Una Declaració institucional impulsa la coordinació territorial per l’ocupació i el desenvolupament econòmic

Aquest dijous, 6 de juliol, a les 9:00h tindrà lloc, al Convent de les Arts d’Alcover, la jornada Bones pràctiques de concertació i estratègies territorials d’ocupació i desenvolupament local.

Té el doble objectiu de presentar, per una banda, la voluntat d’impulsar iniciatives de desenvolupament econòmic i social intel·ligents, i per l’altra, de donar suport al desplegament de la Llei 13/2015 d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

El regidor de Medi Ambient i Ocupació, Daniel Rubio, manifesta que l’acte és el punt de partida per iniciar un treball conjunt i coordinat d’agents público -privats implicats amb el desenvolupament del territori.

La sessió, que serà inaugurada per l’alcalde d’Alcover, Robert Figueras, i presentada per Mercè Garau, directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, s’estructurarà en dues parts. Al matí s’oferiran exposicions sobre concertació local des d’una perspectiva de responsabilitat i voluntat polítiques, com la la Mancomunitat MIDIT, i de la Conca del Ripoll – Riera de Caldes. Mentre que a la tarda s’oferirà una perspectiva més tècnica, i s’explicaran les experiències de Manlleu, la Garrotxa i Barcelona. Les cinc experiències que es presentaran representen diferents models i processos molts específics i diversos.

Al migdia, tindrà lloc la signatura institucional, per part dels alcaldes de Tarragona, Valls, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Reus, i per part del president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, de la declaració d’intencions i compromís prioritari de desplegar estratègies d’ocupació i desenvolupament efectives als territoris del Camp de Tarragona. El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta acompanyarà aquesta signatura.

Les intervencions del cap del Servei de Desenvolupament Econòmic Local del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, Mateo Hernando, i del consultor en desenvolupament local i governança, Santi López-Villa, aportaran el discurs tècnic i expert.

L’esdeveniment és organitzat conjuntament per Idetsa, VallsGenera, Tarragona Impulsa, ConcaActiva i Mas Carandell; i compta amb la col·laboració de l’ajuntament d’Alcover i el Grup Intermunicipal de la Catalunya Sud, format per un equip tècnic d’agents públics i privats del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que fomenten de forma col·laborativa l’ocupació, la formació i el desenvolupament local.

L’origen de la jornada neix de la voluntat de les Administracions per promoure la concertació local en l’àmbit de l’ocupació, i dissenyar estratègies als territoris per potenciar el desenvolupament econòmic i no perdre oportunitats. Les entitats promotores d’aquesta jornada treballen per desplegar planificacions estratègiques a partir del treball en xarxa i la cooperació entre agents socioeconòmics públics i privats. Per això, els darrers anys, a cada municipi o comarca s’han dut a terme accions per desplegar els plans estratègics propis i impulsar grup intermunicipals de professionals tècnics, agents socials i docents per iniciar un treball comú de detecció i planificació de prioritats. El primer esglaó és conèixer millor com treballar la concertació i fer-ho a partir de bones pràctiques i experiències que es desenvolupen a Catalunya