‘Casa nostra, casa vostra’ denuncia la “vergonya de la no acollida” de refugiats per l’Estat

Pla general dels ponents de l'acte de la plataforma 'Casa nostra, casa vostra' davant de l'edifici central de la Universitat de Barcelona, el 26 de setembre del 2017 (horitzontal).

Segons l’entitat, el govern central ha acollit un 11,4% de del total de persones a què es va comprometre

Redacció.- Coincidint amb l’últim dia del termini fixat per la Unió Europea perquè els estats membres compleixin els seus compromisos de donar asil a persones refugiades, la plataforma ‘Casa nostra, casa vostra’ ha volgut denunciar “la vergonya de la no acollida” per part de l’estat espanyol en un acte organitzat a la plaça Universitat de Barcelona. Segons l’entitat, dos anys després que els organismes comunitaris acordessin les anomenades quotes d’acollida, l’Estat ha donat asil a un 11,4% de les persones que es va comprometre a rebre. Això vol dir que falten arribar 15.354 persones, un 88,6% del que es va acordar. El coordinador de l’entitat, Ruben Wagensberg, ha criticat la manca de mecanismes d’acollida, que fa que hagin arribat “moltes més persones” per vies diferents a les programades per la UE.
 
En xifres, la plataforma calcula que la Unió Europea ha invertit uns 13.000 milions d’euros en l’acollida de persones refugiades, mentre les màfies que hi trafiquen s’han endut fins a 16.000 milions d’euros de beneficis. Mentrestant, asseguren que aquest darrer any han mort 5.000 persones ofegades a la Mediterrània intentant arribar a les costes del continent europeu.
 
“Davant d’això, les nostres institucions no fan res”, ha sentenciat Wagensberg. El missatge ha anat dirigit al govern espanyol, però també a la Generalitat. Des de ‘Casa nostra, casa vostra’ denuncien que set mesos després de la manifestació ciutadana pels carrers de Barcelona sota el lema ‘Obrim fronteres’, el Govern “encara no ha fet cap moviment per engegar el procés d’acollida” recollit en el Pacte Nacional per la Immigració.
 
El cantant del grup de música Txarango, Alguer Miquel, ha subratllat que l’acollida “no és una qüestió de solidaritat, sinó de drets”. “Les fronteres d’Europa no paren les persones, les maten”, ha etzibat la veu de la banda. Des de l’experiència d’haver estat en un camp de refugiats, Miquel ha assegurat que “algun dia tots els nens que han hagut de marxar de casa seva demanaran comptes als governs que no els van ajudar”.
 
L’acte ha tingut lloc a la plaça Universitat de Barcelona dintre les activitats organitzades per la plataforma estudiantil Universitats per la República, que des de divendres passat ocupa l’edifici central de la Universitat de Barcelona en defensa del referèndum convocat per l’1-O. “Tot això ha de tenir cabuda en la cosa nova que volem construir”, ha conclòs el cantant de Txarango.