Els comuns fixen aquest dissabte la seva posició de cara l’1-O

La coordinadora es reuneix a Terrassa després que l’executiva discrepi en un document intern que la proposta del Govern sigui el referèndum “que Catalunya es mereix i necessita”

ACN Barcelona .- Catalunya en Comú s’ha marcat aquest dissabte 8 de juliol com a data per decidir quin és el seu posicionament de cara al referèndum que vol dur a terme el Govern l’1 d’Octubre. La coordinadora nacional dels comuns es reunirà al Casal Cívic de Sant Pere de Terrassa per debatre després que les vegueries hagin organitzat debats al territori. Una de les propostes amb més pes és la que ha presentat l’executiva de Xavier Domènech. L’esborrany constata que el de l’1-O no és “el referèndum que Catalunya mereix i necessita” per dirimir el seu futur polític. Ara bé, i en línia amb les declaracions dels dirigents de les darreres setmanes, el text de l’executiva proposa donar suport a les mobilitzacions que “facin avançar el dret a decidir”. Aquest dissabte haurien d’acotar “com” fer-ho l’1-O i quin serà el paper dels seus ajuntaments.
Al document, l’executiva avisa que entén el procés com una “fugida endavant” del Govern perquè van interpretar “erròniament” els resultats del 27-S, cosa que “ha anat deixat cada vegada més gent enrere i ha anat reduït els espais de debat i de pluralisme”. “Aquest fet ha comportat que una part significativa de la població catalana no se senti convidada a participar a l’1-O”, afirma el text.

Per això,la direcció dels comuns constata: “Aquest no és el referèndum que Catalunya mereix i necessita, a fi de solucionar de forma definitiva el seu futur polític”. Ara bé, entenen “lògic” que sectors de la població vulguin participar a l’1 d’Octubre “enfront l’immobilisme” del Partit Popular. Per això insisteixen que donaran suport a les mobilitzacions que facin avançar el dret a decidir. El comunicat dels comuns d’aquest dijous considera que “és evident que s’està parlant de l’1-O i de totes les convocatòries lligades al context polític”.

De fet, el líder dels comuns, Xavier Domènech, va assegurar després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident Oriol Junqueras, a mitjans de juny que veien el referèndum anunciat per l’1 d’octubre amb “aspecte d’un 9-N amb una confrontació més forta amb el govern de l’Estat”.

“Més aspecte de mobilització que no pas del referèndum que necessita Catalunya en aquests moments”, va afegir llavors, a l’espera del que havia d’explicar el Govern al voltant de les garanties i els detalls de cara l’1-O. “Una mobilització pel dret a decidir mai és sobrera però Catalunya necessita efectivament un espai de desbloqueig i decisió definiu; un referèndum amb garanties”, va insistir llavors Domènech.

La decisió de la coordinadora que encapçala Ada Colau, que hauran de ratificar els inscrits en consulta, arribarà després de la presentació de la llei del referèndum i just l’endemà que Podem Catalunya hagi mogut fitxa per ratificar la seva posició. La formació morada comparteix amb l’executiva dels comuns que l’1-O no és el referèndum que Catalunya necessita amb efectes vinculants però els d’Albano Dante Fachin han fet un pas més aquest divendres per anunciar que duran a terme una campanya per cridar al debat, a la participació i a la votació considerant-lo com a “protesta ciutadana”