El conseller Calvet presideix l’acte central del centenari de l’arribada del tren a Rubí

Calvet: “El transport públic és irrenunciable per al Govern i és una peça fonamental per a connectar les necessitats de la gent”

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat presideix l’acte central del centenari de l’arribada del tren a Rubí
  • A l’estació s’ha batejat una unitat amb el nom de la ciutat de Rubí i s’ha inaugurat l’exposició temporal Centenari de l’arribada del ferrocarril
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presidit aquesta tarda l’acte central de la commemoració dels 100 anys de l’arribada del tren a l’estació de Rubí. Acompanyat de l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i del president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, Calvet ha manifestat que “el transport públic és una peça fonamental en les polítiques del Departament de Territori i Sostenibilitat i han estat sempre partides pressupostàries irrenunciables per al Govern”.
Calvet s’ha referit també als nous trens que es posaran en servei a la línia del Vallès. “Posarem 15 nous trens per a tenir freqüències de 5 minuts. Com ja deia el conseller Rull, avancem fermament cap al concepte de Metro del Vallès i això ho fem perquè volem disposar del millor país, més i millor connectat amb les necessitats de la gent”.
Sobre l’arribada del tren a Rubí, el president d’FGC, Ricard Font, ha valorat: “El passat és mostra de la il·lusió del futur i per això en el seu moment els enginyers catalans ja van dissenyar la línia amb ample de via europeu”. De cara al futur, Font ha explicat: “Ens plantegem reptes com la segona estació a la Llana, un repte conjunt que haurem de debatre entre tots. També presentarem idees per millorar l’estació i les andanes”.

 

Un centenari protagonista d’exposicions i d’un llibre
 
L’acte ha començat a l’Espai Expositiu de l’antiga estació de Rubí, on les autoritats han pogut visitar l’exposició Cent anys de tren, una mostra que explica l’evolució de la ciutat des de l’arribada del tren fins a l’actualitat. L’exposició està integrada per imatges antigues provinents de l’Arxiu Municipal, l’Arxiu de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Arxiu del Centre d’Estudis del Transport, a banda de materials originals cedits per FGC.
El primer àmbit de la mostra engloba el Rubí de finals del segle XIX, la transformació de l’antiga vila en ciutat i el temps de la repressió. En un segon apartat, es parla de la inauguració del ferrocarril i de com aquest episodi va portar el progrés i la modernitat a Rubí. El tercer àmbit se centra en l’època d’esplendor dels anys 20 i 30, els temps de la guerra i la rierada del 1962. L’últim apartat de la mostra recorre la història d’FGC des del seu naixement l’any 1979, el nou període expansiu de Rubí a finals dels anys 80 i, com a capítol final, la inauguració de la nova estació de tren soterrada el 14 de setembre de 1993.
 
Tot seguit, l’acte ha continuat a l’interior de l’estació de Rubí d’FGC, on s’ha inaugurat l’exposició temporal Centenari de l’arribada del ferrocarril, ubicada al vestíbul superior de l’estació, i s’ha presentat el llibre “Cent anys del tren a Rubí” de l’historiador Joan Carles Salmerón. L’obra és un recull exhaustiu de documentació, escrita i en imatges en gran format, d’aquests 100 anys d’història, amb anècdotes i curiositats on els usuaris i els viatgers en són els protagonistes.