Cambrils recupera la normalitat i omple els carrers de pólvora i gresca en la Nit del Foc

Pla tancat de diables durant la Nit del Foc de Cambrils. Imatge del 2 de setembre de 2017. Horitzontal.

El municipi ha mantingut les mesures de seguretat ja previstes abans de l’atac en l’acte estrella de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí

ACN Cambrils .- Foc, pólvora i festa. Els carrers estrets del barri antic de Cambrils han viscut aquest dissabte la Nit del Foc, l’acte estrella de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, on han participat diverses colles de diables catalanes. L’esdeveniment, multitudinari –aplega unes 10.000 persones-, ha evidenciat com el municipi mira de tornar a la normalitat després de l’atemptat. El regidor de Festes de Cambrils, Lluís Abella, ha explicat que aquests dies han estat “molt durs” però que els cambrilencs tenen ganes de recuperar la normalitat. “Aquestes coses no ens poden canviar com som, i la gent surt al carrer més que mai”, tot seguint l’esperit del “no tenim por”, ha dit. Les mesures de seguretat previstes abans dels atacs s’han mantingut per la Nit del Foc, amb vigilància policial i la instal·lació d’alguns blocs de formigó per evitar l’accés de vehicles a llocs concorreguts.
Abella ha explicat que els atemptats han tocat el municipi i han estat dies “molt durs”: “són coses que sempre veus per la tele i mai sembla que et pugui tocar”, ha comentat el regidor, que s’ha mostrat convençut que en la Festa la gent “sortirà al carrer més que mai encara, per demostrar que no tenim por”. “Cambrils és un poble que no té por, que participa de la seva festa i que vol gresca i normalitat”, ha afegit.

En la mateixa línia s’ha mostrat Joan Estrada de la colla Tota l’Endega, coorganitzadors de la Nit del Foc amb el consistori, que ha apuntat que l’atac “ha impactat” però que a poc a poc el municipi recupera la normalitat. “En aquest moment de festa, tothom vol desconnectar, deixar una mica el dol i gaudir de la festa”, ha afirmat Estrada, que ha assegurat que enguany es respira una motivació “especial” de totes les colles, que han mobilitzat molts cambrilencs per aconseguir força participació.

El regidor ha explicat que les mesures de seguretat no s’han incrementat per les Festes Majors després de l’atemptat perquè ja n’hi havia de previstes abans de l’atac, quan ja hi havia una alerta antiterrorista de 4 sobre 5. Així, i segons el que es va acordar en reunions de coordinació abans de l’estiu, a més de vigilància policial, s’han ubicat blocs de formigó en alguns punts del municipi. Concretament, s’han situat en l’accés a carrerons del barri antic, des del passeig Albert, i al parc del Pinaret, com ja es va fer durant la celebració del Festival Internacional de Música de Cambrils.

El correfoc infantil d’aquest any ha estat també un dels més multitudinaris. Desenes de nens s’han acostat a la plaça de la Vila, on s’ha presentat el primer element festiu infantil de foc cambrilenc, la Farnaqueta, a qui s’ha fet la presentació oficial. Abella ha explicat que, abans d’aquest tacte, ningú havia vist la nova bèstia. Estrada, de la colla Tota l’Endenga, ha explicat que la Farnaqueta servirà per potenciar i cuidar la pedrera i “afavorir que la canalla s’engresqui amb l’activitat festiva”. “Tenim coberts tots els segments d’edat possible; portem gegants, nanos, gegantons i, en la secció de foc, tindrem Farnaca i Farnaqueta”, ha explicat Estrada.

La nit ha començat amb l’encesa des de la plaça de la Vila i ha fet un recorregut pels carrerons del barri antic, que s’han quedat totalment a les fosques i han estat il·luminats només per les carretilles de les colles. Com és habitual, han acabat a la plaça del setge, on s’ha fet l’encesa conjunta final de les colles i l’espectacle pirotècnic. La festa ha continuat al Parc del Pinaret amb el concert a càrrec d’Orquestra Mitjanit i DJ Ceba.

A la 26a Nit del Foc hi han participat el Ball de Diables de Vila-seca; de Pratdip; els de Lleida, amb Lo Drac Carrincló; els de Reus, amb la Cabra de Reus; la colla de Diables de Gelida; les Diables Bèsties Feréstegues de Balaguer; els Cagarrieres de Cambrils i la Galera de Cambrils; els Timbalers Cop de Cap de Cambrils; el Lluert de Cambrils; el Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones la Farnaca de Cambrils.