El Consell Assessor examina el nivell de transferència de tecnologia i coneixement de l’ETSEQ

Representants d’empreses i institucions assessors es reuneixen per cinquena vegada

URV Activ@.-  

La reunió d’estiu del Consell Assessor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ) del curs 2016-17 va aplegar representants de les empreses i institucions que el formen i responsables dels departaments i de la direcció de l’Escola. El tema monogràfic a tractar, a la trobada de dilluns 17 de juliol, la cinquena que es fa des que es va constituir el Consell, va ser l’activitat de transferència de tecnologia i coneixement que es fa des dels laboratoris de l’ETSEQ.

Formen part del Consell Antoni Aldecoa, de Swartz-Hautmont, Carlos Álvarez, de Bayer-Covestro, Marta Bellobí, de Grinium; Joan Josep Colina, d’Indústries Teixidó, Santiago Crivillé, del Consejo de Colegios de Ingenieros Técnicos Industriales, i Josep  Maria Cruset de l’Ajuntament de Riudoms i de la Diputació de Tarragona; Marc Fargas, d’Ercros, Josep Andreu Figueras, del Port de Tarragona, i Bárbara Garcia, de DSM Royal; Carles Grasas, d’Applus+ IDIADA, Andrew G. Gum, de DSM Nutritional Products, i Maria Más, de Repsol; Antoni Mata de la Cruz, de SCA, Josep Moragas, d’Unió – Corporació Alimentària /Associació d’Empreses Innovadores en Nutrició i Salut (AINS), i Juan Carlos Olucha de Basf; i Aleksandra Rozek, de Barry Callebaut Belgium i Felip Vidiella, de Dow Chemical. Per part de l’Escola, van prendre part Josep Bonet, director, Josep Font, director del Departament d’Enginyeria Química, Joan Manuel Vallès, director del Departament d’Enginyeria Mecànica, i Francesc Xavier Grau, president del Consell.

La transferència de tecnologia i coneixement

El catedràtic d’Enginyeria Mecànica i exrector, Francesc Xavier Grau, va presentar les dades que defineixen aquesta activitat al centre, a través dels ingressos econòmics obtinguts. Per una banda, es van consignar els fons aconseguits per projectes de recerca competitius; de l’altra, els que provenen de contractes d’investigació amb empreses; i es van relacionar aquestes dades amb el nombre de personal docent i investigador. La primera conclusió és que l’ETSEQ, en transferència de tecnologia i coneixement, està alineada amb la resta d’universitats catalanes i té una bona producció.

La segona conclusió de la trobada va ser que el nivell d’aquesta activitat del sistema català universitari està per sota del que han aconseguit universitats europees; l’estructura empresarial i universitària catalanes no són comparables a les d’altres països europeus avançats. Actualment a Catalunya s’inverteix un 0,82% del PIB en les universitats, i les empreses inverteixen en recerca i desenvolupament un 0,81% del PIB. Caldria augmentar les inversions tant en un sector com en l’altre, en el camí per arribar, l’any 2020, a una despesa conjunta del 3% del PIB en aquestes activitats (un 1% d’inversió pública a les universitats i un 2% d’inversió privada en R+D).