La cèl·lula terrorista va comprar ganivets i una destral a Cambrils el mateix dia de l’atemptat

Havien comprat més de 500 litres d’acetona per cometre un atemptat de “gran envergadura”

ACN Madrid .- La cèl·lula gihadista que va atemptar a La Rambla i Cambrils comprar a un comerç de Cambrils a les 21:26 del 17 d’abril (dia dels atemptats a Barcelona i Cambrils) quatre ganivets i una destral, segons consta a la interlocutòria del jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu. Els seus membres també van utilitzar una masia abandonada de la població de Riudecanyes (Baix Camp) on van aparèixer en una petita foguera i cremats parcialment el passaport i el carnet de conduir de Mohamed Hichamy i el passaport de Younes Abouyaaqoub. La interlocutòria també explica que la cèl·lula havia comprat els dies 1 i 2 d’agost una “ingent quantitat d’acetona” que fins al moment ascendeix a 500 litres i “el material necessari per a la confecció d’artefactes explosius” per a cometre ”una acció terrorista de gran envergadura”. A més, el 16 d’agost (un dia abans dels atemptats) van comprar a Sant Carles de la Ràpita 15 fundes de coixí i brides per contenir els artefactes explosius al seu interior.
La interlocutòria, de 14 pàgines, recull la investigació dels Mossos segons la qual la furgoneta que va envestir una gran quantitat de persones a la Rambla de Barcelona el 17 d’agost estava conduïda únicament per Younes Abouyaaqoub, que va ser reconegut posteriorment gràcies a les imatges de l’empresa de lloguer de vehicles, com les d’una gasolinera de Santa Perpètua de la Mogoda, així com per un agent dels Mossos que va veure l’autor dels fets després de la comissió de l’atemptat.

Van llogar les furgonetes el 16 d’agost, el dia de l’explosió

A l’interior de la furgoneta hi van trobar el passaport de Mohamed Houli Chemlal –per al que el jutge ha decretat presó- i les comprovacions posteriors a l’empresa Telefurgo van determinar que tres dels membres de la cèl·lula es van presentar en dues ocasions a l’oficina d’aquesta empresa a Sabadell el dia 16 d’agost i van llogar dues furgonetes. La primera a nom de Driss Oukabir –també a presó- que va ser utilitzada per fer l’atropellament. La segona a nom de Mohamed Hichamy, que posteriorment va ser localitzada sense ocupants prop de Vic. El lloguer el va pagar amb targeta de crèdit Youness Abouyaaqoub.

Acetona i “gran quantitat de claus” a Alcanar

Pel que fa a l’explosió d’Alcanar a les 23:30 del 16 d’agost, la interlocutòria explica que hi van morir com a mínim dues persones, i només s’ha identificat les restes d’Abdelbaki Es Satty, l’imam de Ripoll. També hi va resultar ferit Mohamed Houli Chemlal, clau en la investigació, que va ser detingut després a l’Hospital de Tortosa el 17 d’agost.

Claus i acetona

A l’habitatge hi havia una “gran quantitat de bombones de butà, productes com acetona, aigua oxigenada, bicarbonat, gran quantitat de claus per a ser utilitzats com a metralla i polsadors per iniciar l’explosió, entre altres”. Segons la interlocutòria, “s’estava intentant fabricar peròxid d’acetona”, conegut com TAPT, utilitzat habitualment per DAESH a les seves accions terroristes, com per exemple als atemptats de París i Brussel·les.

A les restes de la casa s’hi va trobar una cartera amb documentació personal de l’imam de Ripoll, així com bitllets de la companyia Vueling amb destinació a Brussel·les al seu nom. En el moment de l’explosió l’imam estaria a la casa amb el ferit Mohamed Houli Chemlal i amb Youssef AAlla.

Un text de l’Estat Islàmic contra els “creuats”

Al registre de les restes de la casa també es va trobar un llibre de color verd que conté a l’interior un full manuscrit en àrab on consta el següent text: “En nom d’Alá, El misericordiós, El compassiu. Breu carta dels Soldats de l’Estat Islàmic a terra de l’Àndalus per als creuats, els odiosos, els pecadors, els injustos, els corruptors”. A la primera pàgina del llibre de color verd consta escrit, entre altres paraules, el nom d’Abdelbaki Es Satty, l’imam de Ripoll.

Segona explosió a Alcanar

La interlocutòria recull que el 17 d’agost, mentre es duien a terme les tasques de desenrunament de les restes de l’explosió d’Alcanar es va produir una segona deflagració que va ferir de diversa gravetat a diversos bombers i policies que estaven al lloc, així com l’operari de la màquina que estava fent les tasques. Davant l’habitatge hi havia una motocicleta a nom de Mohamed Hichamy i un Peugeot 306 de El Houssaine Abouyaaqoub.

Incident a l’AP-7

També el 17 d’agost, el mateix dia dels atemptats, una furgoneta Kangoo va patir un accident a l’AP-7 a l’alçada de Cambrils amb un altre conductor. Els investigadors creuen que només hi anava Mohamed Hichamy, segons el testimoni de l’altre vehicle implicat que va reconèixer-lo sense dubte i va explicar que en el moment en que li va dir que trucaria la policia aquest va saltar la tanca de l’autopista i va marxar per un camí. La furgoneta havia estat llogada el mateix 17 d’agost a l’empresa Ruzafa de Parets del Vallès pel mateix Mohamed Hichamy (que també havia llogat la furgoneta que es va trobar a Vic). A l’interior de la furgoneta hi havia una targeta de crèdit a nom de Said Aalla.

Atemptat a Cambrils

L’atemptat a Cambrils va tenir lloc a la una de la matinada del 18 d’agost (nit del 17 d’agost), quan cinc persones a bord d’un Audi A3 a nom de Mohamed Aalla va trobar un control dels Mossos. Segons la interlocutòria, “abans d’arribar al lloc on estaven els agents van començar a atropellar vianants que caminaven per la zona” i finalment van xocar amb el vehicle policial. El vehicle va bolcar i els cinc ocupants van sortir armats amb la destral i diversos gabinets (que havien comprat anteriorment al mateix Cambrils) de grans dimensions. També portaveu cinturons de falsos explosius. Van acabar abatuts pels Mossos Moussa Oukabir, Said Aalla, Mohamed Hichamy i El Hussain Abouyaaqoub.

El vehicle estava a nom de Mohamed Alla, germà de Said Allà (abatut a Cambrils i titular de la targeta trobada a la furgoneta Kangoo accidentada a l’AP-7). Tot i que es vehicle estava a nom de Mohamed Aalla, el propietari real era el germà, Youssef Aalla, que hauria permès el seu ús al grup. Segons el jutge no hi ha cap constància que Mohamed Aalla (en llibertat provisional) tingui participació als fets investigats. “El motiu perquè aquest vehicle es va posar a nom del germà de Youssef AAlla no va ser altre que el fet que el primer tindria problemes per assegurar-lo”.

Masia a Riudecanyes

Segons la interlocutòria, les gestions de la investigació van permetre tenir coneixement de l’existència d’una masia abandonada a Riudecanyes que hauria estat utilitzada pels investigats. Els Mossos van investigar el perímetre exterior i van trobar entre les restes d’una petita foguera el passaport i el carnet de conduir de Mohamed Hichamy i el passaport de Younes Abouyaaqoub. Els documents estaven cremats parcialment, però els investigadors van poder determinar-ne la identitat perquè es podien llegir parcialment els noms i tots conservaven les fotografies dels titulars.

Van comprar les fundes de coixí per als artefactes el mateix dia de l’explosió

A aquesta foguera també hi van aparèixer diversos comprovants de compres que assenyalaven que els dies 1 i 2 d’agost havien comprat una “ingent quantitat d’acetona” (fins al moment els investigadors tenen coneixement de 500 litres) així com “el material necessari per a la confecció d’explosius. El dia 16 d’agost també havien comprat a les 20:25 a Sant Carles de la Ràpita 15 fundes de coixí i brides per, “molt probablement contenir els artefactes explosius al seu interior i llestos per a ser utilitzats”. Constaven entre les restes de l’explosió d’Alcanar, que va explotar el mateix 16 d’agost a les 23:30.

Segons el jutge, l’explosió va truncar el pla inicial dels terroristes i va “precipitar la successió de fets posterior”. És a dir, el lloguer de les furgonetes, l’atropellament múltiple a La Rambla i l’atac amb armes blanques a Cambrils, “comprades unes hores abans dels fets en un comerç de la mateixa població”.

Dos vols per a Driss Oukabir

La interlocutòria també recull que Driss Oukabir va arribar de Marroc a Barcelona el 13 d’agost amb un vol d’Air Arabian, però “tenia un vol contractat per a un dia abans, el 12 d’agost de la mateixa companyia, procedència i destinació”. Els vols els havia pagat Salh El Karib, que ha declarat que els vols havien estat comprats al locutori de Ripoll pel germà de Driss, Mousa Oukabir, que no té targeta.

Reivindicació de l’Estat Islàmic

Finalment el jutge recull que el 19 d’agost l’Estat Islàmic (Daesh) va reivindicar a través d’internet els atemptats.