El 1er de Maig es manifesta als carrers

Un miler de persones clamen a Tarragona per la millora dels salaris, l’ocupació i les pensions

Les subcontractes a Port Aventura, la situació de la plantilla de l’EMT i el conveni del sector del metall, entre els conflictes oberts al territori reivindicats per UGT i CCOO en la manifestació del Primer de Maig
ACN Tarragona .- Un miler de persones s’han manifestat aquest dimarts al migdia pel centre de Tarragona per exigir la millora dels salaris, l’ocupació i les pensions. En aquesta convocatòria dels sindicats UGT i CCOO amb motiu de l’1 de Maig, els manifestants recorren la Rambla Nova de Tarragona, de punta a punta. Amb una pancarta que recollia el lema de la convocatòria -en defensa de la igualtat, l’ocupació, els salaris i les pensions-, la manifestació ha arrencat puntualment a les dotze per finalitzar una hora més tard al Balcó del Mediterrani, on s’ha cantat ‘L’estaca’ de Llach. Els portaveus dels sindicats han fet esment dels conflictes laborals oberts al territori, com les subcontractes de Port Aventura o la situació de la plantilla a l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de Tarragona, així com també el bloqueig en el conveni del sector del metall, que afecta 20.000 treballadors, en un territori especialment castigat per l’atur -gairebé arriba al 20%- i on 9 de cada 10 contractes són temporals. Els sindicats adverteixen que, davant aquesta degradació laboral, es mantindran en peu de guerra i no descarten fer una vaga general.
“Segurament haurem de fer una vaga general i la farem aviat”. Així ho ha assegurat el secretari general de CCOO a Tarragona, Vicente Moya, en l’inici de la manifestació, que ha recorregut en gairebé una hora una rambla que es fa en menys d’un quart d’hora a pas àgil. Moya ha insistit en què les pensions són un dels cavalls de batalla. “Tenim la revalorització de l’IPC, però no és suficient, a Tarragona hi ha 190.000 pensionistes, amb una pensió de mitjana de 896 euros; volem que surtin al carrer tant els pensionistes com les persones joves que busquen feina”.

Per la seva banda, Joan Llort, secretari general d’UGT a Tarragona, ha enumerat tots els conflictes laborals que s’arrosseguen a les comarques tarragonines. A part dels ja esmentats, també ha reiterat el conflicte permanent a l’aeroport de Reus per problemes de seguretat, la petició d’equiparació en les jubilacions per part de les policies locals vers altres cossos, els salaris congelats des de fa nou anys que arrossega el sector de la geriatria i el conveni encara encallat en el sector de la minerometal·lúrgia, “amb una patronal conservadora i immobilista”, ha dit.

Amb pancartes d’ambdós sindicats, la manifestació s’ha iniciat als peus de la Rambla fins al Balcó del Mediterrani. S’han cridat consignes sobretot en defensa del paper de la dona en el món laboral i d’indignació per la recent sentència del cas de la Manada. “No és no; això no és abús, és violació”, exclamaven dones vestides de lila, a la capçalera de la manifestació. En arribar al Balcó del Mediterrani, s’han afegit diversos col·lectius, des de pensionistes a estibadors del port, passant per treballadores de la neteja de pisos i bugaderia de Port Aventura.

A part de la recuperació de les condicions laborals i la revalorització de les pensions, durant els parlaments s’ha recordat que en aquest moment hi ha 440 sindicalistes d’UGT, CCOO i altres sindicats que es troben imputats per participar en piquets informatius en diferents vagues. “La Llei Mordassa ens persegueix fins a extrems insospitats en una democràcia descafeïnada”, ha etzibat. Llort també ha denunciat que durant l’any passat es van produir al territori 4 accidents mortals i gairebé 9.000 ferits en accidents laborals, i ho ha atribuït a la precarietat laboral.

Prèviament a la manifestació, el sindicat UGT ha convocat tot un seguit d’actes al llarg del matí del Primer de Maig. Així, s’ha dut a terme una ofrena floral al monument a Pablo Iglesias, al Camp de Mart, i acte seguit, el lliurament dels Premis Primer de Maig. Al migdia també s’ha fet un aperitiu a la plaça de la Dona Treballadora. D’altra banda, com cada any la Coordinadora Anticapitalista -dins la qual s’hi troba la CGT- ha convocat una manifestació alternativa a la tarda, a partir de les set a la Imperial Tarraco, en una convocatòria a nivell de les comarques del Camp.