Crits i pancartes de ‘volem votar’ contra Ballesteros, que no cedirà locals per a l’1-O

L’alcalde de Tarragona critica que el Govern “passi la pilota” als ajuntaments i li recorda que ja té suficients espais de la seva propietat

ACN Tarragona .- L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha confirmat aquest dilluns que no cedirà espais municipals per a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. El batlle, que ha assegurat que ja s’ha adreçat al Govern amb una carta “molt respectuosa”, ha justificat que les resolucions del Tribunal Constitucional no deixen “lloc a dubtes”. A més, Ballesteros ha criticat que la Generalitat hagi “passat la pilota” als alcaldes perquè si vol, ha dit, pot fer qualsevol consulta als més de 50 col·legis de la seva propietat. “Crec que el què volen és traslladar o compartir pressions i responsabilitats, i això no és exactament digne d’un Govern de Catalunya”, ha etzibat. L’alcalde s’hi ha referit després de l’acte institucional de la Diada a la ciutat, on desenes de persones han interromput el seu discurs mentre reclamaven poder votar. Nombrosos assistents han mostrat pancartes amb els lemes ‘Volem votar’ i ‘Votar és democràcia’, estelades i urnes de cartró, que alguns partits i entitats han dipositat a la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova.

El referèndum de l’1 d’octubre ha eclipsat l’acte institucional de la Diada organitzat per l’Ajuntament de Tarragona al passeig marítim de la ciutat. Diversos assistents han expressat la al govern municipal la seva voluntat de votar i ho han fet xiulant, amb crits i exhibint pancartes reivindicatives i estelades. Fins i tot, han interromput en diverses ocasions el parlament institucional de Ballesteros i han xiulat l’ofrena floral del govern.

Ballesteros ha confirmat que, malgrat que tenia intenció de donar 48 hores de marge per respondre la carta del Govern de la Generalitat, “la resolució del TC no va deixar lloc a dubtes” i ja ha manifestat a l’executiu la seva negativa a col·laborar-hi.

“Aquest passi de pilota que ens han posat a la teulada d’alcaldes i alcaldesses no tocava perquè, en el cas de Tarragona, és una fal·làcia que si els ajuntaments no deixen col·legis no es pugui votar, perquè hi ha més de 50 col·legis de la seva propietat”, ha exposat. “Una altra cosa és saber per què tàcticament ho hauran fet; crec que el què volen es traslladar o compartir pressions i responsabilitats, i crec que això no és exactament digne d’un govern de Catalunya”, s’ha queixat el batlle en declaracions als mitjans.

Preguntat per si se sent pressionat, l’alcalde ha respost que se sent lliure. “Precisament perquè em sento lliure i no cedeixo a les pressions he fet una cosa que no és còmoda”, ha subratllat. L’alcalde ha evitat polemitzar amb les persones que han expressat el seu descontent durant l’acte institucional i ha reconegut que “són molt lliures d’expressar-se”. “La convivència requereix pluralisme, democràcia i tolerància”, ha afirmat. D’altra banda, preguntat sobre els registres de la Guàrdia Civil a una impremta i a un setmanari, Ballesteros ha opinat que no li agrada ni considera que sigui una bona imatge.

Durant el seu parlament, l’alcalde de Tarragona ha apel·lat als valors que han portat el poble de Catalunya fins al dia d’avui. “Davant la intolerància, el diàleg; davant la violència, la pau; davant la tensió, la comprensió; davant el distanciament, mà estesa; davant la uniformitat, diversitat; davant el jo, l’altre; i davant la intolerància, el diàleg”, ha expressat.

D’altra banda, l’alcalde ha fet un reconeixement al “magnífic treball” dels Mossos i la resta de cossos i serveis d’emergències en la gestió dels atemptats de Barcelona i Cambrils. “Que l’11 de setembre i el 17 d’agost ens faci més forts. Pensant en les futures generacions, no podem heretar els conflictes i discrepàncies que no hem sabut resoldre avui”, ha demanat.

Urnes a l’ofrena floral

Com és tradició, formacions polítiques -totes les que tenen representació a l’Ajuntament, tret de PP i C’s- i entitats de la ciutat han realitzat la seva ofrena floral al monument de Rafael Casanova, amb la particularitat que les formacions i entitats independentistes hi han afegit urnes de cartró. Fins i tot, els regidors de la CUP n’han deixat una al davant de l’alcalde, que l’ha agafat i l’ha situat amb la resta d’ofrenes per posar-la al lloc que li corresponia, segons ha explicat ell mateix.

Una de les anècdotes de la jornada ha estat el moment en què un veí li ha preguntat per què no dimiteix i si anirà a votar l’1-0: “No votaré, és una llibertat que tinc”, ha dit Ballesteros, qui ha lamentat l’enuig de l’home. A més, aquest ciutadà li ha demanat que intenti que pugui expressar la seva llibertat “obrint les portes” dels col·legis, a la qual cosa l’alcalde li ha respost que “segur que la podrà expressar”.