El camp de treball Connecta’t al Montsant porta vida al pati de l’escola de Cornudella

Les autoritats fent entrega dels diplomes als joves participants al pati de l'escola

Un total de 237 joves han participat durant aquest estiu als 11 camps de treball que s’han dut a terme al Camp de Tarragona

  • El delegat del govern a Tarragona, Òscar Peris, acompanyat de la nova coordinadora de Joventut, Carmina Blay, el director dels serveis territorials d’Ensenyament, Jean Marc Segarra, i l’alcalde de Cornudella de Montsant, Salvador Salvadó,  han visitat aquest matí els treballs que han dut a terme durant dues setmanes una quinzena de joves de diferents països del món a Cornudella de Montsant.
Els han fet entrega del diploma de participació al camp de treball internacional  batejat  Connecta’t al Montsant, que s’acabarà demà.  Els joves, d’entre 18 i 29, han aprofitat la seva estada per treballar en dos àmbits:  l’habilitació del pati de l’escola de Cornudella de Montsant  i  la recuperació de camins i construcció de pedra seca al Parc Natural del Montsant.
Natura al pati de l’escola
Es tracta d’un projecte que va arrencar ja fa un any i que  compta amb la complicitat de la comunitat educativa de l’escola Dr. Piñol i Aguadé i del  consistori i que, en última instància,  pretén vincular el centre educatiu amb el Parc Natural  “convidant la natura dins el pati”.  Fins ara les instal·lacions tenien uns superfície llisa a la zona d’esbarjo  i el que es vol és que aquesta es transformi en un espai  “natural”, amb desnivells, forats,  espais d’intimitat, vegetació autòctona i  insectes.  “L’objectiu és donar vida al pati i convertir-lo, també, en una aula d’aprenentatge  per estudiar Medi Ambient en un espai real”,  ha explicat la   directora del camp de treball, Anouchka Tournier.  De moment s’ha transformat el sorral que hi havia en un espai rodó i s’han creat diferents estructures de desnivell, tot  fet en  material reciclat.  Es preveu que la intervenció tingui continuïtat en posteriors camps de treball.
Patrimoni immaterial
D’altra banda també hi ha hagut una intervenció dins l’àmbit del Parc Natural del Montsant, on els participants han après a treballar la pedra seca, fent construccions de marges i reconstruint un antic forn de cal que hi ha al Monestir de Sant Blai. A més del patrimoni biològic, paisatgístic o arquitectònic, el Parc Natural del Montsant és el primer parc natural que també té com a patrimoni immaterial l’art de saber treballar la pedra seca, i d’aquí la importància del camp de treball, que permet mantenir viu aquest patrimoni immaterial i, de retruc, recuperar espais malmesos.
Més enllà d’aquests dos projectes concrets, els joves participants –provinents  França, Polònia, Rússia, Turquia, Mèxic, Japó, la República Txeca, Itàlia i Catalunya- han aprofitat la seva estada per conèixer les tradicions i la cultura catalana, participant activament a l’actuació castellera que els  Brivalls de Cornudella van fer en el marc de la festa major o en el correfoc dels diables.  “Vam rebre uns joves que no havien tocat mai ni un clau,  ni una eina i marxaran havent-les fet servir casi totes. Per ells és una experiència vital important, que els permet tocar la realitat  en un món tant virtual com l’actual”,  ha apuntat la directora del  camp. “La seva ha estat una experiència molt enriquidora que els  aporta més que el simple fet de viatjar. Ells han fet una immersió total al territori i marxem amb la satisfacció d’haver fet un treball que té un sentit”, ha afegit.  Des de la coordinació dels serveis territorials de Joventut, Carmina Blay, s’ha mostrat satisfeta, no només pels treballs fets sinó també  per el grau d’integració i adaptació dels joves participants i ha garantit que “des de la Direcció General de Joventut (DGJ) es continuaran apostat per camps de treball com aquests”. Per la seva part, el delegat del govern a Tarragona, Òscar Peris, ha constatat  l’increment de la demanda, tant de camps internacionals com de catalans, i ha fet palès els treballs que es duen a terme “tant en àmbits mediambientals com en àmbits socials, d’ajuda a la gent gran i de recuperació de patrimoni”.
Aquest estiu ha estat 11 els camps de treball que programats des de la DGJ  que s’han dut a terme al Camp de Tarragona, amb un total de 237 joves participants i 92.000 euros invertits. La DGJ organitza i coordina els camps de treball a Catalunya a través de diferents associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre, i amb la complicitat dels ajuntaments.  La majoria d’aquests camps són dirigits a joves catalans d’entre 14 i 29 anys, i també hi ha alguns camps que compten amb la participació de joves provinents d’altres  països, com el de Cornudella.  Dels 11 camps de treball  fets al  Camp de Tarragona, n’hi ha hagut tres  d’internacionals: Connecta’t al Montsant (Cornudella del Montsant), Riera de la Boella: història i Natura (La Canonja) i el Camp de Treball al Gaià, un món entre Altafulla i Tamarit  (Altafulla).
Els vuit restants estaven destinats a joves catalans i han estat:   Camp de Treball del Gaià, un món entre Altafulla i Tamarit (Altafulla), Fem Via Verda (Solivella), Re-Coopera Ponent  (Tarragona), Obrint els camins dels arbres mil·lenaris de Farena (Mont-ral), Recuperant el poble abandonat de la Mussara (Vilaplana), Els Muntanyans (Torredembarra), Coopera amb Reus (Reus), Descobrint Spelunca (Conca de Barberà)