El Congrés aprova definitivament els pressupostos de l’Estat per al 2017

El Congrés aprova definitivament els pressupostos de l’Estat per al 2017 amb els vots del PP, Cs, PNB, CC i NC

Rajoy diu que els pressupostos serviran per “continuar creant ocupació”
ACN Madrid .- El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres les últimes partides dels pressupostos generals de l’Estat per al 2016 gràcies als 176 vots que han sumat els representants del PP, Cs, PNB, CC i NC. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha agraït a les formacions que han donat suport als comptes el seu “esforç, treball i comprensió”. “Estem en un moment econòmic millor que en els últims anys, s’està creixent i creant ocupació, i creiem que aquests pressupostos serviran per continuar creant ocupació –amb l’objectiu principals de 500.000 llocs de treball aquest any- i un augment de les assignacions a les comunitats autònomes es veurà incrementada la despesa en Sanitat i Educació”, ha dit. El president espanyol ha destacat també que amb aquesta aprovació l’Estat llança un “missatge d’estabilitat, confiança i credibilitat en les institucions als agents econòmics i fora d’Espanya”.

L’executiu espanyol ha aconseguit d’aquesta manera aprovar per la mínima els comptes del 2017 i dotar-se de dos anys d’estabilitat, perquè disposa de la possibilitat de prorrogar els comptes l’any que ve si canvien les majories.

Durant la tramitació els grups només han incorporat 42 esmenes pactades entre el PP i les formacions que han donat suport als comptes. La resta de grups (Grup Socialista, Units Podem, ERC, PDeCAT i la resta de forces del Mixt) s’han oposat als comptes.

Dues esmenes del PDeCAT

Malgrat que la majoria que ha donat suport als pressupsotos ha rebutjat milers d’esmenes de l’oposició, el PDeCAT ha vist aprovades dues de les seves peticions després d’una negociació que ha propiciat la presentació de transaccionals.

Una dota de beneficis fiscals el pla “decenni Milliarium Montserrat’, i l’altra subvenciona amb 60.000 euros la Fundació Catalana d’Esclerosi Lateral Amiotròfica Miquel Valls.

Aquest dimecres també han quedat aprovades les seccions d’Hisenda, Funció Pública, Sistemes de Finançament d’Ens Territorials, Deute i Classes Passives, entre altres.

Un error de Rajoy i dues cadires trencades

Al llarg de la jornada s’han produït dues anècdotes significatives: el fet que Rajoy hagi votat per error en contra d’una de les esmenes pactades pel seu propi grup amb el diputat de Nova Canàries –mentre tota la bancada del PP pitjava el botó verd- i la ruptura de dues cadires en el transcurs dels centenars de votacions.

Per a l’aprovació dels comptes, Rajoy ha comptat amb el suport de Cs –amb qui té un acord de governabilitat- el PNB, CC i NC. La diputada de Coalició Canària Ana Oramas xifra l’acord en 452 milions, mentre que l’acord amb Nova Canàries se situa en 204 milions d’euros.

El més destacat, però, ha estat l’acord amb el PNB, amb qui va renovar el concert basc mitjançant un acord que obliga l’Estat a retornar al País Basc 1.400 milions d’euros corresponents a la liquidació del període 2007-2015.

Els seus set vots (cinc del PNB, 1 de CC i un de NC) sumats als 32 de Cs i als 137 del PP han estat suficients per assolir la majoria absoluta que necessitava Rajoy per fer prosperar els comptes.