La Coordinadora de l’11S a Tarragona veu l’oposició de l’alcalde al procés en la denegació dels permisos per a la Diada

L’Ajuntament de Tarragona i les entitats, que organitzen els actes a la Part Alta de la ciutat des de fa vuit anys, es reuniran el pròxim dia 9 per trobar una solució al conflicte

ACN Tarragona .- Després de vuit anys celebrant actes de la Diada a la Part Alta, la Coordinadora Onze de Setembre ha vist enguany com l’Ajuntament de Tarragona li ha denegat els permisos per continuar-ho fent. La plaça de les Cols i el carrer Merceria acollien, durant aquesta jornada, una fira d’entitats, l’esmorzar, cercavila, parlaments, l’actuació d’un cor, castells i un dinar popular final. Però segons va comunicar aquest passat juny el consistori a la Coordinadora, aquesta proposta resulta “desproporcionada respecte els usos i interessos generals d’aquesta zona de la ciutat”. Una decisió que la portaveu de l’entitat, Roser Calaf, considera “política” i vinculada a l’oposició de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i el govern municipal -PSC-PP i exmembres d’UDC- al procés i a la celebració de la consulta de l’1-O. Està previst que representants de la Coordinadora, que rebutja traslladar-se a una altra zona de la ciutat, i el consistori, que no han volgut fer declaracions, es reuneixin el pròxim dia 9 per trobar una solució al conflicte.

La Coordinadora, que aplega desenes d’entitats de la ciutat que organitzen actes de la Diada al marge dels de les institucions, va demanar el permís d’ocupació de la via pública i la instal·lació d’una tarima el passat 16 de maig. La resposta negativa de l’Ajuntament, concretament del Servei de Mobilitat i Convivència, va arribar poc després, el 7 de juny: “l’ocupació dels espais indicats de la Part Alta de la ciutat amb el conjunt i tipologia de les activitats sol·licitades resulta desproporcionada respecte els usos i interessos generals de la ciutat, i contradictòria també amb la restringida disponibilitat d’espais públics que ja de per sí presenta la zona, com a lloc amb gran afluència de visitants i d’interès turístic”.

Després de vuit anys organitzant els mateixos actes al mateix lloc sense cap negativa, l’argumentació va deixar perplexos els membres de la Coordinadora. Així i després de presentar al·legacions a la negativa municipal el passat 13 de juny, el consistori els ha acabat convocant a una reunió per trobar una sortida al conflicte el pròxim dia 9 d’agost. Davant la possibilitat que se’ls posi sobre la taula un possible canvi d’ubicació, rebutgen haver de moure les celebracions de la Part Alta. “L’emplaçament és el més adequat: només hi accedeixen vianants, no obstaculitzem el trànsit, es troba al centre ciutat, és on ho fem centre i no tenim queixes de ningú, ni tan sols de ‘Farts del Soroll’ –la plataforma veïnal que reclama solucions a les molèsties que la concentració d’algunes activitats, especialment nocturnes, provoca en aquest espai-, que estan a favor nostre i que es continuï la festa al mateix lloc”, argumenta Calaf.

Tot plegat, porta la Coordinadora a atribuir directament la negativa del consistori a una qüestió “més política que tècnica”. Tot i admetre que “mai ha estat fàcil” obtenir el vistiplau municipal a aquest tipus d’esdeveniments populars, Calaf argumenta que en els últims temps “la dinàmica ha canviat” a pitjor. “Últimament se’ns deneguen força actes”, apunta. I, en aquest sentit, la portaveu atribueix directament a “l’actitud de l’alcalde” i altres “consellers” vers la consulta de l’1-O i del procés en general la resolució denegatòria dels permisos.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Tarragona ha declinat efectuar declaracions fins després de la reunió amb la Coordinadora Onze de Setembre el pròxim dia 9. Malgrat això, fonts municipals han apuntant que en els últims temps ha canviat la normativa per a l’autorització d’actes a la Part Alta. Sostenen que les sol·licituds que ara es reben en aquest sentit s’estudien de forma més detallada, aplicant un nou criteri després de les queixes veïnals rebudes per un excés d’activitats que els generava molèsties.