Els arrestats intimidaven als treballadors amb armes de foc i van aconseguir 40.000 euros en efectiu i mil euros en segells
Els fets es remunten al 18 de juliol, quan els Mossos van rebre una denúncia perquè s’havia produït un robatori violent a una oficina de correus de Lliçà de Vall (Vallès Oriental). A primera hora del matí, un home amb la cara tapada amb un passamuntanyes va amenaçar amb una pistola els treballadors de l’oficina per tal que li donessin els diners en efectiu de què disposaven. En total li van lliurar 12.865 euros i l’atracador va marxar ràpidament del lloc dels fets amb un altre company que l’esperava fora amb una motocicleta.
La Unitat Central d’Atracaments va iniciar una investigació per tal d’identificar i detenir els autors del robatori. Les indagacions policials van determinar que els autors de l’atracament estaven relacionats amb altres fets similars comesos en altres oficines de Correus del territori català en pocs dies i que presumptament formaven part de l’organització criminal Lanzas Internacionales. Tots els assalts seguien un mateix ‘modus operandi’.
Els investigadors van comprovar que els assaltants escollien oficines de poblacions petites o d’altres més grans com Badalona i aprofitaven per accedir a les instal·lacions a primera hora del matí. Entraven exhibint armes de foc per intimidar clients i treballadors i aconseguir que els lliuressin els diners en efectiu que hi havia l’entitat. En la majoria d’ocasions tancaven treballadors i clients en una sala mentre esperaven l’obertura de la caixa forta, per aquest motiu el nombre de víctimes ascendia a més quaranta. Al robatori de Cervelló fins i tot van arribar a lligar a un dels treballadors de mans i peus amb brides. Es dóna la circumstància que aquesta persona ja havia estat víctima del robatori de l’oficina de Palau-Solità i Plegamans, on aquell dia també estava treballant. Quan aquesta persona ho va explicar als atracadors, aquests van riure de la mala sort que havia tingut. En tots els casos els lladres marxaven ràpidament del lloc dels fets. I en determinades ocasions també s’emportaven els telèfons i joies de les víctimes.
La investigació va determinar que un dels atracadors era una dona xilena, la qual exercia de líder d’un grup dedicat a cometre robatoris violents i robatoris en força a Xile.
Els policies van establir un dispositiu per tal de localitzar i detenir als autors quan cometessin un nou robatori. L’operatiu va tenir èxit i va permetre arrestar el 6 d’agost els dos membres del grup a La Jonquera, quan intentaven fugir en vehicle després de cometre dos nous atracaments, un en grau de temptativa a Sant Vicenç dels Horts i l’altre a Tiana, on van aconseguir emportar-se 2.000 euros.
En l’escorcoll personal i del vehicle se’ls va intervenir un nombre elevat d’objectes i elements presumptament d’il·lícita procedència, així com peces de roba i calçat que duien en els atracaments, diners en efectiu i objectes que havien adquirit recentment que denotaven un increment inusual del patrimoni i que vestien marques de roba cares i exclusives. En el posterior registre domiciliari es van intervenir més peces de roba, elements d’ocultació parcial del rostre i les armes que duien en els atracaments. Es dona el cas que la dona detinguda tenia nombrosos antecedents per robatoris violents i robatoris en força al seu país d’origen, Xile, on liderava una banda de lladres de vehicles i era coneguda com “La Princesa”. També va ser detinguda el 2015 al Regne Unit per robatori.
Les indagacions policials també van relacionar els detinguts amb 12 robatoris amb força a domicilis comesos a diferents punts del territori català en els últims mesos.
Els dos arrestats van passar a disposició judicial als Jutjats de Granollers que tutelaven la investigació el dia 8 d’agost, i el jutge va decretar el seu ingrés a presó. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.