Deu anys de teatre adaptat gràcies a Repsol i Blanca Marsillach

Fundación Repsol i la Compañía de Teatro de Blanca Marsillach van presentar ahir a Tarragona la desena edició del seu projecte Taller de teatre adaptat per a persones amb discapacitat intel·lectual sota el lema “Diversitat a Escena”. Amb motiu del desè aniversari es busca reivindicar el paper professional de les persones amb discapacitat en el món de la interpretació.

L’obra triada per a aquesta edició és Es ven Àtic, una peça que estarà de gira per Espanya des de febrer a juny de 2019, i que visitarà, a més de Tarragona, quatre ciutats més: Cartagena, Bilbao, A Coruña i Madrid.

Aquest és el cinquè any consecutiu en què actors professionals amb i sense discapacitat, han compartit escenaris: Adela Estévez i Miriam Fernández, dues actrius amb discapacitat física, es van unir a l’actor i director Xabier Olza en aquest projecte fa cinc anys, i el 2018, s’hi va unir Daniel Olías, actor amb discapacitat intel·lectual. Com en edicions anteriors, l’elenc ha interpretat una peça teatral per donar pas, un cop finalitzada, a la participació del públic: els assistents tenen l’oportunitat de pujar a l’escenari a improvisar les escenes més divertides de l’obra.

Adolfo Marsillach va dedicar Se vende Ático, segons les seves paraules, “a totes les dones que han conviscut amb mi, i a tots els homes que ara conviuen amb elles”. Ell mateix va afirmar després que aquesta sentència no era una fanfarronada, però que el va guanyar la “voluptuositat de fer una frase”. El text de Marsillach presenta a un ex matrimoni i les noves relacions que cada membre estableix després d’aquest delicat i nou tràngol. I si bé en la versió original apareixen diversos personatges que acompanyen els quatre protagonistes, aquest muntatge se centra en els quatre principals: l’Andrés i la Marta, anteriorment casats, i la Lola i el José Joaquín, actuals parelles de tots dos. I comprovarem com les parelles acabades de formar conserven les manies de les velles, mentre que la Marta i l’Andreu, recentment divorciats, comparteixen complicitats i confidències que no són ben rebudes pels seus nous companys. És a dir, els amants es comporten com vells matrimonis, i els divorciats semblen desitjar, per moments, tornar a la seva condició anterior. Una funció amb el segell d’Adolfo Marsillach: irònic, intel·ligent, elegant, i amb gran sentit de l’humor.

La col·laboració de Fundación Repsol i Varela Producciones es va iniciar el 2010 amb el primer programa de teatre adaptat en el qual es va presentar l’obra El reino de la tierra, de Tennessee Williams. Des de llavors, més de 10.000 persones s’han beneficiat d’aquest projecte de teatre adaptat per a persones amb capacitats diferents, el qual fomenta la integració d’aquest col·lectiu a través de la cultura. El 2014 es va decidir fer un pas més i es va estrenar, al Teatre La Latina, Yo me bajo en la pròxima, ¿y usted? amb un elenc d’actors amb i sense discapacitat, i el setembre de 2015, van arribar a realitzar una temporada al Teatro Fernán Gómez.

Per a Fundación Repsol, contribuir a la integració social de les persones amb discapacitat és un dels objectius en què està més compromesa i, per això, treballa en iniciatives que abasten l’educació, la cultura i l’esport, i que promouen activitats inclusives que duguin a la integració total d’aquest col·lectiu en un marc d’igualtat d’oportunitats.

Per a Fundación Repsol la cultura és un element clau per a la inclusió i per això, a més d’aquest programa de teatre, desenvolupa altres iniciatives com tallers literaris, formació artística de persones amb discapacitat intel·lectual i el projecte Más cultura, más inclusión l’objectiu del qual és que les persones amb discapacitat participin de la cultura, no només com a espectadores, sinó també com a creadores i professionals.