Les detencions per tràfic de drogues a Tarragona pugen un 19% en un any

El conreu de marihuana tendeix a l’alça per la facilitat del cultiu i distribució

ACN Tarragona .- Les detencions per tràfic de drogues al Camp de Tarragona han augmentat un 19% en l’últim any, en el període de juny a juny. Així, en el darrer any s’han detingut 351 persones, davant els 295 arrestats del juny del 2016. En una entrevista a l’ACN, el nou comissari dels Mossos al Camp de Tarragona, David Boneta, ha explicat que el conreu i tràfic de marihuana tendeix a l’alça. “S’ha incrementat per la facilitat del cultiu: es pot fer en un lloc tancat i s’obté un rendiment econòmic important”. A més, “és fàcil de conrear i de distribuir”, apunta Boneta, que diu que “socialment no està tan mal vista com les drogues dures, per la creença equivocada que consumir marihuana no fa res i no és nociva”. D’altra banda, “la pena que pot imposar-se és inferior, i tot plegat fa que la marihuana tingui un pes important”, sosté.
Segons Boneta, els grups organitzats es caracteritzen per una gran mobilitat per tot el territori català i requereixen un “seguiment molt intens”. Aquest dimecres passat, els Mossos van detenir sis persones per cultivar més de 4.500 plantes de marihuana en un camp d’avellaners a la partida de la Serra de Valls (Alt Camp). A principis de mes, es van arrestar sis persones més pels mateixos fets a Vilaverd (Conca de Barberà) -una d’elles va ser empresonada- i el setembre passat, a Alcover (Alt Camp), es van decomissar gairebé 5.000 plantes.

Una làmpada té potència suficient per abastar unes vint plantes. Cada planta dóna un profit d’uns 400 grams de florescència a un preu, per gram, de 5 euros aproximadament. Això significa que, una planta pot rendir uns 2.000 euros l’any. “Però no és tant la quantitat de la droga que trobem, sinó el fet de comercialitzar una substància estupefaent”, diferencia el comissari Boneta, el qual ha destacat la col·laboració ciutadana per detectar traficants.

“És un tema que ha aflorat pel seu rendiment econòmic, però, a la vegada, com que cada cop ha sortit més a la llum pública, a través dels mitjans, cada vegada rebem més informació, ja que la gent està més alerta de qualsevol activitat sospitosa o anormal en masos o granges abandonades, o avisos de companyies que detecten fraus en consum d’electricitat o d’aigua”, explica el comissari. “Qualsevol tipus d’informació que ens arriba a la regió, s’investiga i s’actua”, assegura.