el que es fa servir per a tots els PDU que impulsa el Departament.
El Logis Penedès combinarà zones d’activitat econòmica i logística amb serveis, indústries netes i formació. Inclourà una terminal intermodal de mercaderies, connectada en un futur al Corredor ferroviari Mediterrani; un nou accés a l’AP-7, i un vial de connexió entre l’autopista i l’A-7. Igualment, ampliarà els espais oberts protegits, inclourà les mesures correctores de l’impacte paisatgístic necessàries i el seu disseny funcional serà ecoeficient. És un dels centres logístics intermodals previstos en el Pla d’Infraestructures del Transport de Catalunya.
El planejament per construir el Logis Penedès, el Pla director urbanístic (PDU), es va aprovar definitivament l’any 2012. No obstant, aquella aprovació es va produir en un marc legal antic, que va quedar superat poc després. Actualment, la nova generació de PDU poden, per exemple, classificar directament el sòl necessari i fins i tot concretar-ne la ordenació. Es per això que cal actualitzar aquell PDU i el Departament de TES ha iniciat els treballs de manera concertada amb el territori.
 
Primera fase de 40 hectàrees
Amb la revisió del planejament es donarà resposta a la demanda de les associacions empresarials de l’Alt i el Baix Penedès, així com del món local, per iniciar el desenvolupament de la primera fase del Logis Penedès i posar sòl logístic, amb bones connexions, a disposició de les empreses. El centre intermodal es configura con un element de dinamització de l’economia penedesenca.
Tot i que l’àmbit del PDU del Logis Intermodal Penedès contempla un desenvolupament final de 177 hectàrees d’activitat, en el decurs dels treballs que s’acaben d’adjudicar es definirà amb més detall un sector de 40 hectàrees que acollirà una primera fase de desenvolupament.