El ‘Deliranto’ de Pep Moreno estrena Sol Repsol

El restaurant de Salou ja lluïa una Estrella Michelín

Pep Moreno és, a més, coordinador i portaveu dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, apadrinats pels famosos germans Torres (dues Estrelles Michelín), concurs amb format ‘masterchef’ que busca el millor estudiant de cuina de Catalunya

El restaurant ‘Deliranto’ (Salou) de Pep Moreno, que ja llueix una Estrella Michelín, ha estat distingit aquest any per primera vegada amb Un Sol Repsol. El xef, portaveu i coordinador del jurat dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, -el ‘masterchef’ dels estudiants catalans de cuina-, ha estat capaç de crear un espai innovador que convida el comensal a protagonitzar el seu propi conte on obres cèlebres de Lewis Carroll o Charles Dickens són fonts d’inspiració dels menús.

Amb els 11 nous establiments que entren a la guia a Catalunya (83 a tot Espanya), el territori català suma un total de 99 restaurants guardonats: deu amb Tres Soles, 23 amb Dos Soles i 66 amb Un Sol. Només quatre restaurants de la província de Tarragona han estat destacats per la prestigiosa Guia Repsol 2022: dos establiments de Tarragona ciutat, l”AQ’ i ‘El Terrat’, han estat els afortunats, al costat de l’esmentat ‘Deliranto’ de Salou, i ‘L’Antic Molí’ d’Ulldecona. En total són ja 666 restaurants els que formen part dels Soles Guia Repsol, la vocació dels quals és detectar i posar en valor el talent a la cuina.

A la recerca del millor estudiant de cuina de Catalunya

Amb l’impuls de l’Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) i l’apadrinament dels famosos germans Sergio i Javier Torres, la segona edició dels Premis Lladonosa, que consisteixen en beques formatives per als guanyadors, ret homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, entre elles la Creu de Sant Jordi, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina tradicional catalana.

L’elecció del premiat es realitza a través d’un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘masterchef’ en què poden participar totes les escoles d’hostaleria de Catalunya, públiques i privades, de grau mitjà i superior. Cada escola pot presentar tots els alumnes que consideri preparats per concursar, sempre que siguin menors de 25 anys i portin estudiant cuina més d’un any.

Pep Moreno, un dels grans artífexs del concurs, destaca l’alt nivell aconseguit pels aspirants a l’anterior edició i l’enorme dificultat que va suposar l’elecció del guanyador: “Sempre és una bona notícia que ens ho posin tan difícil a l’hora de puntuar amb justícia els plats; malgrat la joventut, aquests cuiners ja mostren una sorprenent barreja de tècnica i talent en les elaboracions”.

El jurat

President

Josep Lladonosa

Padrins

Sergio i Javier Torres del restaurant (Dues estrellas Michelín) ‘Cocina Hermanos Torres’ de Barcelona

Portaveu:

Pep Moreno del restaurant (Estrella Michelín) ‘Deliranto’ de Salou.

Membres:

Xavier Benet. Restaurant ‘Hostal Benet’ de Les Borges Blanques

Susana Aragón. Restaurant ‘Cèntric Gastrobar’ de El Prat de Llobregat

Joel Castañé. Restaurant ‘La Boscana’ de Bellvís

Carme Picas. Restaurant ‘El Ginjoler’ de Sant Feliu de Guíxols

Ferran Cerro. Restaurant ‘Ferran Cerro’ de Reus

Tana Collados, periodista

Elena Maestre. Junta del Col.legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya Pere Chias, president del Gremi de Restauració de Barcelona

Mecànica del concurs i calendari

Els dotze cuiners seleccionats competiran a la gran final que tindrà lloc el 5 de maig al Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques, amb dates sempre subjectes a l’evolució de la conjuntura sanitària. Totes les proves es realitzaran sota els protocols de seguretat anti-Covid més estrictes.

Els aspirants han d’enviar una recepta lliure amb la fitxa tècnica i un vídeo de la seva elaboració; d’entre tots els inscrits se n’escolliran 12 per cada província, que passaran a un sistema d’eliminatòries (semifinals) que es desenvoluparan a Barcelona (alumnes de Barcelona i Girona) el 17 de març i Salou (alumnes de Tarragona i Lleida) el 7 d’abril. Allí, els aprenents hauran d’elaborar en dues hores i mitja uns aperitius i un plat de creació pròpia amb oli verge extra amb Denominació d’Origen de les Borges Blanques. Els tres millors de cada demarcació tindran accés a la fase final.

SEMIFINAL GIRONA I BARCELONA 

Dijous 17 de març, de 9 a 19 hores a l’Escola ESHOB (Escola d’Hostaleria de Barcelona. Passeig del Taulat, 243, 08019 Barcelona) 

FINAL DEL PREMI SOCIAL

Dimecres 23 de març, de 8 a 14 hores a la Fundació de Formació i Treball (Ramon Llull, 430-438. Sant Adrià de Besòs)

SEMIFINAL LLEIDA I TARRAGONA

Dijous 7 d’abril, de 9 a 19 hores al Teatre Auditori de Salou TAS (Carrer de l’Advocat Gallego, 2, 43840 Salou) 

FORMACIÓ OLI VERGE EXTRA DE LES BORGES BLANQUES

Dilluns 25 d’abril, de 10 a 13 hores a les instal·lacions del Grup Rull (Polígon Industrial “Les Canals”, parcel·la 9, 25190 Lleida)

FORMACIÓ SOBRE MARIDATGE DE CERVESES 

Dilluns 25 d’abril, de 15 a 19 hores a la fàbrica de San Miguel a Lleida. 

FINAL PREMIS LLADONOSA I LLIURAMENT DELS PREMIS 

Dijous 5 de maig, de 10 a 14 hores al Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques ( Carrer Catalunya, 14, 18, 25400 Les Borges Blanques, Lleida)

Patrocinadors

BRA. Parament de cuina

GRUP RULL. Cuines professionals

AJUNTAMENT DE SALOU

SAN MIGUEL. Begudes

CLOS GALENA. Vins

CAFÈ L’OR. Selecció de cafès

ROYAL BLISS. Tóniques i mixers

CSTY. Roba de cuina profesional

MAKRO. Proveïdor d’hostaleria

Col·laboradors

MUNICH roba esportiva

PARÍS CONSTRUCCIONS

FUNDACIÓ FORMACIÓ I TREBALL

DIEXCA. Distribució productes d’alimentació

Mitjans col·laboradors

TV3

Catalunya radio

Les Borges TV

Premis

Es lliuraran tres premis a les millors creacions gastronòmiques que consistiran en un motiu escultòric derivat de la imatge del concurs.

Beques de formació ‘Les Borges Blanques, Capital de l’Oli’

  • Primer premi. Stage de formació d’un any en el restaurant ‘Cocina Hermanos Torres’ de Barcelona.
  • Segon premi. Stage de sis mesos en el restaurant ‘Deliranto’ de Salou
  • Tercer premi. Stage de tres mesos en el restaurant ‘El Ginjoler’ de Cornellà de Sant Feliu de Guixols.

Premi ESHOB. Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona pel primer classificat

Beca per a curs de formació.

Premis Coca-cola per als tres primers classificats

  • Entrades per a espectacles esportius, musicals i culturals.
  • Lots de productes Coca-cola.